ハズレのリンゴで(水切りヨーグルトを使った)アップルケーキを焼きましたが、まだ3個残ってました。
リンゴを使った焼き菓子を探して見つけたのが Italian Apple Cake.
- about 4 regular apples (or 5-6small/medium apples)
- 2 tablespoons freshly squeezed lemon juice + 1 tsp lemon zest, for the apples
- 200 g flour type 00 (or all-purpose)
- 120 g raw cane sugar + more for sprinkling on top of the cake
- pinch of salt
- a pinch of cardamom
- 1/4 tsp cinnamon
- 10 g baking powder
- 2 large eggs
- 80 g olive oil
- 1/2 tsp vanilla extract
- 5 tablespoons milk
Instructions
- Preheat the oven to 350° F (180° C) and butter a 26 cm (10 in.) springform cake pan.
- In a large bowl, combine flour, sugar, pinch of salt, cardamom, cinnamon, and baking powder. Whisk to combine.
- Use an apple slicer to core and divide the apples into slices. Remove the skin and cut each slice in half lengthwise. Or chop them, as you most like. Place the apples in a bowl and toss with the lemon juice and zest.
- In a medium bowl, add the eggs, olive oil, vanilla, and milk. Beat well.
- Add the egg mixture to the flour mixture and stir with a spatula to combine.
- Before it is all combined, add the sliced/chopped apples with their juices and fold in.
- Pour the thick batter into the prepared pan, spreading and smoothing the top with the spatula.
- Optional, sprinkle the top with raw cane (turbinado) sugar.
- Bake in the preheated oven for 30-40 minutes, or until the cake is nice and golden and a skewer inserted in the center comes out clean.
- Remove from the oven and let cool on a rack before removing from the springform pan.
オリーヴオイルを使うんです。
大きなリンゴ4個使いました。(よくハズレるのに懲りずにまた買う😅)
リンゴ4個で小麦粉は200g、ほぼりんごでできてるケーキですね。
レシピの焼き時間30-40分とあるけど1時間近くかかりました。
日本のりんごは水分が多いのかも。
スプリングフォーム型で焼くと外すのが楽。
もう少し焼いても良かったかも。
リンゴが多いので焼き上がりがでこぼこ。
でも、このクラストが美味しいの♪
切り口を見るとやっぱりほぼリンゴ🍎
甘さ控えめ。
お店で買えない家庭の味。
こういうの好き❤️
野毛にあるロザリオで食べたアップルケーキにかなり近い。
オーヴンの温度を上げるともっと近づきそうな気がする。