おばさんの料理教室

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おばさんの料理教室 アボカドとサーモンのユッケ丼

2021年08月23日 | 日記

アボカドとサーモンのユッケ丼

 韓国料理の一つ「ユッケ」とは、生肉の刺身のことを指します。ユッケで使用される肉は主に牛肉で、部位はもも肉となります。特に、うちもも肉はとてもやわらかく、濃厚な旨味があることで知られています。牛のもも肉といえば牛のたたきやローストビーフなどにも使われる部位で、高級なものになるとサシがたっぷりと入る部位なのです。

コチュジャンを効かせた、旨辛ユッケ丼。切って和えるだけでとても簡単に作れ、時間のない日のお昼ごはんにもピッタリ、とても美味しい。

  

1人前

①アボカド1/2個は1cm角に切り、レモン汁小匙1/2を振る。

②生サーモン100gは1cm角に切る。

③ボウルにしょうゆ大匙1・コチュジャン小匙2・ごま油小匙2・砂糖小匙・白いりごま小匙1・すりおろしニンニク小匙1/2を入れ、①②を加えて混ぜる。

④器にごはん150gを盛り付け③にのりを乗せ完成。

豆板醤や  甜面醬 を使うのも良い。

手作りのコチュジャン        

味噌大さじ3・ごま油大さじ2・砂糖大さじ1〜1.5・みりん大さじ1・豆板醤小さじ1〜2

にんにく小さじ1・白ごま(なくても可)・小さじ2を容器に全部入れて混ぜるだけ。

Yukke rice bowl with avocado and salmon

One of korean dishes called "Yukke" refers to raw meat sashimi. The meat used in Yukke is mainly beef, and the part is thigh meat. In particular, our thigh meat is known for being very soft and has a rich umami. Speaking of beef thighs, it is a part that is used for seared beef and roast beef, and when it comes to high-quality beef, it is a part where plenty of sashi enters.

Spicy Yukke-don with kochujang. It is very easy to make just by cutting and softening, perfect for lunch on days when there is no time, and it is very delicious. 

 

  • person before

Cut 1/2 of the avocado into 1cm squares and shake 1/2 teaspoon of lemon juice .

②Cut100 g of raw salmon into 1cm squares .

③In a bowl, add 1 tablespoon ofsoy sauce , 2 teaspoons ofkochujang, 2 teaspoonsof sesame oil , 2 teaspoons of sugar, 1teaspoon of white sesame , 1/2 teaspoonof grated garlic, and ①② to mix .

④Put 150g of rice on a bowl and put the nodry on it.

You can also use jansauce or tennmennjann

Handmade Kochujang        

3 tablespoons miso, 2 tablespoons sesame oil, 1-1.5 tablespoons sugar, 1 tablespoon tablespoon lyn,  1-2 teaspoons soy sauce

Just mix 1 teaspoon garlic, 1 white sesame (no need) and 2 teaspoons in a container.

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