おばさんの料理教室

家庭菜園の野菜を使い皆で料理を楽しもう

おばさんの料理教室  鯛のそぼろ寿司

2023年06月30日 | 日記

鯛のそぼろ寿司

お客様の来訪に備え、鯛の粗を買い求め、茹でてそぼろを作り寿司を作りました。

   

①鯛の粗を茹でて丁寧に骨を取り除く。

➁ほぐした物をライパンで炒め、好みの味に昆布茶・塩・醤油で味付ける。

③寿司用の容器に酢飯を入れその上に鯛のそぼろ乗せ押し付ける。

④箱から取り出し皿に盛り付け山椒の葉等や生姜等を乗せ出来上がり。

*箱寿司の作り方は箱寿司のレシピを参照下さい

ご飯ふりかけ(そぼろ飯)お茶漬けの振りかけに。

Sea bream soboro sushi

In preparation for the visit, we bought coarse sea bream, boiled it and made sushi.

 

①oil the coarse sea bream and carefully remove the bones.

②ry the loosened food in rypan and season with kombucha, salt, and soy sauce to your liking.

③ut the vinegared rice in the sushi container and put the sea bream on top of it and press it.

④Take it out of the box, serve it on a plate, put sansho leaves, ginger, etc. on it.

*Please refer to the recipe for box sushi for how to make box sushi.

Rice sprinkle (soboro rice) For sprinkling ochazuke.

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おばさんの料理教室  トマト・バナナのスムージー

2023年06月29日 | 日記

トマト・バナナのスムージー

スムージーはアメリカ西海岸発祥のドリンクで、野菜や果物を丸ごとミキサーにかけて作る。

    

バナナとトマトの甘みがあり飲みやすい、野菜たっぷりのスムージー。切ってミキサーやフードプロセッサーで撹拌するだけ。

①トマト・バナナをミキサーで潰し、牛乳を入れ撹拌。

②グラスに注いで完成。

⋆キウイ・リンゴ等果物を使うのも簡単に。

Tomato and banana smoothie

A smoothie is a drink that originated on the West Coast of the United States and is made by mixing whole vegetables and fruits in a blender.

  

An easy-to-drink smoothie with a sweet banana and tomato flavor full of vegetables. Just cut and stir with a mixer or food processor.

①Crush tomatoes and bananas with a mixer, add milk and stir.

②Pour into a glass and complete.

⋆ Easy to put fruits such as kiwi and apple.

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おばさんの料理教室  トマトとレモンバーム和え

2023年06月28日 | 日記

トマトとレモンバーム和え

レモンバームとトマトがとてもマッチしとても美味しい。

  

①トマトを煮沸水に5~6秒入れ冷水で冷やし、皮を剥き2~3角に切る。

➁器に入れこめ油・塩胡椒を混ぜ、レモンバームを混ぜお皿に盛り出来上がり。

Tomato with lemon balm

Lemon balm and tomatoes match very well and are very tasty

   

①Put the tomatoes in boiling water for 5~6 seconds, cool in cold water, peel the skin and cut into 2~3 squares.

➁Mix the rice bran oil and salt and pepper in a bowl, mix the lemon balm and serve on a plate.

 

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おばさんの料理教室  三つ葉を使った卵とじ

2023年06月27日 | 日記

 三つ葉を使った卵とじ

三つ葉が庭に沢山ありこれを使い卵とじを作りました、

   

①フライパンでベーコンを炒め、しめじ・人参・玉ねぎ・キャベツを加え最後に三つ葉を炒め取り置く。

②溶き卵を同じフライパンで炒め、その上に①を加える。

③お皿に盛りトマト・ブロッコリーを添え出来あり。

Three-leaf egg binder

There were many trefoils in the garden, and I used them to make eggs and sticks.

   

①Fry the bacon in a frying pan, add the shimeji, carrots, onions, and cabbage, and finally fry the trefoils.

②Fry the beaten egg in the same pan and add ① on top.

③It can be served with tomatoes and broccoli on a plate.

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おばさんの料理教室  豚肉の角煮

2023年06月26日 | 日記

豚肉の角煮

          

①豚肉を一口大に切る。

②圧力鍋に①水を入れ5分炊き、蓋を開けすき焼きのタレで煮詰め皿に盛り付けトマトレタス・キャベツを添え出来上がり。

Braised meat   

               

 ①Cut the pork into bite-sized pieces.

②Pour ① water into a pressure cooker, cook for 5 minutes, open the lid and serve on a simmering plate with sukiyaki sauce and garnish with tomato lettuce and cabbage.

 

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おばさんの料理教室  我が家の食卓の花

2023年06月25日 | 日記

菜と花を育て美を眺め食を楽しむ

我が家の食卓の花

今の時期紫陽花が綺麗(額紫陽花・アナベル等

 

Grow vegetables and flowers and enjoy the beauty of eating and drinking

Flowers on our table  

Hydrangea is beautiful at this time (forehead hydrangea, Annabelle, etc.)

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おばさんの料理教室  キヤベツと茸のカレー粉炒め

2023年06月24日 | 日記

キヤベツと茸のカレー粉炒め

 キヤベツと茸のカレー粉炒め、玉ねぎや人参を使うのも良い。

  

①キヤベツとしめじ(茸)を適当な大きさに切る。

②フライパンの油をしき炒める、適当に柔らかくなれば醤油・カレー粉を加え出来上がり。

*肉類や人参・玉ねぎを使うのも良い。

Stir-fried kiyabetsu and mushrooms in curry powder

You can also use stir-fried kiyabetsu and mushrooms in curry powder, onions and carrots.

   

①Cut the kiyabetsu and shimeji (mushroom) into appropriate sizes.

➁Stir-fry the oil in the frying pan, and when it becomes appropriately soft, add soy sauce and curry powder and it's done.

* It is also good to use meat, carrots and onions.

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おばさんの料理教室  キュウリの花の天ぷら

2023年06月23日 | 日記

キュウリの花の天ぷら

今の時期、最初のキュウリの花摘み取らないと次の成長が悪くなるので摘み取り、天ぷらにしました。滅多に食べられない代物。

   

キュウリが出来ているのは雌花、出来ていないのは雄花、平成5年の最初のキュウリの収穫。

キュウリの花に衣を付ける。

②サラダ油160~170℃で揚げる。

お皿に盛りつけ、塩や天つゆで食する。

天ぷら粉は、市販品は少し高いが水で溶くだけで簡単

*自家製の天ぷら粉は小麦粉・卵を酒でとき、氷を適当に入れ、かき混ぜないで使う。

天ぷら粉を水で溶き、花にまぶし、手で絞り天ぷら粉を最小限に取り除く。 

(余分な天麩羅粉は付けないと出来上がりが綺麗)

Tempura of cucumber flowers

At this time of year, I picked cucumber flowers and made them into tempura. Something that is rarely eaten.

    

Cucumbers are made of female flowers, those that are not made are male flowers, and the first cucumber harvest in Heisei 5.

Batter the flowers of cucumbers

Fry salad oil at 160~170°C.

Serve on a plate and eat with salt or heavenly soup.

Tempura flour is a little expensive for commercial products, but it is easy to dissolve with water.

* Homemade tempura flour is used when flour and eggs are used with sake, ice cubes are added appropriately, and not stirred.

Melt the tempura flour with water, sprinkle on the flowers, squeeze by hand and remove the tempura flour to a minimum.

(The result is beautiful if you do not add extra Tenryura powder)

 

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おばさんの料理教室 ミルフィーユチーズハムカツ

2023年06月22日 | 日記

ミルフィーユチーズハムカツ

サクサク食感のハムカツに、スライスチーズをサンドして仕上げ、溶け出すチーズがたっぷり入り食べごたえも抜群。

 

①ロースハムにチーズをサンドイッチ挟む(3層ぐらい)、はみ出たチーズを切り落とす。

②バットに卵1個・大さじ5薄力粉大さじ3・1 をバットに入れ、泡立て器で混ぜ合わせる。

③②に①のサンドイッチを全体につける。

④サラダ油を170℃に熱して③のサンドイッチ1組宛てを入れてきつね色になるまで揚げ、油切り。

⑤サラダ菜と共に皿に盛り付けてでき出来上がり。

Mille-feuille cheese ham cutlet

The crispy ham cutlet is sandwiched with sliced cheese, and the melted cheese is plenty of filling.

①Sandwich cheese sandwiched between roasted ham (about 3 layers) and cut off any protruding cheese.

②Put 1 egg , 1.5 tablespoons water, 3 tablespoons plain flour in a vat and whisk to combine.

③Put the sandwich of ① on ② all over.

④Heat the salad oil to 170°C, put in one set of sandwiches ③, fry until golden brown, and drain the oil.

⑤Serve on a plate with salad greens.

 

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おばさんの料理教室  豚肉のレイシャブ

2023年06月21日 | 日記

豚肉のレイシャブ 

    

①シャブシャブ用の豚肉を煮沸水に入れ、再度沸騰すれば引き上げ室温で冷やす。

②①を胡麻だれ(市販品でも良い)をからめる、すり胡麻を加えたり、紅葉おろしでも好みにより。

③レタス・玉ねぎスライス・ブロッコリ・人参スライス・茹で卵の上に②を乗せ、胡麻だれをかけて出来上がり。

*野菜はレタス・玉ねぎ・ブロッコリー・トマト・大根・胡瓜、人参・白菜・キャベツ・オクラ・小芋、または豆腐・茹で卵も良い。

*肉用ドレッシングは、ゴマペースト100g・醤油60g・みりん45g・酢30g・レモン汁30g・わさび30g等を混ぜる(黒ゴマも良い)。

  Pork leishav

   

①Put the pork for shabu shabu in boiling water, and if it boils again, pull it up and cool at room temperature.

②① Teasing sesame seeds (may be commercially available), add surimi sesame seeds, or grate autumn leaves according to your preference.

③Put on top of lettuce, onion slices, carrot slices, and drizzle sesame seeds and voila.

* Vegetables include lettuce, onions, broccoli, tomatoes, radish, cucumbers, carrots, Chinese cabbage, okra, small potatoes, tofu and boiled eggs.

* For meat dressing, mix 100 g of sesame paste, 60 g of soy sauce, 45 g of mirin, 30 g of vinegar, 30 g of lemon juice, 30 g of wasabi, etc. (black sesame seeds are also good).

 

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おばさんの料理教室  パブリカのマヨネーズ和え

2023年06月20日 | 日記

パブリカのマヨネーズ和え

パブリカを加熱すると甘味が出る

   

①赤パプリカを丸ごとガスで柔らかくきヘタを取り除く。

②1cm角に切りマヨネーズや醬油麴で和え出来上がり。

 

Publica with mayonnaise

When Publica is heated, it becomes sweet.

   

①Whole red paprika is softened with gas and the stems are removed.

②Cut into 1cm squares and toss with mayonnaise and soy sauce noodles.

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おばさんの料理教室  ポタポタ梅干し漬け方

2023年06月19日 | 日記

ポタポタ梅干し漬け方

        今年もポタポタ梅干しを漬けました。

   

梅を完熟させ、(4~5日)順時下記の液に漬け込む。

② 酢7.2 ℓに砂糖5kgを溶かし、完熟した梅から入れ、半年位で出来上がり。

漬けたものを食べる時、梅干しをさっと沸騰させると良い。この操作は好みによりしなくても良い(酢を飛ばす)。

漬けている間、時々かき混ぜる。(30ℓ樽使用)

 

   How to pickle pickled plums

This year I pickled pickled plums again.

       

Ripen the plums and soak them in the following liquid (4~5 days).

Dissolve 5 kg of sugar in 7.2 l of vinegar, add from ripe plums, and prepare in about half a year.

When eating pickled plums, it is good to boil pickled plums quickly. This operation does not have to be done according to your preferences (skip the vinegar).

While pickling, stir occasionally. (30L kegs used)

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おばさんの料理教室  我が家の昼ご飯うな丼

2023年06月18日 | 日記

我が家の昼ご飯うな丼

  父の日に子供のプレゼン、うなぎ丼を味わいました。

       

Unadon for lunch at our house

On Father's Day, I tasted a children's presentation and an eel bowl.

   

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おばさんの料理教室  野菜チップス

2023年06月17日 | 日記

野菜チップス

野菜を手軽にフライチップスで、パリパリ美味しい。電子レンジで作れて、とっても簡単。   

じゃがいも・レンコン・カボチャ・さつまいも・人参・ズッキーニをスライスしてオクラ等を電子レンジでものにより時間を調節し加熱し、塩を振り完成。

Vegetable chips

Vegetables are easily fried chips and crispy and delicious. It can be made in the microwave and is very easy.     

Slice potatoes, lotus root, pumpkin, sweet potato, carrots, zucchini, heat okra etc. in the microwave for 4 to 6 minutes and sprinkle with salt.

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おばさんの料理教室  霜降り舞茸と海老の炊いたん

2023年06月16日 | 日記

霜降り舞茸と海老の炊いたん

霜降り舞茸と新鮮な海老が手に入り煮つけました。

  

①霜降り舞茸をほぐし海老・高野豆腐を顆粒和風だし砂糖みりん薄口醬油で味付けて煮る。

②お皿に盛り付け出来上がり。

Cooked marbled maitake mushrooms and shrimp

Marbled maitake mushrooms and fresh shrimp were obtained and boiled.

   

①Loosen the marbled maitake mushrooms and season the shrimp and Koya tofu with granulated Japanese-style dashi, sugar, mirin, and light soy sauce and

②Serve on a plate.

 

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