Hit-Chanのワクワクしてるよ!(Hit-Chan's WakuWaku Life!)

アメリカのミネソタでワクワクした事を綴っています。
Hit-Chan's exciting life in MN!

煮物を一緒に楽しむ (A very Japaneasy dish, Nimono)

2020-11-08 14:40:33 | MN生活(11年目)(MN2020-21)
どもども。
Hello everyone!






皆様、いかがお過ごしでしょうか?
How's your life treating you today?






さて、今更言う事もないんですが、我が家はAndyっちがアメリカ人、Hit-chanは日本人、めいは日米のハーフなので、我が家の食卓はアメリカと日本の2つの国の色で染まっています。
Well, I guess that I don't have to tell this anymore here, but in my family, Andy is American, I'm Japanese and May-chan is half American & half Japanese. So, we see these 2 colors of the nationalities on our dinner table most of the time.






タコス(メキシコ)、焼肉(韓国)、炒飯(中国)も好んで作って食べますが、どちらもアメリカもしくは日本っぽくアレンジしているので、結局はアメリカ&日本色の食卓という事ですねぇ。
We like other things such as Tacos (Mexico), Korean BBQ(Korea), Fried rice(China) which were originally from other countries too, but we arrange them as we like, which means that they end up being either American-like or Japanese-like anyways.





でね、やっぱりAndyっちも一緒に食べる時に作る日本食ってある程度決まっているんですよね。
So, here's a topic that I want to share with you today. Even when I cook Japanese food for my family, I tend to make certain kinds of dishes that Andy would like all the time.





我が家でよく作るのは、焼きそば、炒飯、餃子、チキンカツ、うどん、そば、天ぷらなどです。
What I often cook for us is Yakisoba (Fried noodles), Fried rice, Pot stickers, Chicken cutlets, Udon noodles, Buckwheat noodles, Tempura etc...





とは言え、Andyっちって結構食に関してはチャレンジ精神旺盛だし、日本食に関しても刺身(しかも、アメリカのどこかの日本食レストランで食べた鯖が忘れられないという、結構渋い好み。)も好きだし、馬刺し、鯨、ふぐなども日本に行った時に好んで食べていました。
(馬刺しと鯨に関しては、アメリカではデリケートな問題なので英訳は控えておきますが、ポイントは、Andyっちってそういうのも好んで挑戦して、しかも「美味しい。また食べたい」って言ってる人って事です。)
In fact, Andy's such an adventurous and curious person about food and always wants to challenge new flavors. He always loves sashimi and tried something new to him every time we went to Japan.





ですが、Hit-chanがAndyっちに何か新しい日本食を作る時には、やっぱり美味しく食べてくれそうなのを選んでしまいます。
(Andyっちの味の好みはある程度分かっているのでね。)
Though, I always make something that Andy would like whenever I cook new Japanese dishes to him just because I want him to enjoy the dish anyways.
(I pretty much can tell what he likes or not, so...)





ですが、Hit-chanは根っからの日本人。
Still, I was born and grew up in Japan. A 100% Japanese.






Andyっちから「それ、どんな料理」って聞かれた時に味を説明するのが難しいお料理、例えば煮物系「○○の煮物(炊いたん by 京都弁)」とかが無性に食べたくなる時があります。
So, I sometimes really crave for something very Japaneasy which are very difficult to describe the flavors in words such as "Nimono (Simmered dishes)".






で、先日こんにゃくが手に入ったので、鶏肉、こんにゃく、人参、大根、ゆで卵の煮物を作りました。
The other day I luckily got Konjac and cooked it with chicken, carrots, Daikon radish, and hard boiled eggs.






Hit-chanの予想では、Andyっちはこういうモノはあんまり食べないんです。
(本人は「そんな事ないよ。」と言うかもしれませんが、まぁ、食べても一口か二口。しかも鶏肉とゆで卵のみってところです。笑)
This is just my guess, but Andy isn't a hugs fan of that type of dish.
(He might say, "I like it!" but he'd probably just take a bite or two, just chicken or eggs. Haha)





でもでも、今のHit-chanにはめいがいるんです!
But, I have May-chan now!!!






こういうTHE・和食と言えそうな、Hit-chanが小さい頃から慣れ親しんだおかずたちも、めいは一緒に美味しそうに食べてくれます。
She enjoys those dishes, what we call "The Japanese cuisine" and what I've enjoyed from my childhood, with me.







なので、今回は大豆好き(枝豆・納豆LOVE)のめいの為にTokyo Centralで手に入れた大豆も入れてみました。
This time I added some soy beans to the Nimono because May-chan is such a Edamame and Natto (Fermented soy beans) lover.






こんな感じ。この後煮込んで美味しくできました。
Like this. I cooked a little more from this point and the dish was well finished.





で、野菜嫌いのめいなので、大根と人参は一口齧って食べてくれませんでしたが(これは予想通り)、こんにゃくと大豆がホームラン!
May-chan doesn't like veggies, and it was totally just as I expected that she took just a bite of the Daikon and the carrot in the dish and spit them out. Though, the Konjac and the soybeans were a big homerun!






こんにゃくを「おいし!」と言いながら爆食いしてくれました。(嬉しい~!!)
She kept saying, "Yummy" while she was eating the Konjac and the soybeans. (What a happiness to me!)






母ちゃんは嬉しいよ。
Aww, I'm so happy, dear.






めいはまだ好き嫌いが結構ありますが、この先もっと色んなものを食べられるようになって、一緒に和食の美味しさを共感できる時間が増えると良いなぁ。
May-chan is still a picky eater (not too bad though) but I hope that she'll be able to like many more kinds of food and enjoy more of the deliciousness in homemade Japanese dishes together with me in the future.






そんな訳で、今日はこの辺で~!!!
Okay, this is all for today. Thank you for reading again!!!






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