Hit-Chanのワクワクしてるよ!(Hit-Chan's WakuWaku Life!)

アメリカのミネソタでワクワクした事を綴っています。
Hit-Chan's exciting life in MN!

おかきを作ってみた (Homemade Rice Crackers)

2021-05-02 10:15:11 | MN生活(11年目)(MN2020-21)
どもども。
Hello everyone!





皆様、いかがお過ごしでしょうか?
How are you doing today?





さて、これを書いているのは4月29日なんですが、明日金曜日にHit-chanもコロナのワクチン接種を受けにいく予定です。
(ちなみにAndyっちは一足先に接種しております。)
I'm writing this on April 29th, and I'm going to get a vaccine shot for COVID-19 tomorrow, Friday.




ワクチンを接種したら行動範囲が少し広げても良いかなぁとAndyっちと相談しているんですが、今までの所、食料品などの買い物は基本カーブサイド(オンラインで注文して、駐車場で受け取りをする方法)を利用しています。
Andy and I are talking that we can allow ourselves to go to more places once I get fully vaccinated, but at this point I still order groceries online for curbside pick-up.





日本食品に関しては、コロナ以前ならば年に数回United Noodles(アジアンスーパー)に行って買っていたんですが、コロナのパンデミックが起こってからは、Hit-chanが買い物リストを作って、Andyっちが一人で行ってリストのものを買ってきてくれるという方法にしています。
(ワクチン接種したら、Hit-chanもお店の中に入って色々見たいなぁ。)
As for Japanese food, Andy and I used to go to United Noodles a couple times a year before the pandemic, but since we started quarantined, I make a shopping list and Andy goes to the store by himself and gets things for me.
(One of the things that I want to do after I get vaccinated is that I go into the inside of United Noodles and browse things there.)




で、前置きはその辺で、先日AndyっちがUnited Noodlesに行ってきてくれたので、久しぶりにもち米を買ってきてもらいました。
Anyways, Andy took a trip to United Noodles the other day and got me Mochi rice (Sweet rice) which I hadn't got for a long time.











何故にもち米かと言いますと、我が家のホームベーカリーにおもちを作る設定がありまして、ちょっと作ってみたいと思ってたんです。
Why Mochi rice? Yeah, it's because I wanted to try to make Mochi with my bread maker since it has a setting for Mochi.





最初なので、ホームベーカリーのレシピに描かれている通りにやってみました。
It was a first time for me to make Mochi using my bread maker, so I followed what the recipe book for the bread maker said.





家にあったきな粉で食べてみる事に。
The topping this time was soybean flour with sugar and salt which is very popular topping for Mochi in Japan.





めいにもちょっとあげようと小さくちぎってみました。が、めいはきな粉が好きじゃなかったのか、全然食べず。
I wanted May-chan to try a bite, so I made some small pieces for her. Though, she didn't eat them at all. She might not like the flavor of soybean flour.




で、Hit-chanも食べてみたんですが、何だか思ったよりもお餅が硬かったんですよねぇ。というか、久しぶりに食べたきな粉がめちゃ美味しかった。(笑)
Oh well, I tried them as well, of course, but they were way more chewy than I would like it be for some reason. More than the Mochi, I really enjoyed the soybean flour this time. Haha.





小さい頃に保育園かどこかで臼と杵で突いた、突き立てのお餅を食べた時は凄く柔らかくて美味しいイメージがあったので、それに比べると今回のお餅はお水が足りなかったのかなぁと改善点を考察。
I remember that I have had freshly-made Mochi in my childhood and it was super soft and delicious. Compared to the sweet memory, the Mochi that I made this time would have needed more water.




でもまぁ、良いんです。
Oh well, it's not a big deal.





というのも、タイトルにある通り、お餅は前哨戦で、本番はこのお餅でおかきを作る事だったんです。
Just as the title says, the main purpose that I made Mochi first was for trying to make homemade rice crackers from it.





こんな感じで小さく切って何日か乾燥させました。
I chopped the Mochi into small pieces like this and dried them for some days.




OGPイメージ

二色あられ | キッコーマン ホームページ

二色あられのレシピをご紹介。餅を使って簡単お手軽に調理できます。炒め物や煮物から揚げ物まで様々な献立レシピを簡単検索!お弁当や健康(ダイエッ...

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このキッコーマンのレシピが美味しいそうだったので、このレシピを参考にする事に。
I found this recipe online and tried it because they looked delicious.





袋に入れて少しの油をまぶして、オーブンで焼くと。。。
I put the dried Mochi pieces in a plastic bag and put a little of vegetable oil in it so that every piece got slightly coated with the oil.




こんな感じに膨らみました。
They turned out to be bigger pieces like this after being cooked in the oven.





レシピ通りにお醤油とみりんを混ぜたものを塗って、もう少しオーブンで焼いたら。。。
As the recipe said, I made this sauce with soy sauce and Mirin and put it on the crackers. I cooked them for another minute in the oven and then...





完成!
they're ready!




で、食べてみたんですが、味は香ばしくて良かったんですが、あられ自体が少し芯の部分が硬くてですねぇ、ちょっと食べにくかったです。
So, my honest feedback for the homemade crackers is that their roasted soy sauce flavor were pretty good, but the texture was not that good. The inside of the crackers was still very firm and too crunchy.





取り合えず、小さなものを選んでめいに食べてもらいました。
Still, why not? I had May-chan try some of the small pieces.





すると、目新しかったのか、この時上げたものは完食してくれました。
Then, she actually ate all of them that I had put in the bowl.





でもね、やっぱり硬すぎて食べにくかったのか、次の日にもう一度あげたらあんまり食いつきが良くなかったですね。(笑)
Though, I assume that the crackers were very hard for her too. She didn't eat them much when I gave her some on the next day. Haha.





まぁ、こんな感じで初めてのあられ作りはあんまり上手く行きませんでしたが、またもう少し工夫して次はもっと美味しくなるようにリベンジしたいと思います。
So, this is all about how I made my first homemade rice crackers. It didn't succeed this time, but I'd definitely want to try them with a different recipe again.





という訳で、今日はこの辺で~!読んで下さってありがとうございました!!!
Okay, thank you for reading again! Bye for now!





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