ツルムラサキのおしたし
先日、ツルムラサキの初収穫をして、さっと茹で、おしたしにして食べました、今年は元気に芽吹いて豊作のようです。
①鍋に多めの水・塩を加え(濃度1%位)、沸騰させ、摘み取った葉を入れ、殺菌する程度(20~30秒)で引き上げ、冷水にくぐらす(色止め・あく抜き効果)。
②水きりして適当の大きさに切り、胡麻や鰹節をまぶし、醤油やだし汁で味付けして食する(熱いうちに塩だけでも美味しく食べられる)。
*つるむ先は緑と赤の品種があり、夏から11月中旬まで収穫でき、ヌルミのある食材で、煮物用にも重宝です。
Tsurmurasaki's Saki
①Add a large amount of water and salt to the pan (concentration about 1%, boil, put the picked leaves, raise it to the extent that itis sterilized (20 to 30 seconds), and put it in cold water (color stop / remove effect).
②Drain, cut into appropriate sizes, sprinkle with sesame seeds and bonito flakes, season with soy sauce and dashi soup (you can eat salt deliciously while it is hot).
*There are green and red varieties, and it can be harvested from summer to mid-November, and it is a food with nurumi, and it is useful for simmered dishes.