おばさんの料理教室

家庭菜園の野菜を使い皆で料理を楽しもう

おばさんの料理教室  わさび菜とお揚げの炊いたん

2023年03月31日 | 日記

わさび菜とお揚げの炊いたん

わさび菜10月2日に種を播き先日間引き菜の初収穫、さっと茹でからし和えを作りました。わさび菜は栄養価は高く。ビタミンB2、カロテン、ビタミンCなどが豊富、カルシウムはほうれん草の2.4倍~2.9、マグネシウムは小松菜の2

     

①鍋に水、塩を加える(濃度1~2%位)、沸騰したらワサビ菜の茎の部分、葉の順に入れ、45秒~1分で引き上げ、水で冷やし、3cm位に切り水を絞る。

⓶①を鍋に入れお揚げと醤油で味付けして炊いて、出来上がり。

*冷水に冷やすのは色止めアク抜き効果。

*最近はワサビ菜の品種改良の愛彩菜がある。

Cooked wasabi choy and fried rice

Wasabi cabbageI sowed the seeds on October 2nd, and the other day I harvested the first harvest of hiki-na, and quickly boiled mustard seasoning. Wasabi cabbage is highly nutritious.  Rich in vitamin B2, carotene, vitamin C, etc., calcium is 2.4~2.9 times that of spinach, magnesium is 2 times that of Komatsuna

   

①Add water and salt to a pot (concentration about 1~2%), and when it boils, put the wasabi choy stem and leaves in that order, pull it up in 45 seconds ~ 1 minute, cool with water, cut it into 3cm pieces and squeeze the water.

➁Put in a pot, season with fried and soy sauce, cook, and

* Cooling in cold water has a color stop and remove effect.

* Recently, there is a variety improvement of wasabi cabbage.

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おばさんの料理教室  愛彩菜のおしたし

2023年03月30日 | 日記

             愛彩菜のおしたし

久し振り愛彩菜をスーパーで見つけおひたしに

さび菜・愛彩菜は、アブラナ科アブラナ属の植物で、カラシナの仲間(カラシナの変異種)。ワサビ菜は綺麗な緑色で、葉っぱ縮れていて、カラシナの仲間で、ピリッとした辛みがあります。愛彩菜はワサビ菜より辛みが少ない野菜。
食べ方は、ちぎってレタスと混ぜてサラダやおしたし・胡麻和え・浅漬けや、その他色々な食べ方がある。

      

①愛彩菜を洗い、熱湯に30秒浸け、冷水で冷やし2~3cmに切る。

➁①に醤油・鰹節を混ぜて出来上がり。

③愛彩菜(あいさいな)と云う野菜

 ワサビ菜の一種で、愛彩菜は草津市の農家が2006年から栽培を始め、辛みがあまり無い事から愛彩菜と命名されたとか。

滋賀県草津市下笠町の農作物直売所【草津あおばな館】で販売されている。

この野菜は寒さに強いので。端境期の緑黄野菜としては最高です。

Aisai na no tashi

After a long time, I found Aisana at the supermarket and hitashi

Sabi cabbage and love cabbage are plants of the cruciferous family Brassica and are members of the mustard family (mutant species of mustard green). Wasabi choy is a beautiful green color, curly leaves, a member of mustard green, and has a tangy and spicy taste. Aisai-na is a vegetable that is less spicy than wasabi cabbage. There are various ways to eat it, such as tearing it up and mixing it with lettuce to make salads, oshitashi, sesame sauce, light pickles, and many other ways

   

①Wash the aisai, soak in boiling water for 30 seconds, cool in cold water and cut into 2~3cm pieces.

➁Mix with soy sauce and bonito flakes.

③A vegetable called Aisai na

It is a type of wasabi cabbage, and Aisai-na was started cultivated by farmers in Kusatsu City in 2006, and it was named Aisai-na because it does not have much spicy.

It is sold at the farmers' market [Kusatsu Aobanakan] in Shimogasa Town, Kusatsu City, Shiga Prefecture.

Since this vegetable is resistant to cold. It is the best green and yellow vegetable in the marginal period.

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おばさんの料理教室  しろしらすのソテー

2023年03月29日 | 日記

しろしらすのソテー

   

①しろしらすをさばいてサラダ油炒め塩コショウで味付け。

②皿に盛り付け野菜炒めを盛りつけ出来上がり。

Sautéed shiroshirasu

   

①Stir-fry the shiroshirasu in salad oil and season with salt and pepper.

➁Serve the stir-fried vegetables on a plate and it's done.

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おばさんの料理教室  さばの味噌煮

2023年03月28日 | 日記

さばの味噌煮

新鮮な鯖が手に入り、味噌煮を作りました。

   

①鯖2枚におろし、それを半部に切り、生姜・醤油・酒・みりんを浸かる程度に入れ煮る。

②煮つまる前に味噌で味付けして出来上がり。

Mackerel stewed in miso

I got fresh mackerel and made miso stew.

   

①Grate it into 2 slices of mackerel, cut it into half parts, and simmer it with ginger, soy sauce, sake, and mirin.

②Season with miso before simmering.

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おばさんの料理教室 あいさい菜(愛彩菜)のサラダ

2023年03月27日 | 日記

あいさい菜(愛彩菜)のサラダ

あいさい菜をスーパで手に色々な料理に。

愛彩菜(あいさいな)と云う野菜 

 ワサビ菜の一種で、愛彩菜は草津市の農家が2006年から栽培を始め、辛みがあまり無い事から愛彩菜と命名されたとか。

滋賀県草津市下笠町の農作物直売所【草津あおばな館】で販売されている。

この野菜は寒さに強いので。端境期の緑黄野菜としては最高です

    

①あいさい菜を洗い適当な大きさに切る。

②皿にブロッコリ・人参トマトを盛りつけドレッツシングで食べる。

③その他玉子焼きに添える。

Aisai cabbage salad

Grab the aisai greens in the supermarket for various dishes.

  • A vegetable called Aisai na

It is a type of wasabi cabbage, and Aisai-na was started cultivated by farmers in Kusatsu City in 2006, and it was named Aisai-na because it does not have much spicy.

It is sold at the farmers' market [Kusatsu Aobanakan] in Shimogasa Town, Kusatsu City, Shiga Prefecture.

Since this vegetable is resistant to cold. It is the best green and yellow vegetable in the marginal period.

    

Grab the aisai greens in the supermarket for various dishes.

①Wash the beet greens and cut them into pieces of suitable size.

②Serve broccoli and carrot tomatoes on a plate and eat with dret's thing.

③Others are served with fried eggs.

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おばさんの料理教室  菜花のからし和え

2023年03月26日 | 日記

菜花のからし和え

菜花をスーパーで手に入れ辛し和えを簡単に作りました。

         

①菜花を洗い煮沸水で2~3分茹でに苦みを取る。

②3~4cmに切り醤油・めんつゆで味を付ける。

③皿に盛り付け辛子を盛りつけ出来上がり。

Rapeseed mustard

I got rape flowers at the supermarket and made spicy seasoning easily.

   

①Wash the rape flowers and boil them in boiling water for 2~3 minutes to remove the bitterness.

②Cut into 3~4cm pieces and season with soy sauce and noodle soup.

③Serve the peppers on a plate and it's done.

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おばさんの料理教室 電子レンジで簡単シュークルート

2023年03月24日 | 日記

電子レンジで簡単シュークルート

シュークルートとは、肉や魚に添えられたキャベツのこと。

   

2人前

①キャベツ200g・人参50gスライス・玉ねぎ1/4個薄切り・ハム4枚3cm角・もやし1袋に入れ500Wの電子レンジで5分程加熱。

②ボウルに粒マスタード大さじ1・大さじ1・オリーブオイル大さじ1砂糖小さじ1・コンソメ顆粒小さじ1/4・小さじ1/4に①を入れ混ぜる。

③器に盛り付け、アボカド・ゆで卵・粗挽き黒こしょうを散らして完成。

*ソーセジでも良い。

Easy scooper in the microwave

Chouclut is cabbage served with meat or fish

  

  • people ago

①50g slices of carrots, 1/4 thin sliced onion, 200g cabbage roughly chopped, 4 slices of ham 3cm square in a bag and heated in a 500W microwave oven for about 5 minutes.

➁1 tablespoon mustard, 1 tablespoon vinegar, 1 tablespoon olive oil, 1 teaspoon sugar, consommé granules in a bowl  Add ① to 1/4 teaspoon and 1/4 teaspoon salt.

Serve in a bowl and sprinkle with avocado and coarsely ground black pepper to complete.

* Sauce is also good.

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おばさんの料理教室 豚・人参・キャベツを炒め

2023年03月24日 | 日記

豚・人参・キャベツを炒め

簡単でおいしい、豚バラ・ブロッコリ・人参・キャベツ炒め。

 

2人前

①ボウルにしょうゆ大さじ1・ごま油大さじ1・料理酒大さじ1・みりん小さじ1・片栗粉小さじ1/2・塩こしょうをふたつまみを入れて混ぜ合わせる。

フイパンにサラダ油大匙1をひき、鷹の爪輪切りを入れ弱火で熱し、豚バラ200gを入れ中火で炒め、人参50g・キャベツ50g・椎茸・を電子レンジで加熱した物にもやし1袋を加え、①を回し入れ、とろみがつき、全体に味がなじんだら完成。

Stir-fry pork,  carrots and cabbage

Easy and tasty, stir-fried pork belly, carrots and cabbage.

 

  • people ago

①1 tablespoon soy sauce, 1 tablespoon sesame oil, 1 tablespoon cooking sake, 1 teaspoon mirin, potato starch in a bowl Mix 1/2 teaspoon salt and pepper with two pinch of salt and pepper.

② Heat 1 large spoonful ofsalad oil into a hui bread, cut the nail ring of the hawk, heat over low heat, add 200g of pork bellyand fry over medium heat, 50g carrots, 5 0 gcabbage, Add 1 bag of sprouts to the shiitake mushrooms heated in the microwave, turn ① in, thicken and blend in with the whole taste.

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おばさんの料理教室  ふろふき大根

2023年03月23日 | 日記

ふろふき大根    

   

大根を面取り、隠し包丁をほどこし、大きめに切る。

鍋に大根・水・塩(こぶ茶)・だしの素を入れ5分煮て、発泡スチロールの中に鍋ごと入れ保温。

ねり味噌・白味噌100g・砂糖大匙1杯・みりん大匙1杯・水大匙1杯を火にかけて煉る。

大根にねり味噌やキムチをつけて食する。

参考事項

ねり味噌に柚子の皮を風味に。

*ゴマ味噌(基本のねり味噌に混ぜるのも。

Furofuki radish

    

①Bevel the radish, put a hidden knife on it, and cut it into large pieces.

②Put radish, water, salt (kobucha), and dashi stock in a pot and boil for 5 minutes, then put the pot in Styrofoam to keep warm.

③Put batter miso, 100g of white miso, 1 large spoonful of sugar, 1 large spoon of mirin, and 1 large spoon of water on the fire.

④Dip the daikon with batter miso and eat it.

See also

* Flavor yuzu peel with batter miso

* Sesame miso (can also be mixed with basic batter miso)

 

 

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おばさんの料理教室  蕗の薹の天ぷら

2023年03月22日 | 日記

蕗の薹の天ぷら

蕗の薹今年の初収穫、新芽は天ぷらなど蕗味噌などで食べます。

    

①蕗の薹を洗い外皮を取り除き天ぷら粉を水で溶き、まぶす。

*天ぷら粉は、市販品は少し高いが水で溶くだけで簡単。

*自家製の天ぷら粉は小麦粉・卵を酒でとき、氷を適当に入れ、かき混ぜないで使う。

②①をサラダ油160℃くらいで①を揚げる。

③皿に盛る

*天ぷらの衣の付け方は、衣を付け均一に絞り、揚げると綺麗にあがる。

*食するのはそのままや天つゆや塩や末茶塩でも良い。      

Butterbur Tempura

Butterbur bush The first harvest of this year, the sprouts are eaten with tempura and other butterbur miso.

    

①Wash the butterbur bushes, remove the outer skin, dissolve the tempura powder in water, and

* Tempura flour is a little expensive for commercial products, but it is easy to dissolve with water.

* For homemade tempura flour, use flour and eggs with sake, add ice appropriately, and do not stir.

②Fry in salad oil at about 160°C.

Serve on a plate.

* The tempura batter is battered, squeezed evenly, and fried to make it come up beautifully.

* You can eat it as it is, tempura sauce, salt, or

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おばさんの料理教室  ケチャップを使ったナポリタン

2023年03月21日 | 日記

ケチャップを使ったナポリタン

ケチャップで炒めたシンプルなナポリタン

          

2人前

①玉ねぎ1/4個は薄切り・ピーマン2個は種を取り除き、5mm幅の輪切り、ウインナー4本は斜め薄切り。

②鍋にお湯を沸かし、塩とスパゲティ160gを入れ茹でる。

③フライパンにサラダ油小匙2をひいて中火で熱し、玉ねぎとウインナーを炒め、玉ねぎがしんなりしたらピーマン2個を加えて炒め、ケチャップ大さじ4・小さじ1/4を加えて中火で全体に味がなじむまで中火のまま炒め、②を加えて全体を絡めたら火から下し、器に盛り付けて完成。

Neapolitan with ketchup

Simple Neapolitan fried in ketchup

   

  • people ago

①1/4 onion is thinly sliced, 2 bell peppers are seeded, 5mm wide rings, and 4 sausages are sliced diagonally.

➁Boil water in a saucepan, add salt and 160 g of spaghetti and boil.

③Heat 2 small spoons of salad oil in a frying pan over medium heat, fry the onion and sausage, and when the onion is soft, add 2 bell peppers and stir-fry, 4 tablespoons ketchup and salt  Add 1/4 teaspoon and fry over medium heat until the taste blends in, then add ➁ and mix the whole thing, remove from the heat and serve in a bowl.

 

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おばさんの料理教室  海老と椎茸を使ったアヒージョ

2023年03月20日 | 日記

  海老と椎茸を使ったアヒージョ

ヒージョは、スペイン語で「刻んだニンニク」を表わす言葉で、オリーブオイルとニンニクで煮込む。

           

①海老の頭をと皮を取り水洗いして、水気を切る。

②椎茸やエリンギは適当な大きさに切る。

③ニンニクは薄切り。

④オリーブオイルと細切り生姜、③を入れて、中火で香りが出るまで加熱し。

⑤海老やエリン・と椎茸を入れて、火が通るまで加熱して、塩こしょうで味を調え出来上がり。

*味付けにアンチョビソースを使うのも美味しい。

*季節の野菜ブロッコリーなどを使うのも良い。

アンチョビー・ソース

アンチョビー・ソースは,熟成した魚肉を砕して、塩蔵の浸出液・糊料・香辛料を混和、加熱したヨーロッパ風魚(ぎよしよう)で、濃い塩味とおだやかなしおから様の風味がある。魚臭がするのでかくし味的に用いることが多く,バターに練りまぜてアンチョビー・バターにし,魚貝類のサラダや,まがいもののキャビア,卵ペーストなどの風味づけに使う。

Ajillo with shrimp and shiitake mushrooms

Ajillo is a Spanish word for "chopped garlic" and is stewed in olive oil and garlic.

     

Remove the shrimp's head and skin , wash it with water , and drain .  

②Cut shiitake mushrooms and eringi into appropriate sizes .

③Garlic is thinly sliced.

④Add olive oil and shredded ginger and (3) and heat over medium heat until fragrant.

⑤Add shrimp, erin, and shiitake mushrooms, heat until cooked, and season with salt and pepper .

*It is also delicious to use anchovy sauce for seasoning.

*It is also good to use seasonal vegetable broccoli.

Anchovy Sauce

Anchovy sauce is a heated European-style  fish that crushes aged fish meat and mixes leachate, glue and spices from the salthouse, and has a strong salty taste and a gentle salty flavor. Because it smells fish, it is often used for concealing taste, kneaded with butter to make anchovy butter, and used for flavoring of salads of fish and shellfish, caviar of potato, egg paste, etc.

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おばさんの料理教室  アボカドとハムのサラダ

2023年03月19日 | 日記

アボカドとハムのサラダ

 アボカドとハムが調和してとても美味しかったですハムとアボカド切って和えるだけでとても簡単に作れる。

    

ハムとアボカド切って和えるだけでとても簡単に作れる。

1人前

①ボウルにしょうゆ大さじ1・マヨネーズ小さじ

白いりごま小さじ1・ハム50g1㎝角・アボカド1/2個1㎝角にレモン汁小匙1を加えて混ぜる。

②器に盛り卵焼き・ブロッコリを添えて完成。

Avocado and ham salad

The avocado and ham were harmonious and very delicious.

  

It's very easy to make by cutting the ham and avocado and tossing them.

  • person ago

①In a bowl 1 tablespoon soy sauce, 2 teaspoons bean plate sauce, 2 teaspoons sesame oil, 1 teaspoon sugar, white sesame seeds Add 1 teaspoon and 1/2 teaspoon of grated garlic, add 1 small spoon of lemon juice to 5 0g 1cm square ham and 1/2 avocado 1cm square and mix.

②Complete with a bowl of fr ied eggs and broccoli.

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おばさんの料理教室  簡単朝食のハムエッグ

2023年03月19日 | 日記

簡単朝食のハムエッグ

朝食にぴったりな、ハムエッグ、旨味たっぷりのロースハムと、卵がよく合う。

 

2人前

①フライパンにサラダ油小匙1をひき、ロースハム2枚・卵1個を入れ、塩こしょう2つまみをふり、蓋をして1分ほど加熱し、白身が白くなったら、火から下ろす。

②器に①を盛り付けブロッコリ・人参を添え出来上がり。

*レタスなど敷くのも良い。

Easy Breakfast Ham and Eggs

Perfect for breakfast, ham and egg, roasted ham full of umami, and eggs go well together.

   

2person ago

①In  a frying pan, add 1 small spoon of salad oil, add 2 slices of roasted ham and 1 egg, sprinkle with 2 pinches of salt and pepper, cover and cook for about 1 minute, when the whites turn white, remove from heat. .

Serve ① in a bowl and garnish with cabbage.

* It is also good to lay lettuce.

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おばさんの料理教室  アボカドとブロッコリーの卵サラダ

2023年03月17日 | 日記

アボカドとブロッコリーの卵サラダ

      

2人前

①ブロッコリー100gは茎を切り落とし2cm角・人参をスライス30gを袋に入れ電子レンジで加熱。

②アボカド1個は半分に切り、種を取り除いて皮をむき2cm角・リンゴ半分2cm角に切る。

③ボウルにマヨネーズ大さじ2・オリーブオイル大さじ1・レモン汁小さじ1・すりおろしニンニク小さじ1/2・小さじ1/4・黒こしょうふたつまみを入れてよく混ぜ合わせ、①・②を混ぜ合わせ、皿に盛り付けて半切り卵を添えて出来上がり。

Avocado and broccoli egg salad

 

  • people ago

①For100g of broccoli, cut off the stems, put 2 cm squares and 30 g slices of carrots in a bag and heat in the microwave.

②Cut one avocado in half, remove the seeds, peel it, and cut it into 2cm squares and half apples into 2cm squares.

③2 tablespoons mayonnaise, 1 tablespoon olive oil, 1 teaspoon lemon juice, 1/2 teaspoon grated garlic, Add 1/4 teaspoon salt, black pepper and a pinch of black pepper, mix well, mix and②, and put on a plate Serve and garnish with half-cut egg.

 

 

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