Hit-Chanのワクワクしてるよ!(Hit-Chan's WakuWaku Life!)

アメリカのミネソタでワクワクした事を綴っています。
Hit-Chan's exciting life in MN!

美味しいあんぱんへの道 (Homemade Sweet Red Bean Buns)

2021-10-15 07:36:01 | MN生活(12年目)(MN2021-22)
どもども。
Hi there!





皆様、いかがお過ごしでしょうか?
How's your day going?





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祝・4年振りプレゼント企画(第九弾)(Hit-chan's WakuWaku Present!) - Hit-Chanのワクワクしてるよ!(Hit-Chan's WakuWaku Life!)

※この企画は既に締め切らせてもらいました!たくさんのご応募ありがとうございました!!Thiseventhasbeenfinished.Tha...

祝・4年振りプレゼント企画(第九弾)(Hit-chan's WakuWaku Present!) - Hit-Chanのワクワクしてるよ!(Hit-Chan's WakuWaku Life!)

 

4年振りのプレゼント企画、たくさんのご応募ありがとうございました!





昨夜、我が家でワクワク大抽選会が開催されまして、2人の当選者が決まりました。
Andy, May-chan and I had an exciting raffle draw last night, and the 2 prize winners were picked already.





その様子は次の更新でシェアさせていただこうと思っているので、あと少しだけお待ちくださいね!
I'm going to share it on the next article, so please stay tuned a little bit more!





さて、今年の2月頃にこんな記事を書きました。
Last February, I wrote this article.




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あんぱん作ってみたよ。(I made Anpan(Sweet red bean buns) for the first time.) - Hit-Chanのワクワクしてるよ!(Hit-Chan's WakuWaku Life!)

どもども。Hithere!!皆様、いかがお過ごしでしょうか?Howareyoudoingagain??長引くコロナのパンデミック、医療従事者...

あんぱん作ってみたよ。(I made Anpan(Sweet red bean buns) for the first time.) - Hit-Chanのワクワクしてるよ!(Hit-Chan's WakuWaku Life!)

 

そう、家で初めてあんぱんを作ったお話。
It's about when I first tried to make sweet red bean buns at home. (They're Japanese very traditional and popular sweet bread.)




そしてつい最近、今度は中に入れる餡子も小豆から作ってみる事にしました。
And lately, I made them again, but this time I also tried to make the sweet red bean filling from scratch





多分人生で初めて餡子を作ったと思います。
I think that it was the first time for me to make sweet red bean filling from scratch in my life.




粒あんの作り方

和菓子の早稲田屋は、業務用の練り餡(あんこ)を販売しております。お手軽簡単和菓子レシピもご紹介いたします。

あんこ・練り餡の通販 埼玉の和菓子の早稲田屋

 

作り方はこちらのページで詳しく教えてくださっていたので、本当にこの通りにやってみました。
I referred to this website. They kindly show you the procedure in detail, so all I did was following what they were doing on the website.






粒あん(あんこ)の作り方 japanese dessert recipe あんこやの和菓子レシピ
YouTubeに動画も上げてくださっているので、すごく分かりやすかったです。
They also had a YouTube video about the recipe, so it really helped me to understand the tips.





で、人生初の手作り餡子完成。参考にしたページでは豆を一晩水に浸けなくても良いって書いてありましたが、その通りしたら柔らかくするのに結構時間がかかったので、浸けておいた方が調理時間を短縮できるかなぁと思いました。
This is how my first sweet red bean filling went. On the website, they said that it's not necessary to soak the beans in water overnight and I did that way, but from my experience, it'd probably take less time to cook the beans if you soak them beforehand.




ただ、やっぱり人生初で最後の工程でどのくらいの固さで火を止めるかが難しく、ちょっと固めで出来上がっちゃいました。
The very last part of the process, stop cooking the beans after adding the sugar, was most challenging to me because the bean filling gets thicker when it's cooled down and you need to turn off the heat before it's still on the softer side than what you want it to be in the end.





あんこを柔らかくする方法

和菓子の早稲田屋は、業務用の練り餡(あんこ)を販売しております。お手軽簡単和菓子レシピもご紹介いたします。

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でも大丈夫!同じページで餡子を柔らかくする方法まで教えてくださっていました。なので、あんぱんを作る直前に練り直して少し柔らかめに調整し直しました。
Your filling turned out to be too thick?? Don't worry! They actually also teach you how to soften the filling too. So, I readjusted the hardness of my filling right before I made the sweet buns.






包んで焼く直前はこんな感じ。
They looked like this right before I baked them.





今回の生地は前回とは違うレシピを参考にしたんですが、うーん、油分が多い配合だったのでちょっと膨らみが弱かった気がします。
I used a different recipe for the bread dough from the last time, but mmm... the dough didn't rise as much as it was supposed to do probably because it uses a lot of oily ingredient such as butter.





餡子を生地に包むのも人生2回目で、所々餡子がちょっと透けている部分が出来ちゃいました。
It was the second time for me to wrap filling with bread dough and I was still learning, so there were some thin spots where the filling was seen through.





で、焼き完成。生地のレシピを参考に温度を設定したんですが、理想の焼き色に仕上げるのに予想以上にレシピの焼き時間より長くなってしまいました。
Done! I set the oven temperature referred to the dough recipe, but it took way more time to get the buns good-looking brown than what the recipe said.






こんな感じです。
Here they are!




で、人生2回目のあんぱん、折角なので、ママ友の梅ちゃんと娘ちゃんの小梅ちゃんが我が家にプレイデートに来てくれた時に一緒に食べてみました。
May-chan and I had a play date with Ume-chan and Koume-chan on the day after I made my second sweet red bean buns, so we tried them together.






ちなみに中はこんな感じ。前回よりも餡子の量を多くしたので、パンと餡子の比率は良くなっていました。餡子はもっと柔らかく仕上げても良かったなぁ。
The inside looked like this. I used more filling in each bun than the last time, so the ratio of the bun and filling was better. I personally thought that the filling could be softer.





で、早速実食!めいは中の餡子だけほじって食べて、お腹が空いていなかったのか、外遊びに気が取られていたのか、この日はあんまり食いつきが良くありませんでした。
Let's eat! May-chan just dug and ate only the filling mostly. She didn't eat it much that day maybe because she wasn't that hungry or was too busy playing in the yard.





その代わりに小梅ちゃんがすごく気に入ってくれて、ママの梅ちゃんに1個、小梅ちゃんに1個とお皿に出したら、ママの分まで食べて合計1.5個ぐらいパクパク食べてくれました。(こんなに喜んで食べてくれたら作り甲斐がある~!!!)
Instead, Koume-chan really loved my buns and even stole one from her mommy's. She ended up eating 1.5 bun by herself.
(She really made me feel that it's really worth making them.)




小梅ちゃんに半分取られてしまったけど、梅ちゃんもちょっと食べてくれて「美味しいよ!」という高評価を頂きました。
Koume-chan took the half of Ume-chan's bun, but Ume-chan kindly said, "It's really good!" as well.





この日も小梅ちゃんとめいはダディが作ってくれた砂場で楽しんでおりました。(ダディも作った甲斐があったねぇ!)
BTW, May-chan and Koume-chan had much fun with playing in Andy's handmade sandbox again that day. (Honey, it's worth you made it!)





それにめいは梅ちゃんにボール遊びしてもらって大興奮!
May-chan was super excited to throwing and catching a ball with Ume-chan.





キャキャキャ!!と笑いっぱなしでめちゃくちゃ喜んでいました。
She couldn't stop giggling and laughing. What a happy and lucky girl!




この日は二人ともプレイデートで凄くエネルギーを消費したみたいで、小梅ちゃんは帰ってすぐに爆睡したらしく、めいも普段はお昼寝一切しないんですが、この日は夕方5時くらいにノックアウト。そのまま夕食も食べずにベッドに行きました。(笑)
The both girls burned a lot of energy on the play date, and I heard that Koume-chan took a power nap right after she's back home. May-chan usually doesn't take a nap during a day, but she got knocked out around 5 pm in the afternoon and went to bed without eating dinner that night. LOL





と、こんな感じで長々と書いてきましたが、人生2回目のあんぱん作り、食べてくれる人も増えて、しかも喜んでもらえてHit-chanは大満足でした。
Anyways, I'm so glad that my sweet red bean buns turned out to be decent for the second try and I've got more people to enjoy my cooking.





という訳で、今日はこの辺で~!読んで下さってありがとうございました!!!
Okay, this is all for today. Thank you for reading again!!





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