豪州落人日記 (桝田礼三ブログ) : Down Under Nomad

1945年生れ。下北に12年→東京に15年→京都に1年→下北に5年→十和田に25年→シドニーに5年→ケアンズに15年…

ネパールの食文化

2011-01-09 22:13:50 | 海外旅行

19日(日)快晴

 

カトマンズ盆地は高地ですが肥沃で良質の野菜や果物を産します。カレー風味のダール豆のスープをインディカ米にかけて食べます。水質が悪いので野菜は炒めるのが普通ですが、バクタプールの食堂で生野菜を食べる機会がありました。大根は鶴ではなくて蝶をかたどったのだそうです。そういえば山でも街でも沢山の蝶を見かけました。

果物彫刻

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Nepali food culture

Sun. January 9 : fine

Kathmandu Basin is a high land but it is fertile and yields good quality vegetables and fruit. Nepalese eat curry-flavored dal soup putting it on indica rice. As the quality of water there is not good they usually stair fry vegetables but we had a chance to eat raw vegetables at the restaurant in Bhaktapur. The white radish was cut in a butterfly shape, not a crane. Well, we surely saw a lot of butterflies everywhere, on the mountains and in the towns. 

 

fruit carving

コメント (2)
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