おばさんの料理教室

家庭菜園の野菜を使い皆で料理を楽しもう

おばさんの料理教室  ツルムラサキのおしたし

2021年08月15日 | 日記

ツルムラサキのおしたし

先日、ツルムラサキの初収穫をして、さっと茹で、おしたしにして食べました、今年は元気に芽吹いて豊作のようです。

       

①鍋に多めの水・塩を加え(濃度1%位)、沸騰させ、摘み取った葉を入れ、殺菌する程度(20~30秒)で引き上げ、冷水にくぐらす(色止め・あく抜き効果)。

②水きりして適当の大きさに切り、胡麻や鰹節をまぶし、醤油やだし汁で味付けして食する(熱いうちに塩だけでも美味しく食べられる)。

*つるむ先は緑と赤の品種があり、夏から11月中旬まで収穫でき、ヌルミのある食材で、煮物用にも重宝です。

Tsurmurasaki's Saki

The other day, I harvested the first crop of tsurmurasaki, boiled it, and ate it with a freshness, and this year it seems to be a good harvest.

  

①Add a large amount of water and salt to the    pan   (concentration about 1%,  boil, put the picked leaves, raise it to the extent that itis sterilized (20 to 30 seconds), and put it in cold water (color stop / remove effect).

②Drain, cut into appropriate sizes, sprinkle with sesame seeds and bonito flakes, season with soy sauce and dashi soup (you can eat salt deliciously while it is hot).

*There are green and red varieties, and it can be harvested from summer to mid-November, and it is a food with nurumi, and it is useful for simmered dishes.

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おばさんの料理教室 バンバンジー(4人分)

2021年08月15日 | 日記

バンバンジー(4人分)

 バンバンジーとは中国料理の一。鶏肉をゆでて細く裂き、トウガラシなどの香辛料を加えた胡麻味噌のたれであえたもの。

 ①鶏のモモ肉600gを鍋に入れ、浸るぐらいの水を入れ、中火にかけ、沸騰したら火を弱めて、アクをとり1 5分ほど茹でる。

肉をとりだしてバットに皮を下にしておく。ゆで汁はスープに出来るので、その他の料理に利用する。
肉に酒大さじ2と塩コショウを少々振りかけて、下味 をつけ、冷めたら手で裂く。
きゅうり1本は千切り、トマト1個はくし切り。
ごまダレ(味噌大匙1・練りゴマ大匙2醤油大匙3.
酒大匙1( ^ω^)・・・にねぎ1本細切り・生姜1ケ・にんにく1片はみじん切りにして加える。

皿に③・④盛り付け、上にゴマたれをかける。

Bun bungee (for 4 people)

Bang bangy is a chinese dish. The chicken is boiled, thinly torn, and ed with sesame miso sauce with spices such as capsicum.

①Put 600 g of chicken thigh meat in a saucepan, put enough water to soak, put it on a medium heat, turn down the heat when it boils, take an ak and boil it for about 1 5 minutes.

② Remove the meat and leave the skin down in the bat. Boiled soup can be made into soup, so it is used for other dishes.  
Sprinkle the meat with 2 tablespoons of sake and a little salt and pepper, season, and tear by hand when cooled.  
 1 cucumber is cut into pieces, and 1 tomato is cut into pieces.  
⑤ Sesame
sauce (miso large spoon 1, kneaded sesame large spoon 2 soy    sauce large spoon 3.
tablespoon of sake) 1 finely sliced leek, 1 ginger, 1 garlic clove, chopped and added.

⑥ Serve ③ and ④on a plate and place a sesame sauce on top.

 

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