1月24日(月)快晴
ヤマノイモ(自然薯)は日本原産、ナガイモは中国原産。いずれも熱帯原産のヤムイモの仲間。十和田は日本一のナガイモの産地だそうですが、とろろ以外の利用法は思い付かず生産農家からもらっても持て余すばかりでした。房状の砂粒のように小さな花は受粉後ムカゴを形成します。
...................................................................................................................................................................................
Flower of Japanese yam
Mon. January 24 : fine
Japanese yam is a Japanese and Chinese yam is a Chinese indigene. Both of them are from tropical yam family. It is said that Towada is the biggest producing district of Chinese yam in Japan. The farmers there used to give me a lot of Chinese yam but I didn’t know what to do with them since except grating it. A fringed flower is as tiny as a grain of and the flowers form air potatoes after pollinating.
弟が、昨年青森の友人から
沢山のナガイモをもらったようで
我が家にもおすそ分けが届いたことがありました。
大きくて立派でしたね。
摩り下ろして、マグロといっしょに
食しました。
他の食べ方はあるのでしょうか^^
味や香りが強いものは主食には向きません。ヤムイモは澱粉が多く、少し甘みがあるだけで、飽きのこない食物です。煮たり、焼いたり、揚げたりして食べます。
南方のヤムイモは粘り気が少ないのですりおろしてもとろろにはならないようです。