Hit-Chanのワクワクしてるよ!(Hit-Chan's WakuWaku Life!)

アメリカのミネソタでワクワクした事を綴っています。
Hit-Chan's exciting life in MN!

みかん寒天を作ってみて、失敗した件 (I tried to make jello and failed.)

2018-07-14 20:50:24 | MN生活(9年目) (MN2018-19)
どもども。
Hello!



皆様、いかがお過ごしでしょうか?
How are you doing today?



さて、Hit-chan、妊娠してから仕事の量を減らした事によって、家で料理をする時間が増えました。
So, I've got more time to cook is one of the benefits that I have from reducing my work hours after I got pregnant.



もともと料理自体は好きなんですが、作っても自分しか食べないのと、働いている時は疲れてたりして、あまり時間をかけた料理をする事はありませんでした。
I originally like cooking, but most of the time, I cook justfor myself and I usually get tired after work, so I didn't take much time for cooking before.



で、妊娠してから、少しさっぱりした甘いものが食べたいなぁと思う事があって、ちょうど家の食糧庫に良いものがあったので作ることにしました。
Recently, maybe it's becasue I'm pregnant, I've felt like eating somthing sweet but light. Then, I found some good things for my appetite in my pantry room and tried to make jello with canned mandarin orange.




みかんの缶詰と友達のあゆみちゃんだったかな?からもらった棒寒天。
Canned mandarin orange and vegetable gelatin which I got from my friend.




本当はオレンジジュースを使って作りたかったんですが、わざわざそれだけ買うのは面倒くさかったので、今回は無しで。

I actually wanted to use orange juice, but I was too lazy to go out just to get it. So, no orange juice this time.




寒天の袋に書いてある通りに水でもどして。。。
Following the instruction on the back of the package, I soaked it in water.




手でもみ洗いして、絞りました。
I gently washed and then squeezed it.




缶詰のシロップと水を混ぜて。。。
I mixed some water and the syrop from the can too.




寒天を投入。寒天が溶けるまで煮て、砂糖も少し加えました。
Then, I put the gelatin and heat it until the gelatin got melted. I also added some sugar in it too.




寒天液完成。
Okay, it's ready.



一応、寒天棒が入っていた袋のレシピを参考に、寒天棒1本につき水を300㎖で作りました。
I followed the recipe on the back of the gelatin package and used 300ml of water and syrup mixture for 1 gelatin bar.




で、容器に入れて、みかんを投入。みかんが重くて全部底に沈んでしまったので。。。
I poured the liuid mixture into a container and threw some mandarin in it. Though, mandarin pieces were so heavy and got sunk in the bottom, so...




寒天が少し固まった時点で、残りのみかんも投入。
I waited for the gelatine to get a little harder and then put the rest of mandarin.



これで冷蔵庫に入れまして、一晩寝かせました。
I cooled it down over night.



翌日。。。
On the next day...




試食。
I took a bite.



感想ですが。。。
Well, here is my feedback.



「か、固い。。。あ、甘くない。。。」
"Oh, it's so hard...and it's not sweet..."




まぁ、容器からグラスに移す時点で気づいてましたけどね。
I knew it was so hard at the point when I scooped it with spoon.




本当、結構気をつかって水の量は考えたんですが、こればかりは使っている寒天にもよりますからねぇ。
I carefully thought about the amount of water, but you never know how hard the gelatin turns our before you actually make it.




砂糖の量も、一応、固める前に舐めてみて甘かったんですが、やはり冷たくなると甘みを感じにくくなるんでしょうねぇ。

I also licked the liquid mixture before I put it in the fridge, but I assume that you don't taste sweetness when the food gets colder.



で、ネットで調べたら、固まった寒天、また温めて固めなおす事ができるらしい。
So, when I found out that I failed the jello, I googled it if there's any way to fix it. Then, people say that you can remake by reheating it.




なので、やり直し。
So, I tried it again.



今度は水の量を増やすのはもちろんの事、砂糖と蜂蜜も追加して、結構甘くさせました。
This time, I added more water, of course, and also much more sugar and some honey to make it softer and sweeter.



残念ながら、この工程で、みかんの塊は全部つぶつぶに分解してしまいました。
Unfortunately, this procedure made all the mandarin very small pieces.



で、一晩冷蔵庫で冷やして、翌日。。。
I cooled it down overnight again and the next day...




2度目の正直。
Okay, let me try it again.



うん、柔らかさはだいぶ改善されていました。甘さも悪くありません。
Yeah, it got softer and sweeter too.




ただ、みかんが全部つぶつぶになってしまったのは、やっぱり歯ごたえが均一で美味しくありません。
Though, all the mandarin got little pieces which made the texture so bland. Yeah, it was still not that good.




それと、やっぱり、オレンジジュースで作った方が美味しいな。
Yeah, I should have made it with orange juice too.



まぁ、ほぼほぼ初挑戦だったんで、次はもうちょっと上手くできそうな気がします。
Oh well, it was my first try and I fell like making it better next time.




ちなみに、これを作っている時に、小さい頃、実家に大きなゼリー型があって、母がよくゼリーを作ってくれたなぁという思い出が蘇りました。
BTW, when I was making this, I remembered that my mom in Japan used to make jello in a big jello cup for me and my siblings.




こんなやつ。(画像拝借元
Like this one.



赤ちゃんが生まれたら、Hit-chanが母の作ってくれたゼリーを覚えているように、素敵な思い出になるような料理をいっぱい作ってあげたいなぁと思いました。
Like the sweet memory that my mom used to make jello for me, I'd love to make a lot of wonderful mamories for my child through cooking as well.



という訳で、今日はこの辺で~!!!
Okay, this is all for today. Thanks for reading again!!!




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2 Comments

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Unknown (はなのこ)
2018-07-15 17:24:21
こんにちは!
みかん寒天と言ったらわたしは牛乳とみかんの寒天派です(^^) 牛乳か豆乳の寒天にきな粉と黒蜜かけるのも好きです...。わたしもアメリカ住みですが、日本にいる時よりなぜか和菓子が好きになりました!
返信する
はなのこさん (Hit-chan)
2018-07-16 02:50:55
こんにちは!
確かに、寒天のレシピを調べた時に、ミルク寒天のレシピもたくさん目にしました。そういえば、小学校の給食でも良く出てたような。懐かしいなぁ。

今度はミルク寒天もトライしてみよっかな!
返信する

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