Jolly Good❣️Jolly Baking & Cooking 

お菓子を焼くこと、映画を観ること、猫!
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coffee lemon cake

2013-02-10 | cakes / fruit
coffee cakes に凝っている今日この頃
レモンを使ったcoffee cake のレシピを見つけました。
Coffee cakeなんたるかを知る前なら「げっコーヒーとレモンを混ぜて焼いたケーキ?」だったはずですが、今は大丈夫~♪



焼けたばかりの時にはかなり膨らんでいたけど、時間が経つとしぼみました。



端っこの方はしぼまずに焼き色もついてます。



真ん中部分は薄い色。 でもレモンて感じでヨロシイかもです。


このケーキも streusel/crumble をのせて焼きます。 streusel を作る時にはバターを冷やしておくのですが、このケーキのレシピには「溶かしバター」と書いてありました。
「ええ? 生地と一体化しちゃうんじゃ?」と思ったけれど一度はやってみないとね。
 
やっぱり一体化しました。 でもこれはこういうケーキなんでしょう!
stereusel は冷たいバターを使ったほうがポロポロ感が出るから好きですワ。

************* lemon coffee cake ************* Baking Bites


2 cups all purpose flour
1 tsp baking powder
1/2 tsp baking soda
1/2 tsp salt
1/3 cup butter, room temperature
1 cup sugar
1 large egg
1 tbsp lemon zest
1/2 cup fresh lemon juice
1/2 cup buttermilk

Streusel
1/3 cup sugar
1/2 cup all purpose flour
1 tbsp lemon zest
pinch salt
1 tbsp fresh lemon juice
3 tbsp butter, melted

Preheat oven to 350F. Lightly grease a 9-inch square pan.
In a medium bowl, whisk together flour, baking powder, baking soda and salt.
In a large bowl, cream together butter and sugar until light. Beat in egg and lemon zest.
Stir in one third of the flour mixture, followed by the lemon juice. Stir in another third of the flour mixture, followed by the buttermilk. Stir in remaining flour mixture, mixing only until no streaks of dry ingredients remain. Pour into prepared pan.
Make the streusel. In a medium bowl, stir together sugar, flour, lemon zest and salt. Add in melted butter and lemon juice and stir with a fork until mixture is crumbly. Sprinkle evenly over cake batter.
Bake for about 40 minutes, or until a toothpick inserted into the center comes out clean. Allow cake to cool completely in the pan before slicing.