おばさんの料理教室

家庭菜園の野菜を使い皆で料理を楽しもう

おばさんの料理教室 焼きパブリカ  

2021年08月31日 | 日記

焼きパブリカ

 

①赤いパブリカをガスコンロの上に網を置き柔らかくなるまで焼く。

②焼いたら焦げた所を取り除き、切り裂いて塩・胡椒で味付け。

③皿に盛り付けて出来上がり。

 

Baked Publica

      

①Place the red publica on the gas stove and bake until tender.

②After baking, remove the charred area, cut it and season with salt and pepper.

③Serve on a plate and done.

コメント
  • X
  • Facebookでシェアする
  • はてなブックマークに追加する
  • LINEでシェアする

おばさんの料理教室 天空カボチャのソテー

2021年08月30日 | 日記

天空カボチャのソテー

天空かぼちゃとは?山梨の定番「ぶどう」の棚を利用して、吊るして栽培するかぼちゃの呼称で、NPO法人甲州元気村の登録商標です。 

品質を均質にするために上に紙が被せてある。

 

①カボチャを適当な大きさに切る。

②オリーブオイルで炒め塩・胡椒を振りかける。

③皿に盛り付けて出来上がり。

人参や牛蒡等と一緒に揚げても良い。

Sautéed Sky Pumpkin

What is Sky Pumpkin?  It is a registered trademark of the NPO Koshu  Genki Village under the name of pumpkin, which is hung and cultivated using the shelves of yamanashi's classic "grapes". 

Paper is covered on top to make the quality homogeneous.

   

①Cut the pumpkin into appropriate sizes.

②Saute in olive oil and sprinkle with salt and pepper .

③Serve on a plate and done.

It may be gobou carrots, beef, etc.

コメント
  • X
  • Facebookでシェアする
  • はてなブックマークに追加する
  • LINEでシェアする

おばさんの料理教室 キュウリとタコの酢の物

2021年08月29日 | 日記

キュウリとタコの酢の物

夏の風物料理、最も簡単で早くできる酢の物。最近タコも高くなりましたが、これぐらいのものは楽しもう。

                       

  • きゅうりの両方に包丁で、半分ほど切り目を入れ丸のまま塩でもむ。それを3~4cmに横に切る。
  • タコを適当な大きさに切る。
  • 酢・砂糖・みりんで合わせ酢を作り、①・②を混ぜて、出来上がり。

  *タコやイカの細かく切った物や鰹節を加えるのも良い

Cucumber and octopus vinegar

Summer dishes, the easiest and quickest vinegared things. Octopuses have also got higher recently, but let's enjoy this much.

                     

①Use a kitchen knife on both cucumbers, cut about halfway and salt them with a round shape. Cut it sideways into 3-4cm pieces.1Cut the octopus into appropriate sizes.

②Make vinegar, sugar, and mingly and combine vinegar, mix ① and ②, and you are done.

* It is also good to add finely cut octopus and squid and katsuobushi

コメント
  • X
  • Facebookでシェアする
  • はてなブックマークに追加する
  • LINEでシェアする

おばさんの料理教室 食パンを使ったピザ

2021年08月29日 | 日記

食パンを使ったピザ

  玉ねぎ・ピーマン・オクラ・トマト・豚ミンチで作ったミートソースを使いました

 

①ピーマンをサラダ油で炒める。

②パンにミートソース・①のピーマン・とろけるチーズを乗せオーブンで焼き出来上がり。

*野菜はオクラやパブリカ等季節の野菜で良い。好みによりキムチを乗せのも。

Pizza with bread

I used meat sauce made with onion, tomato and pork mince .

  

①Saute the peppers in salad oil.

②Put the meat sauce, ① peppers and melted cheese on the bread and bake in the oven.

*Vegetables are good for seasonal vegetables such as okra and publica. You can also put kimchi on it if you like.

コメント
  • X
  • Facebookでシェアする
  • はてなブックマークに追加する
  • LINEでシェアする

おばさんの料理教室 簡単 麻婆トマト

2021年08月27日 | 日記

簡単 麻婆トマト 

めんつゆで簡単 麻婆茄子の作り方

トマトを豆腐に代用すれば麻婆豆腐に早変わり。

    

2人前

①トマトを一口大切る。豆腐を適当な大きさに切る。

②フライパンにごま油大匙1をひき中火で熱し、豚ひき肉150豆板醤大さじ1/2・おろしニンニク小匙1・鷹の爪輪切り小匙1/2・を加えて炒める。豚肉に火が通ったら①を加え、軽く焼き色がつくまで炒める。

③③に150ml・めんつゆ (2倍濃縮)大匙3を加え、全体に味が馴染むまで中火で煮込む。

④中火のまま水溶き片栗粉大匙2を回し入れ、とろみがついたら胡麻油を加えて軽く混ぜてお皿に盛り、茹でブロッコリー乗せ完成。

*野菜はオクラ・玉ねぎ・ブロッコリー・人参・椎茸・アボカドなども良い。

 

Easy Mapo Tomato

How to make mabo eggplant with easy with manzuyu

If you substitute tomatoes for tofu, it will quickly change to mapo tofu.

    

  • people in front
  • ①Take a bite of tomato. Cut the tofu into appropriate sizes.
  • ②Heat 1 tablespoon of sesame oil in a frying pan over medium heat, add 150 tablespoons minced pork, 1/2 tablespoon soy sauce, 1 tablespoon grated garlic, 1/2 teaspoon hawk claw slices, and When the pork is cooked, add① and fry until lightly browned.
  • ③Add 150 ml of water and 3 tablespoons of dandryu (2 times concentrated) to and cook over medium heat until the taste is familiar.

urn 2 large amounts of water-dissolved starch over medium heat, add sesame oil, mix lightly, and finish with a small leek.

*Vegetables such as okra, onion, carrot, shiitake mushrooms and avocado are also good.

 

コメント
  • X
  • Facebookでシェアする
  • はてなブックマークに追加する
  • LINEでシェアする

おばさんの料理教室 トウモロコシとベーコンの素麺カルボナーラ

2021年08月26日 | 日記

トウモロコシの素麺カルボナーラ

カルボナーラとは(炭焼職人風)といわれるパスタソースの1種である。チーズ、黒コショウグアンチャーレもしくはパンチェッタ(塩漬けの豚肉)、鶏卵 (卵黄又は全卵)を用いる。

   

シャキッと食感で甘いとうもろこし・オクラと素麵を使ったカルボラーナです。素麺にとうもろこしの甘さとオクラのヌルが合わさってクセになる美味しさ、お手軽に作ることができるので、ランチやディナーにいかがでしょうか。

1人前

①ベーコン60gは1cm幅に、ミックスベジタブル・オクラのスライスを用意する。

②鍋にお湯を沸かし、塩を入れ、素麺を100gを茹でて、お湯を切る。

③中火に熱したフライパンにオリーブオイル大匙1をひき、①を入れてしんなりするまで炒める。

④③に牛乳100ml・粉チーズ大さじ3・卵黄1個・②を混ぜ合わせ火を止める。

⑤器に盛り付け、パセリを振りかけ完成。

Corn and Bacon Noodle Carbonara

Carbonara is a type of pasta sauce called (charcoal grilled craftsman style). Use cheese, black pepper, guanchare  or pancetta (salted   pork), and chicken eggs (egg yolks or whole eggs).

   

It is a carbona using sweet corn, okra and with crispy texture.  The sweetness of corn and the    null of okra combine to make it delicious, so how about lunch or dinner?

  • person in front
  • ①60g bacon is 1cm wide and slices of mixed vegetable okura are prepared.
  • ②Boil water in a saucepan, add salt, boil 100 g of noodles, and cut the hot water .
  • ③In a frying pan heated over medium heat, add 1 tablespoon of olive oil , add(1) and fry until tender .

 In , mix  with 100 ml  of milk, 3 tablespoons of powdered cheese, 1 egg yolk, salt and  pepper, and turn off the heat.

Serve in a bowl and sprinkle with parsley.

 

コメント
  • X
  • Facebookでシェアする
  • はてなブックマークに追加する
  • LINEでシェアする

おばさんの料理教室 豆腐とはんぺんのチーズグラタン

2021年08月25日 | 日記

豆腐とはんぺんのチーズグラタン

 お豆腐とはんぺん・オクラスライスで粘りのある、とてもヘルシーなグラタン。

     

2人前

①豆腐1丁はキッチンペーパーに包み、水気を切る。ベーコン40gはフライパンで軽く炒めておく。

②ボウルに豆腐とはんぺん1枚・ベーコン・オクラの細切り・コンソメ顆粒大匙1・塩・胡椒少々を加え混ぜグラタン皿に移す。

③ピザ用チーズ100gと粉パセリを上から振りかけ、オーブントースターで約5分焼いたら完成。

Cheese gratin with tofu and hanepen

Tofu and Yonpen Ocras rice with sticky, very healthy gratin.  

      

  • people in front

Wrap one tofu in kitchen paper and drain . Lightly fry 40g of bacon in a frying pan .

②In a bowl, add 1 piece of tofu and a piece of rice flakes, sliced bacon, okra, 1 tablespoon of consome granules, salt and pepper, and transfer to a gratin dish.

③Sprinkle 100g of pizza cheese and powdered parsley from the top and bake in an oven toaster for about 5 minutes.  

コメント
  • X
  • Facebookでシェアする
  • はてなブックマークに追加する
  • LINEでシェアする

おばさんの料理教室 豚肉のチンジャオロース 

2021年08月23日 | 日記

豚肉のチンジャオロース 

豚肉・ピーマン・タケノコ・トウモロコシだけのシンプルで簡単なチンジャオロース。

青椒肉絲(チンジャオロース)とは、中華料理の一つである。

椒とはピーマンのことであり、とはの細切りという意味である。つまりチンジャオロースとはピーマンの細切り炒めという意味になる。四料理の定番メニューの一つであり、中国でよく食べられている。

日本ではチンジャオロースにタケノコを入れることが多々あるが中国ではタケノコを入れることはないと言われている。

           

2人前

①ピーマン4個の種を取り除き細切り、タケノコ100gの水煮・人参の細切り、舞茸50gを用意する。

②豚ロース200gは細切りにし、ボウルに入れて ・胡椒・醬油麴大匙1・大さじ1を加えて混ぜ合わせ、片栗粉大匙1を加えて全体にまぶす。

③フライパンにごま油大匙1を入れて中火で熱す、②を加えてほぐしながら炒める。

豚ロースに火が通ったら、①を加え中火で炒め、オイスターソース大さじ2・大さじ1・しょうゆ小さじ1・砂糖小さじ1・コンソメの素小さじ1を加えて中火で炒め合わせ、全体に味がなじんだら火から下ろす。

5器に盛り付けて出来上がり。

Pork Chinjaorose

Pork,peppers, mushrooms, corn, just simple and simple chinjaorose. 

Chinjaorose chinese cuisine.   

Pepper is a pepper, and means  a slice of meat. In other words, chinjaorose means  stir-fried peppers and meat. It is one of the classic menus of Sichuan cuisine and is often eaten in China.

In Japan, there are many cases where takenoko is put in chinjaorose, but in China it is said that there is no takenoko.

 

people in front

①Remove 4 seeds of peppers and  prepare 100g bamboo connocodes, 100g   boiled carrots, and 50g maitake mushrooms .

Cut 200g pork loin into small pieces, put them in a bowl, add salt, pepper, shoukouji 1  tablespoon , sake 1 tablespoon, mix, add 1 tablespoon of starch and sprinkle all over.

Put 1 tablespoon of sesame oil in a frying pan and heat over medium heat , add and fry while loosening  .

When the pork loin is cooked, add and fry over medium heat, add 2tablespoons of oyster sauce,  1tablespoon of  sake   , 1 teaspoon of soy sauce, 1teaspoon of sugar , 1 teaspoon of consome , and fry over medium heat, and remove from the heat when the whole taste is dingy.

It can be ware ware. 

 

コメント
  • X
  • Facebookでシェアする
  • はてなブックマークに追加する
  • LINEでシェアする

おばさんの料理教室 アボカドとサーモンのユッケ丼

2021年08月23日 | 日記

アボカドとサーモンのユッケ丼

 韓国料理の一つ「ユッケ」とは、生肉の刺身のことを指します。ユッケで使用される肉は主に牛肉で、部位はもも肉となります。特に、うちもも肉はとてもやわらかく、濃厚な旨味があることで知られています。牛のもも肉といえば牛のたたきやローストビーフなどにも使われる部位で、高級なものになるとサシがたっぷりと入る部位なのです。

コチュジャンを効かせた、旨辛ユッケ丼。切って和えるだけでとても簡単に作れ、時間のない日のお昼ごはんにもピッタリ、とても美味しい。

  

1人前

①アボカド1/2個は1cm角に切り、レモン汁小匙1/2を振る。

②生サーモン100gは1cm角に切る。

③ボウルにしょうゆ大匙1・コチュジャン小匙2・ごま油小匙2・砂糖小匙・白いりごま小匙1・すりおろしニンニク小匙1/2を入れ、①②を加えて混ぜる。

④器にごはん150gを盛り付け③にのりを乗せ完成。

豆板醤や  甜面醬 を使うのも良い。

手作りのコチュジャン        

味噌大さじ3・ごま油大さじ2・砂糖大さじ1〜1.5・みりん大さじ1・豆板醤小さじ1〜2

にんにく小さじ1・白ごま(なくても可)・小さじ2を容器に全部入れて混ぜるだけ。

Yukke rice bowl with avocado and salmon

One of korean dishes called "Yukke" refers to raw meat sashimi. The meat used in Yukke is mainly beef, and the part is thigh meat. In particular, our thigh meat is known for being very soft and has a rich umami. Speaking of beef thighs, it is a part that is used for seared beef and roast beef, and when it comes to high-quality beef, it is a part where plenty of sashi enters.

Spicy Yukke-don with kochujang. It is very easy to make just by cutting and softening, perfect for lunch on days when there is no time, and it is very delicious. 

 

  • person before

Cut 1/2 of the avocado into 1cm squares and shake 1/2 teaspoon of lemon juice .

②Cut100 g of raw salmon into 1cm squares .

③In a bowl, add 1 tablespoon ofsoy sauce , 2 teaspoons ofkochujang, 2 teaspoonsof sesame oil , 2 teaspoons of sugar, 1teaspoon of white sesame , 1/2 teaspoonof grated garlic, and ①② to mix .

④Put 150g of rice on a bowl and put the nodry on it.

You can also use jansauce or tennmennjann

Handmade Kochujang        

3 tablespoons miso, 2 tablespoons sesame oil, 1-1.5 tablespoons sugar, 1 tablespoon tablespoon lyn,  1-2 teaspoons soy sauce

Just mix 1 teaspoon garlic, 1 white sesame (no need) and 2 teaspoons in a container.

コメント
  • X
  • Facebookでシェアする
  • はてなブックマークに追加する
  • LINEでシェアする

おばさんの料理教室  マグロの簡単なめろう

2021年08月22日 | 日記

マグロの簡単なめろう

めろうとは、もともと船の上で作られていたといわれる漁師料理。新鮮な魚をおろして、みそや香味野菜と一緒にたたき合わせて作る。味噌と薬味で生臭さが消えて美味しく、皿までなめたために『なめろう』と言われた千葉県の郷土料理漁師料理らしく豪快にたたいて、楽しく作ります。少しずつ口に運んでは、いつまでもお酒が飲みたくなる極上のおつまみです。

  

2人前

①ジャンボオクラを細かく切り電子レンジ500w3分加熱。

②ボウルに細かくたたいたマグロ100g、①・醤油小匙1・味噌小匙1・梅干し1個を加えて混ぜる。

③②をご飯に乗せ、刻み海苔・青紫蘇などをトッピングして完成。

Tuna Easy Mero

It is a fisherman's dish that is said to have been originally made on a boat. Fresh fish is grated and made with miso and flavored vegetables.  The local cuisine of Chiba Prefecture was said to be "Ganmero" because the raw smell disappeared with miso and medicinal taste and was delicious, and even the plate was served.   It is made with fun by creating it like a fisherman's dish. It is the best snack that you will want to drink alcohol forever if you carry it to your mouth little by little.

   

people in front

Cut the jumbo okra into small pieces and heat the microwave oven for 500w3 minutes. 

Finely beat 100 g of tuna into a bowl and mixwith (1), soy sauce 1,miso 1,and umeboshi  1. 

③② is put on rice and topped with chopped nori, green onion, screed ginger, blue shiso, etc. 

コメント
  • X
  • Facebookでシェアする
  • はてなブックマークに追加する
  • LINEでシェアする

おばさんの料理教室 ジャンボオクラのから揚げ

2021年08月21日 | 日記

ジャンボオクラのから揚げ

ジャンボオクラ(兵庫県豊岡市八代オクラ)の収穫最盛期、柔らかく粘り気があり栄養価が高く、夏バテ防止に良いとか、CaやFe多いとか。

油でさらっと揚げました。我が家はジャンボオクラは5年前から栽培。

 

①オクラを洗い、軽く塩もみしておく、切り方は写真の様に断面かに油がしみ込まないように切る

電子レンジ熱処理しておくのも良い

②サラダ油160℃くらいで揚げる。

③皿に盛り、塩や抹茶塩などで食べる

ジャガイモも一緒に揚げました。ソテーにする場合は縦に切り焼くと良い。

Deep-fried jumbo okra

Jumbo Okra (Yatsushiro Okra, Toyooka City, Hyogo Prefecture) is at its peak, soft, sticky and nutritious, good for preventing summer bate, and there are many Ca and Fe. I fried it in oil.

My house has been cultivated for 5 years.

 

①Wash the okra and lightly salt it, and cut it so that oil does not see into the cross section as in the

* Microwave oven heat treatment is also good.  

②Fry the salad oil at about 160°C.

③Serve on a plate and eat with salt or matcha

* If you want to sauté, it is good to cut vertically.

コメント
  • X
  • Facebookでシェアする
  • はてなブックマークに追加する
  • LINEでシェアする

おばさんの料理教室 簡単 麻婆茄子 

2021年08月20日 | 日記

簡単 麻婆茄子 

めんつゆで簡単 麻婆茄子の作り方

ナスを豆腐に代用すれば麻婆豆腐に早変わり。

 

2人前

①ナス3本のヘタを取り1cm幅の半月切り、人参・キュウリを細く切り電子レンジ500w3分加熱。

②フライパンにごま油大匙1をひき中火で熱し、豚ひき肉150、豆板醤大さじ1/2・おろしニンニク小匙1・鷹の爪輪切り小匙1/2・を加えて炒める。豚肉に火が通ったら①を加え、軽く焼き色がつくまで炒める。

③③に150ml・めんつゆ (2倍濃縮)大匙3を加え、全体に味が馴染むまで中火で煮込む。

④中火のまま水溶き片栗粉大匙2を回し入れ、とろみがついたらラー油を加えて軽く混ぜてお皿に盛り、仕上げに小ねぎをちらしたら完成。

*上の右の写真はご飯の上に盛りつけました。

Easy Mapo Eggplant

How to make mabo eggplant with easy with manzuyu If eggplant is substituted for tofu, it will quickly change to mapo tofu.

       

  • people before
  • ①Take 3 eggplants, cut 1cm wide half a month, cut carrots and cucumbers into thin pieces and heat in a microwave oven for 500w3 minutes
  • Heat 1 tablespoon of sesame oil in a frying pan over medium heat, add 150 tablespoons minced pork, 1/2 tablespoon soy  sauce, 1  teaspoon grated garlic, 1/2 teaspoon hawk nail slices , and fry . When the pork is cooked, add ① and fry until lightly browned.

③Add 3 tablespoons of water and 150 ml of rice broth (twice concentrated) to and simmer over medium heat until the taste blends throughout.

④Turn 2 large spoons  of water-dissolved starch  over medium heat, add the lark oil when the melt is on, mix lightly, and serve on a plate, then cut the small leeks into the finish.

*The photo on the right above was served on rice.

コメント
  • X
  • Facebookでシェアする
  • はてなブックマークに追加する
  • LINEでシェアする

おばさんの料理教室 ホッケの焼き方

2021年08月19日 | 日記

 ホッケの焼き方

   オーブントースターで簡単に焼く方法。 

①大根50gはすりおろす。

②ボウルに水を入れて、ホッケの干物1尾をさっとくぐらせる。

③アルミホイルを敷いた天板に②の皮目を下にしてのせます。オーブントースターで焼き色が付くまで15分程焼く。

④器に③・茹でたブロッコリーを盛りつけ完成。

*ほっけの干し物はスーパーで手に入る。

How to bake a hoke

How to bake easily in an oven toaster .

①radish 50 g is gring.

②Put water in a bowl and quickly go through one of the hot dried fish.

③Place the skin down on a top covered with aluminum foil. Bake in an oven toaster for about 15 minutes until browned.

④③・Boiled broccoli is warethy and completed.

 

コメント
  • X
  • Facebookでシェアする
  • はてなブックマークに追加する
  • LINEでシェアする

おばさんの料理教室 黒スイカ 

2021年08月18日 | 日記

黒スイカ 

今日はスーパーで青森産の黒スイカを手に入れました。

   

スイカといえば緑の縞模様が一般的ですが、皮が黒の爆弾スイカ(でんすけスイカ)や黄皮スイカ、無地皮など色々ある。

黒皮スイカは東南アジアでよく見られる種類ですが、日本でも昭和初期以前は黒皮や無地皮が一般的だったそうです。
 黒スイカは福井の三国の道の駅で楽しんでいました。皮が黒くて薄くて可食部が多く、果肉は鮮やかな赤で種も無く、糖度も高めでおいし。直径28cm、重さ8kgで700円と手ごろな値段でした。

スイカの成分には体を内側から冷やす解熱作用や夏バテを予防する作用、解毒作用があると言われています。この暑い時期にもってこい。

Black Watermelon

I got a black watermelon from Aomori at the supermarket today.

   

Speaking of watermelon, green stripes are common, but there are various things such as bomb watermelon with black skin, yellow skin watermelon, plain skin, etc.

Black skin watermelon is a common type in Southeast Asia, but it seems that black skin and plain skin were common in Japan before the early Showa era.
Black watermelon was enjoyed at the Road Station in Fukui  . The skin is black and thin, and there are many eating parts, the pulp is bright red, there are no seeds, and the sugar content is also high. It was 28cm in diameter and weighing 8kg at a reasonable price of 700 yen.  

Watermelon ingredients are said to have anti-thermal effects that cool the body from the inside, prevent summer heat, and detoxify. It's perfect for this hot season.

コメント
  • X
  • Facebookでシェアする
  • はてなブックマークに追加する
  • LINEでシェアする

おばさんの料理教室 黒豆の赤飯

2021年08月17日 | 日記

黒豆の赤飯

黒豆で赤く炊く方法をご披露します。

   

①黒豆1カッを水1500m・重曹1gで1夜ふやかし、鍋(アルミはだめ)に入れ10分煮て、直ちにザルで濾す、茹で汁全量はご飯を炊く水に使う。

②炊飯器に洗った米(3合・もち米1合)・①の煮汁を合わせ、水量は5合になるようにする。塩・昆布茶少々を入れ混ぜて、上に煮た豆を置き炊く。

③炊きあがりが濃い赤に出来上がり。

*米はミルキークインで焚くのも、もちもち感で美味しい。

*豆を炊くのはアルミ鍋は使わない、重曹のアルカリでAが溶けて人体(脳に溜まり)に入りアルツハイマーになる。

Black Bean Red Rice

We will show you how to cook red with black beans.

    

①1 black bean 1kud is sprinkled with 1 5 00ml ofbaking soda for 1 night, put in a pot (aluminum is noted) and boiled for10 minutes, immediately filtered in a colander, boiled whole amount is used for water to cook

②Combine the broth of rice (3, 1 rice), and washed in a rice cooker, and the amount of water should be 5 combinations. Mix a little salt and kombucha, place the boiled beans on top and cook.

③The cooking is made into a dark red.

* The rice is also grilled with milky quinn, and it is delicious with a feeling of being a little.

*Cooking beans does not use aluminum pots, Al is melted by baking soda alkali,  enters the human body (accumulated in the brain) and becomes Alzheimer's.

コメント
  • X
  • Facebookでシェアする
  • はてなブックマークに追加する
  • LINEでシェアする