おばさんの料理教室

家庭菜園の野菜を使い皆で料理を楽しもう

おばさんの料理教室 ジャガイモのヴィシソワーズ(4人分

2021年10月26日 | 日記

ジャガイモのヴィシソワーズ(4人分)

 ヴィシソワーズは、冷たいポロネギ風味のジャガイモポタージュ

  バターポロネギ(リーキ)ジャガイモを炒めてからブイヨンを加えて煮、裏ごしして生クリームで伸ばし、冷やす。フランス語の名称は「ヴィシー風冷製クリームスープ」の意。このスープを考案したのはニューヨークザ・リッツ・カールトンのシェフであったルイ・ディアで、フランスのヴィシー出身だったためにこの名を付けた

採りたての甘みある玉葱・ジャガイモの冷たい夏場のスープ。

           

①ジャガイモ3個を茹でる。

②玉葱2個を細かく切り、オリーブ油でとろとろの飴色に炒める。*モロヘイヤ・空心菜・ツルムラサキなどを使うのも良い。

③①・②を合わせ、冷水500mℓとスープの素1個(砕いて)入れて味付けし、ミキサーで潰し、牛乳100mℓ・生クリーム100mℓを加え混ぜ、冷蔵庫で冷やす。

*生クリームがない場合は粉ミルクでも良い

皿に盛り付け、パセリや青ネギを細かく切ってトッピ ングして出来上がり。

 *今回はイタリアンパセリをつかいました。

 *野菜は、かぶら・そら豆・カボチャ・人参など季節のものがあれば良い。

  *ジャガイモはメークインがきめ細かく滑らかに出来る。

Potato Visisoise (for 4)

Visisoise is a potage of potatoes flavored with cold polo leeks.  

Saute  the leeks and potatoes in butter, then add the bouillon, cook, rinse, stretch with fresh cream, and cool.  The french name is "Vichy Feng Cold Cream  Soup". The soup was invented by Louis  Diat, chef at The Ritz-Carlton in New  York, who made his name because he was from Vichy, France.  

A cold summer soup of freshly sweet onions and potatoes.

           

①Boil 3 potatoes.

Cut 2 onions into small pieces and saute them in olive oil in a tororo candy color. * It is also good to use moroheiya, sora-konna, tsurmurasaki, etc.

Combine ①nd ② add 500 ml of cold water and 1 soup (crushed) and season, crush with a blender, add 100 ml of milk and 100 ml of fresh cream, mix, and cool in the refrigerator.

* Powdered milk is fine if there is no fresh cream.

Serve on a plate, cut the parsley and green onion into small pieces, toping, and finish.

*I used Italian parsley this time.

*Vegetables should be seasonal, such as orso, broad beans, pumpkin, carrots, etc.

*Potatoes can be finely and smoothly made.

 

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