Hit-Chanのワクワクしてるよ!(Hit-Chan's WakuWaku Life!)

アメリカのミネソタでワクワクした事を綴っています。
Hit-Chan's exciting life in MN!

スロークッカーで大豆を煮る (Cook Soybeans with Crockpot)

2021-03-29 09:46:18 | MN生活(11年目)(MN2020-21)
どもども。
Hi everyone!





皆様、いかがお過ごしでしょうか?
How are you doing today?





さて、このブログで2度ほど書いたんですが、最近納豆を手作りするようになりました。
So, I shared this here twice before, but I started homemaking fermented soybeans recently.





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納豆を作ってみたよ。(Homemade Natto, Fermented Soybeans) - Hit-Chanのワクワクしてるよ!(Hit-Chan's WakuWaku Life!)

どもども。Hellothere!皆様、いかがお過ごしでしょうか?How'severythinggoingtoday?さて、今日は「...

納豆を作ってみたよ。(Homemade Natto, Fermented Soybeans) - Hit-Chanのワクワクしてるよ!(Hit-Chan's WakuWaku Life!)

 




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納豆2回目作ってみたよ。(2nd time homemade Natto) - Hit-Chanのワクワクしてるよ!(Hit-Chan's WakuWaku Life!)

どもども。Hello!皆様、いかがお過ごしでしょうか?Howareyoudoingtoday!さて、今日も「日本にいなかったら一生作っていな...

納豆2回目作ってみたよ。(2nd time homemade Natto) - Hit-Chanのワクワクしてるよ!(Hit-Chan's WakuWaku Life!)

 






上の記事でも書いているんですが、自家製納豆を作り始めた理由は、Hit-chan自身が好きなのもありますが、我が家の野菜嫌いのめいも納豆は好きで食べてくれるというのが大きいです。
I talked about this on the articles above, but the biggest reason why I started making fermented soybeans from scratch at home was because our veggie hater, May-chan, loved them besides I personally loved them too.




それにミネソタに住んでいると日本とは違って、近くスーパーに行って3パック100円くらいでお手軽に買える状況ではなく、アジアンスーパーで冷凍納豆を3パック3ドルくらいで売っているのですが、我が家から少し離れているのでそんなにしょっちゅう買いに行けないんです。
In Japan, any grocery store sells fermented soybeans for reasonable price such as $1 for 3 packs, but here in MN, we have to go to Asian grocery stores to get them and they're about $3 for 3 packs (which I think they're still reasonable).





で、過去2回納豆を作ってみて、家でも十分美味しい納豆を作れることが分かり、以来、ストックが無くなる度に作り続けております。
In the last 2 experiences to make fermented soybeans from scratch at home, I found out that they were really tasty and it's not that difficult to make them either.





納豆づくり自体はそんなに難しくなく、その為に買ったヨーグルトメーカーを使うとほぼ放置するだけで出来るんですが、一番ネックだったのが大豆を納豆用に柔らかく調理する過程でした。
The process itself to make fermented soybeans is not hard at all and all you need to do is pretty much leave cooked soybeans in a yogurt maker for some hours. Though, there's one part which required me much time and attention in the entire process.





最初は蒸して調理していたんですが、それだと納豆用に柔らかくなるまで蒸すにはかなりの長時間蒸し続けていなければならず、家の中も蒸気で湿度アゲアゲになってしまい、お鍋の水が無くならないように注意しておかないといけなかったりして結構大変だったんです。
When I first made Natto from scratch at home, I steamed the soybeans in a big pot and it took forever to fully cook the beans until they got soften enough. (I soaked the beans in water overnight beforehand too.) Since I was steaming the beans for hours, the steam spread everywhere in the house, which made the entire house super moist. Plus, I had to keep an eye on the water level in the pot frequently too.





もちろん、今はやりのインスタントポットなるものがあれば、それ一個で圧力をかけて大豆を調理し、そのままヨーグルト機能で発酵までできちゃうのでめちゃくちゃ便利だと思うんですが、残念ながら我が家にはありません。
Nowadays I hear that people use this very convenient cooking tool called Instant pot. If you have such an amazing tool, you can cook soybeans in the pressure cook setting for a short time and then ferment the beans in the yogurt make setting too. Unfortunately, I don't have it.





で、ネットで色々調べていたら、スロークッカーで大豆を煮る方法が紹介されており、「お、これなら我が家にもAndyっちのグランマから受け継いでるスロークッカーがあるじゃないか!」と思い、早速やってみる事にしました。
So, I did some research about a better and easier way to cook soybeans online and then found out a way to use a crock pot. "Oh, I already have the crock pot from Andy's grandma!", I tried to give it a shot.





実は最初に挑戦した時に大失敗ではないのですが、いくつか改善点が判明したので、今日紹介するのは2度目に挑戦した時の様子です。
I'm actually going to share my 2nd experience to cook soybeans with a crockpot today since I learned some fixable points on the 1st try and the 2nd time turned out much better.






まず、ネットで見つけた情報では「一晩水に浸けずにそのまま調理しても良い」とあったのですが、1度目の挑戦でそうしたところ、めちゃくちゃ時間がかかったので今回は一晩浸けて置く事にしました。
(ネットのレシピでは7時間くらいで完成と書いてあったんですが、我が家のスロークッカーでは14時間以上かかったと思います。)
The original recipe that I found online said, "You don't have to soak the beans at all and you can start cooking them as dry." and I actually followed it for the first try, but it ended up taking way longer than the recipe time. So, I soaked the beans in water overnight this time.
(The recipe said "Cook them for 7 hours or so on a low setting", but I ended up taking over 14 hours or so with my crock pot.)



で、最初に作った時にはネットのレシピ通りで弱設定にしたんですが、上記の通り時間がめちゃくちゃかかり過ぎたので、強設定にしました。
(ここら辺はスロークッカーによって変わってくると思います。)
So, I set my crock pot on a low heat setting when I first tried, but this time I set it on a high heat setting since it took too much time last time.
(I assume it depends on the crock pot you use.)





そして、ここが一番のポイント。
Then, here's the most important point.





Hit-chan、一晩大豆を浸けていた水でそのまま茹でていたんですが、初めて試してみた時に少し灰汁臭さが残ってしまったので、今回は最初の数時間をそのまま一晩浸けていた水で調理して、少し水が沸いてきて灰汁が出始めたところで水を交換する事にしました。
In my first experience, I cooked the beans with the water that I had soaked the beans overnight, but a little harshness remained in the flavor of the beans in the end. So, this time I cooked the beans in the same water that I had soaked the beans overnight for the first couple of hours and then when the water started boiling or simmering and producing harshness, I dumped the water and restarted cooking the beans with fresh water.





灰汁が出てきて、お水が黄色っぽくなったら交換してます。このタイミングも結構適当。スイッチ入れてから3時間後くらいかな?
When you can see some harshness and the water turns yellowish, I usually change the water. I don't set the timer to change the water, but I'd say it's about 3-4 hours after I turn on the crock pot.





その後は、お湯が沸き過ぎそうな時は設定を弱にしたりして、結果7時間とか8時間くらい放っておいて、豆が柔らかめになったら完成。
(納豆用は少し柔らかめに調理します。)
I sometimes switch the heat setting to low when the water seems to be boiling too much, but other than that, all I needed to do was that I left the crock pot on for 7-8 hours. Then when the beans turned soft enough, it's done!
(You want to cook the beans on the softer side for Natto since they get a little harder through the fermentation process.)




スロークッカーの場合、別に1時間長めに調理してしまったりしても特段大きな変化は無いと思うので、調理時間は結構適当です。とにかく味見して豆が柔らかくなったら完成です。
When you cook beans in a crock pot, it's super easy and stress-free. Even if you cook them 1 hour too long or something, it wouldn't make a big difference, so the cooking time is pretty flexible. When you try a bean or so and think it's soft enough, that's the perfect cooking time.






完成!
All done!!





茹でたら冷めないうちに納豆菌を仕込んでヨーグルトメーカーにセット。
Once the beans are cooked, you want to prep it for Natto and set it in a yogurt maker before they get cooled down.





で、折角なので茹で立ての大豆を何も味付けせずにめいにあげてみました。
I got tons of freshly cooked soybeans, so why not? I gave some to May-chan without any seasonings.





すると結構気に入ってくれて、この時渡した大豆は全部平らげてくれました。
Oh, she liked them! She actually ate them all!





本当、野菜は食べないけど大豆は好きだよねぇ。(笑)
She doesn't eat vegetables at all, but she loves soybeans! Haha





こんな感じで、納豆づくりは元々そんなに難しくなかったですが、このスロークッカーでの大豆の煮方をマスターしてから、ますます納豆づくりが楽になりました。
Anyways, it's originally not that hard to make fermented soybeans (Natto) from scratch at home, but it's become much more easier since I mastered to cook soybeans in the crock pot.





という訳で、今日はこの辺で~!!!読んで下さってありがとうございました!!!
Okay, this is all for today. Thank you for reading again!!!






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