Jolly Good❣️Jolly Baking & Cooking 

お菓子を焼くこと、映画を観ること、猫!
好きなことについて書いています。

My computer does not work

2012-07-17 | tea / coffee
It occured to me that some of my friends might be wondering how come I am not updating my blog.

Well.... My computer went on strike last Thursday, and is not working.
I am writing this using my husband's computer. Unfortunately his computer does not write Japanese, hence English.

I wanted to write about buttermilk. While looking for good recipes for scones, I often came across this ingredient. But I have never seen it in Japan.
So I told myself "I will make scones using it and sel-raising flour when I am in London."
And I did!



This is buttemilk I bought at a supermarket. It looks like milk, but is slightly thicker (a little thinner than "drinking yogurt" sold in Japan maybe) and tastes a little sour.

I made scones using "self-raising flour". Again, this is something we can't get here in Japan. It is basically flour with baking powder, as I understand.



Since Emmatchi doesn't have cookie cutters, I resorted to just cutting the dough into triangles.

We had them with "double cream" instead of "clotted cream".


We had them with "double cream" instead of "clotted cream".
And raspberry jam.

The texture was soft and crumbly, I must say the scones were very good! I am not sure if that was because of the "buttermilk" or the "self-raising flour".


Well, it doesn't matter, they were delicious and we had a lovely time eating them with nice pot of tea, and that is what counts, right?

Summer Drizzle Cake

2012-07-08 | cakes / fruit
ロンドンから戻って早一週間が過ぎようとしています。 概ね好天に恵まれたのですが、ほぼ一日雨が降った日(6月22日)にSummer Drizzle Cakeを焼いたんでした。

このケーキは(イギリスに行く前に)GoodFoodのサイトで見つけて「(ベリー類が時期の)ロンドンに行ったら焼くもんね~」と決めていたのでした。

 
ブルーベリーとラズベリーを買って来て・・・


生地の1/3量を型に流し込んで、フルーツを散らし…(これを繰り返して最後の1/3量を流しいれて焼きます。)


焼いている間にフルーツに砂糖とレモン汁を加えたdrizzleを用意します。

焼きあがったら熱いうちにdrizzleをかけます。





出来上がり~ん♪






切ってみるとdrizzleと果汁がじわ~んとしみてます

レシピ通りの砂糖とレモンの量だとレモン汁の量が足りないと思ったので勝手に増やしました。 で、砂糖の量はそのままだったので(ブラックベリーもなかったし…)、お手本のようなアイシングにはなりませんでした。

でも、レモンはこれくらい利いていた方がじぇれまいあ好み。

スライスしてそのままでも十分美味しい♪
ですが、Creme Fraiche を添えても美味♪



イギリスの料理サイトを見ているとよく出てくるCreme Fraiche。「ちょっと酸味のある生クリーム」って感じです。


えまっちのBF、素敵なお皿を持ってるのね~ん


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後日…ブラックベリーズ売っていたので即買い! なにもつけずそのまま頂きました。 美味でした~♪ イギリスはいろんなベリーがあっていいにゃぁ、うらやますぃ~

みのんたん、Elderflower cordialでっす♪

2012-07-06 | 旅行
Horniman museum の記事でみのんたんがコメントして下さった飲み物、写真に撮ってましたぁ。 Borough marketのジュース屋さんで売ってました。(が、飲んではみませんでした


値段表にハエがとまってる!!!

ずっと以前イギリスの田舎に行った時、ぷらぷら散歩していたらとても素敵なお庭がある家がありました。
お庭に見とれていたら住んでらっしゃる方が出てらして「良かったら(庭の)中にどうぞ」と招いて下さいました。 図々しくもお言葉に甘えましたとも 
その時にこのエルダーフラワーコーディアルを頂いたのですが…申し訳ないけど甘くて飲めませんでしたの。
あれ以来飲んでおりません。。。炭酸で割ったら美味しかったのかも?

イギリスのお菓子のレシピを見ているとオレンジウォーターとか、ローズウォーターとか出てきます。 その度に「むぅ・・何で代用すれば近いのかしらん?」と迷います。 
どのみち砂糖水に香り付けしてあるだけのものかと←殴

どこのパブやコーヒーショップにあるクランベリージュースは爽やかで美味しかったでぇ~す←取り繕おうとしてるな…