おばさんの料理教室

家庭菜園の野菜を使い皆で料理を楽しもう

おばさんの料理教室 キクイモのおひたし

2022年05月12日 | 日記

キクイモの葉のおひたし

 菊芋の新芽が沢山出来、さっとゆでマヨネーズ・鰹節で和えて食べると美味しい。葉にもイヌリンが含まれて体に良いらしい。菊芋は血圧の上昇を抑える・内環境を整える・食後血糖値の上昇を抑える水溶性食物繊維の配合量はトップで、便秘の解消、食物繊維の中でも、水を含むとゲル状に変わる性質を持つ水溶性食物繊維なので、腸の中の余分な汚れもすっきりと吸収します。

    

①葉を水で洗い煮沸水に2分程、冷水に冷やす。

②水気を切りして細かく切り、醤油・マヨネーズ・鰹節粉をまぶして出来上がり。

*納豆をまぜるのも良い。

 

The rice cracks of the leaves of Kikuimo

A lot of sprouts of chrysanthemum potato are made, and it is delicious when I eat it with boiled mayonnaise and bonito flakes. The leaves also contain inulin and seem to be good for the body. Chrysanthemum suppresses the rise in blood pressure, prepares the internal environment, and suppresses the rise in postprandial blood glucose level. The amount of water-soluble dietary fiber is the top, eliminating constipation and clearly absorbing excess dirt in the intestines because it is a water-soluble dietary fiber that has the property of changing into a gel shape when water is contained in dietary fiber.

      

①Wash the leaves with water and cool them in cold water for about 2 minutes.

②Drain and cut into small pieces, sprinkle with soy sauce, mayonnaise, and bonito flakes.

*It is also good to mix natto 

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おばさんの料理教室 キクイモの葉と納豆混ぜご飯

2022年05月12日 | 日記

キクイモの葉と納豆混ぜご飯

今の時期、キクイモの新芽が激しく伸び始めます、この新芽を茹でて納豆・鰹節を混ぜ温かいご飯にまぶして糖尿病やビタミン豊富。

キクイモの葉も芋部分と同様イヌリンを多く含んでいるので。これをほうれん草のように茹でたり、炒めたりすることで、非常に食べやすくなり、卵でとじたりおひたしにするなど。

また健康茶としても用いられており、自宅で簡単に作ることができます。キクイモ芋の葉を茹でて天日で干し、乾燥させて細かく砕けば栄養たっぷりのお茶の葉になるのです。 通常菊芋の葉は販売されていませんので、自宅で栽培している人の特権でしょう。
     

①煮沸食塩水(1~2%約*海水は3%)にキクイモの葉の浸け1分。

②湯がいたら、冷水にくぐらせ色止め。

③水切りして、出来るだけ細かく切り、納豆や麺つゆ・マヨネーズ・鰹節粉と混ぜて、熱いご飯に天盛り

参考

*若いキクイモの葉、しょりしょり感があり美味しい。

*塩をまぶして、一夜冷蔵庫で軽く醗酵した物は格別の日本食の味だ。

*塩昆布やゆかり(紫蘇の塩まぶし)をまぶしのも風味があり。

*即席にはかつぶしを振りかけるのも。

*長期保存は塩を多め、少ないと葉が茶色になる。

*湯がく事は殺菌・虫退治、水にさらすのは色止めとアク抜き。

菊芋・葉の糖尿病予防効果

菊芋は、糖尿病の予防効果があるとされています。糖尿病は現代病の一つであり、年齢に関係なく発症すると言われています。特に40代を過ぎてからの増加は著しく、これは中性脂肪やメタボリックシンドロームが大きく関係していますので食事などの生活習慣を改善しなければ糖尿病へと繋がってしまいます。糖尿病は一旦発症すると完治しないと言われており一生付き合っていくことになります。もし発症したとしても、症状を今以上に悪化させずできるだけ健康な生活を送ることが必要です。糖尿病は放っておくとさまざまな合併症を引き起こしますので治療を行う場合がありますが、何より大事なのは栄養バランスの取れた食生活なのです。糖尿病予防の食事法は1日3食バランスよく食べ、過食をしないことだと言われていますが、糖尿病予防効果のある食事のバランスと言われてもピンとこない方も多いのではないでしょうか。
 一般的にバランスのよい食事とは炭水化物、穀物、食物繊維糖質、豆類を適度に採ることですが、忙しい現代において毎食これを実行することは容易なことではありません。そこで注目されているのが菊芋なのです。菊芋は天然のインシュリンと呼ばれるイヌリンを豊富に含みデンプンをほとんど含まないことから食後の血糖値が上がらないと証明されています。また菊芋は水に非常に溶けやすい食物繊維ですので満腹感を得やすく過食を防ぐこともできるのです。

 糖尿病はインシュリンの減少や働きが悪くなることが原因とされていますので、同じような働きを持った菊芋を食事に取り入れることは健康維持に役立ち、糖尿病予防に非常に効果的と言えるでしょう。

Rice mixed with kikuimo leaves and natto

At this time of year, the shoots of kikuimo begin to grow violently, boiled this shoot, mixed with natto and bonito flakes, sprinkled on warm rice, diabetes and vitamins abundant.

Because the leaf of the japanese sing is also contains a lot of inulin as well as the potato part. By boiling it like spinach or frying it, it becomes very easy to eat, and it is made to be tossed with eggs and boiled.

It is also used as a health tea and can be easily made at home. If the leaves of the japanese sweet potato are boiled, dried in the sun, dried and crushed into finely, it will become a nutritious tea leaf. Usually chrysanthemum leaves are not sold, so it would be a privilege of people who grow them at home.

     

①It is about 1 to 2% of boiled saline (about 1 to 2% * seawater is 3%) and 1 minute of japanese leaves.

②When there is hot water, go through cold water and turn off the color.

③Drain, cut into as fine pieces as possible, mix with natto, noodle soup, mayonnaise, and bonito flakes, and serve hot rice.

reference

* Young kikuimo leaves, salty and delicious.

* Salt-sprinkled and lightly fermented in the refrigerator overnight is an exceptional taste of Japanese food.

* Salted kelp and yukari (Shiso's salted eyelid) are also flavored with a mustard.

* You can also sprinkle a wimp on the spot.

* Long-term storage contains more salt, and if it is less, the leaves will turn brown.

* Sterilize and exterminate insects when exposed to water.

Anti-diabetes effects of chrysanthemum and leaves

Chrysanthemum is said to have a preventive effect on diabetes. Diabetes is one of the modern diseases and is said to develop regardless of age. In particular, the increase after passing 40's is remarkable, and this is greatly related to neutral fat and metabolic syndrome, so if you do not improve lifestyle habits such as eating, it will lead to diabetes. It is said that diabetes does not heal completely once it develops, and you will continue to go out with it for the life. Even if it develops, it is necessary to live a healthy life as much as possible without worsening the symptoms more than now. Diabetes may cause various complications if left alone, so treatment may be performed, but the most important thing is a diet with a nutritional balance. It is said that the diet method for preventing diabetes is to eat three meals a day in a balanced manner and not to overeating, but there are many people who do not come to the pin even if it is said that it is a balance of diets that have diabetes prevention effect.
 In general, a well-balanced diet is to harvest carbohydrates, grains, dietary fiber carbohydrates, and legumes moderately, but it is not easy to do this every meal in today's busy world. Then, it is chrysanthemum potato to be paid attention. Chrysanthemum is rich in inulin called natural insulin and contains almost no starch, so it
has been proven that blood glucose levels after meals do not rise. In addition, chrysanthemum potatoes are dietary fiber that is very soluble in water, so it is easy to get a feeling of satiety and can prevent overeating.
 Since diabetes is caused by a decrease in insulin and poor work, incorporating chrysanthemum potatoes with similar functions into the diet is useful for maintaining health and can be said to be very effective in preventing diabetes.

 

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