おばさんの料理教室

家庭菜園の野菜を使い皆で料理を楽しもう

おばさんの料理教室 じゃこの酢漬け

2022年10月17日 | 日記

じゃこの酢漬け

スパーでいりこを買い求め、簡単に酢漬けにしました。

 

①今回はいりを袋から取り出し酢をさっとかける。 

②1~2時間置くと食べられる。

  *クルミや色々な果物と煮るのも美味しい。 

Pickled jako

I bought iriko at Spar and pickled it easily.

     

①This time, take the iri out of the bag and pour vinegar over it.

②You can eat it if you leave it for 1~2 hours.

* It is also delicious when boiled with walnuts and various fruits.

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おばさんの料理教室 カボチャとひき肉の蒸し焼き

2022年10月16日 | 日記

カボチャとひき肉の蒸し焼き

カボチャの若いのを収穫して色々な料理を楽しみました

      

①カボチャ皮のまま2cm位の横切り、電子レンジ3分加熱。

②ひき肉に醬油麹を混ぜ合わせる。

③フライパンにクッキングシートを敷き、カボチャを並べ、ひき肉を乗せ人参を真ん中に乗せオリーブオイルをかけ、クッキングシートの下に水少々を入れ蓋をして蒸し焼きにする。

④お皿に盛り付け、トマト・ブロッコリーを添える。

*肉は牛肉・豚肉等魚でも良い野菜はブロッコリー・トウモロコシなどでも。

Steamed pumpkin and minced meat   

     

①Cut the pumpkin skin into pieces about 2 cm and microwave for 3 minutes.

②Mix the minced meat with soy sauce koji.

③Line a cooking sheet in a frying pan, arrange the pumpkins, put the minced meat on it, put the carrots in the middle, drizzle olive oil, put a little water under the cooking sheet, cover and

④Serve on a plate and garnish with tomato and broccoli.

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おばさんの料理教室 食パンのラスク

2022年10月15日 | 日記

食パンのラスク

サクサクに作るためのポイントは、バターと砂糖をつけて、2度焼きする。

  

2人前

①食パン1枚を5mm幅に切る。

②オーブントースターにアルミホイルを敷き、①を並べ、1分30秒ほど焼く。

③耐熱ボウルに無塩バター20gを入れて、500Wの電子レンジで30秒ほど加熱し、溶かす。

④②の表面に③をかけ、砂糖大匙1をかけ、オーブントースターで5分ほど焼き完成。

Rusk of plain bread

    The key to making it crispy is to bake it twice, with butter and sugar.

   

  • people ago
  • ①Cut one piece of bread into 5mm wide pieces.

Lay aluminum foil in the toaster oven, arrange, and bake for about 1 minute and 30 seconds.

Put 20g of unsalted butter in a heatproof bowl and heat in a 500W microwave oven for about 30 seconds to melt.

④Put on the surface of②, pour 1 tablespoon of sugar, and bake in the toaster oven for about 5 minutes.

 

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おばさんの料理教室 ねぎと豆腐の鯖缶煮

2022年10月14日 | 日記

ねぎと豆腐の鯖缶煮

   寒さが始まり、ネギおいしくなりだしました。

①ねぎを洗い3cm位に切る。

②豆腐を適当な大きさに切る。

③鍋に①・②・鯖缶を汁ごと入れ煮る。味は好みにより醤油で整え出来上がり。

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おばさんの料理教室 牛肉のノビル炒め

2022年10月12日 | 日記

牛肉のノビル炒め

美味しい牛肉炒めで、調味料も合わせで、とても簡単に作れます。

畑にノビルが沢山あり、これを使いました。

 

2人前

①ボウルに水大匙3・しょうゆ大さじ2・大さじ1・砂糖大さじ1・オイスターソース大さじ1・鶏ガラスープの素小さじ1/2・片栗粉小さじ1/2を合わせる。

②フライパンにサラダ油大匙3を入れ170℃に熱し、牛肉200gを炒め取り出す。

③フライパンにサラダ油大匙3を中火で熱しにんにく1片・生姜1片のこまぎれを炒め、香りが立ったらノビル5cm切り適量・もやし100gを入れ炒め、①と②の牛肉を戻し入れ炒め合せて完成。

*ニラやほうれん草などでも良い。

Stir-fried beef nobil

It is a delicious stir-fried beef, and it is very easy to make with seasonings.

There were a lot of nobils in the field, and I used them.

 

  • people ago

In a bowl 3 tablespoons of water, 2 tablespoons of soy sauce, 1 tablespoon of sake, 1 tablespoon of sugar, 1 tablespoon of oyster sauce, Combine 1/2 teaspoon of chicken glass spoon and 1/2 teaspoon of chestnut flour.

②In a frying pan put 3 tablespoons of salad oil and heat to 170 ° C, stir fry 200 g of beef and take out.

③In a frying pan, heat 3 tablespoons of salad oil over medium heat, fry 1 piece of garlic and 1 piece of ginger in a small portion, and when the aroma rises, cut Nobil 5 cm and sprouts Stir-fry 100 g and fry the beef (1) and (2) back together to complete.

* Leeks and spinach are also good.

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おばさんの料理教室   むかごご飯   

2022年10月12日 | 日記

むかごご飯

今の時期、山を歩くと蔦にむかがぶら下がっている収穫し、むかごご飯を炊きました。

  

 ①米3合・もち米1合を洗ってザルにあげて、1時間置き、炊飯器に入れ、分量の水・麺つゆ・昆布茶5g良くかき混ぜ、むかごを200g・お揚げを乗せ炊く。

②ご飯が炊きあがれば、良く混ぜて出来上がり。

*さつまいも・栗等でもお美味しい。 

*もち米を混ぜるとより美味しい。

   

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おばさんの料理教室 ニラの花のおしたし

2022年10月11日 | 日記

ニラの花のおしたし   

①鍋に多めの水・塩を加え(濃度3%位)、沸騰させ、摘み取った花を入れ、殺菌する程度(45秒位)で引き上げ、冷水にくぐらす、(色止め・あく抜き効果)。

②水きりして、二杯酢で食する。鰹節・七味唐辛子をかけるのも好みで。

*温かいうちにドレッシングをかけて食べるのも美味しい。

*ニラの花は8月下旬から9月中旬に花が咲く。

*茹でた花芽と卵や豚肉で炒めるのも美味しい

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おばさんの料理教室 若いカボチャのソテー

2022年10月10日 | 日記

若いカボチャのソテー

 

①カボチャを切り、サラダ油で炒め,塩胡椒を振る。

②お皿に盛り付けブロッコリー・トマト・卵・人参などを添える。

Sautéed young pumpkin

  

①Cut the pumpkin, fry in salad oil and shake with salt and pepper.

②Serve with broccoli, tomatoes, eggs and carrots on a plate.

 

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おばさんの料理教室  ほうれん草とソーセージのガーリック炒め

2022年10月09日 | 日記

ほうれん草とソーセージのガーリック炒め

  

ほうれん草の味わい、 さっと炒めるだけ簡単。ガーリックとはニンニクの事

①ソーセージ4本は斜め3等分、にんにく1片は薄切り、ほうれん草1/2袋を食べやすい大きさに切る。

②フライパンにサラダ油小匙1を入れて熱し、にんにく、ソーセージやベーコンを入れて焼き色がつくまで加熱する。

③ほうれん草を加え、しんなりするまで炒める。塩こしょう適量を加えて味を整えて完成。

 

Garlic stir-fried spinach and sausage

The taste of spinach, simple as stir-frying quickly. Garlic means garlic

  

①Cut 4 sausages diagonally into 3 equal parts, 1 piece of garlic into thin slices, and 1/2 bag of spinach into edible

②In a frying pan put 1 tablespoon of salad oil, heat and heat until browned, add the garlic, sausage or bacon and cook until browned.

③Add the spinach and fry until crisp. Add an appropriate amount of salt and pepper to prepare the taste and complete.

 

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おばさんの料理教室 鯖寿司

2022年10月08日 | 日記

鯖寿司

スーパーで締め鯖の美味しそうな物があり買って来ました。

                             夕飯

①締め鯖をラップに敷く。(酢鯖は市販の物で簡単に手に入る。)

②米1.5合の割合に寿司酢30mℓ(酢:砂糖:塩=10:4:1)、ゆかりがあれば好みにより混ぜる。

③①にご飯を乗せて押さえて出来上がり。

*好みにより白こぶを鯖の上に敷いておく。

Mackerel Sushi

There was a delicious looking thing of clamping mackerel at the supermarket and I bought it.

   

evening meal

①Lay the clamping mackerel on the wrap. (Vinegar mackerel is easily available on the market.)

②30ml of sushi vinegar (vinegar: sugar: salt = 10: 4: 1) in a ratio of 1.5 goh of rice, and mix according to your preference if there is a yukari.

③Put the rice on ① and press it down and voila.

* Lay a white hump on the mackerel if you prefer.

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おばさんの料理教室 ごまめ(田作り)

2022年10月06日 | 日記

ごまめ(田作り)

田作りは、魚が沢山とれた頃、猫またぎの魚として、鰯等を畑の肥料にし

た事から、田作りと呼んだとか、五穀豊穣を祝い正月に頂く祝儀魚です。

 

①フライパンを温め、ごまめ60gを入れ焦がさないようにゆっくり煎り、固くなれば紙に広げ冷ます。

②鍋に砂糖大匙3杯・醤油大匙3杯・酒大匙1杯を入れ、弱火で煮詰め、かき混ぜて鍋底に筋が立てば①のごまめを加え、焼き胡麻を手早くからめて出来上がり。

ごまめ

型のカタクチイワシ素干し。御健在(ごまめ)のにあてて縁起物として正月料理に用いられる。おもにあめ煮にするが,だしをとるのにも利用。田作(たづくり)とも呼ばれるがこれは昔イワシが肥料とされたためなどといわれる。

Sesame (rice making)

In rice cultivation, when a lot of fish was harvested, sardines etc. were used as fertilizer for the field as fish for cats and cats.

Because of that, it is called rice making, or it is a celebration fish that celebrates the abundance of five grains and receives it on New Year's Day

    

①Warm the frying pan, add 60 g of sesame seeds, roast slowly so as not to burn, and when it becomes hard, spread it on paper and let it cool.

②In a saucepan put 3 tablespoons of sugar, 3 tablespoons of soy sauce, and 1 tablespoon of sake, boil over low heat, stir, add the sesame seeds of when the streak stands on the bottom of the pot, and quickly stir the baked sesame seeds and voila.

Sesame

Dried sardines of small shapes.  It is used in New Year's cuisine as an auspicious event to signify the good (sesame). It is mainly used to boil candy, but it is also used to take broth.  It is also called tazukuri, but it is said that this is because sardines were used as fertilizer in the past.

 

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おばさんの料理教室 大根のけんちょう

2022年10月06日 | 日記

大根のけんちょう

山口県の精進料理の郷土料理けんちょう、大根とにんじんにしっかりと味が染み、ほぐし入れた豆腐とよくなじんでいます。 

2人前

①大根200gは5mm幅のいちょう切りにし、にんじん100gは5mm幅の半月切り。

②木綿豆腐150gはクッキングシートに包み耐熱ボウルに入れラップをせずに600Wの電子レンジで3分加熱し粗熱をとる。

③小鍋を中火で熱し、ごま油大匙1を入れ①を炒め、大根が透き通ってきたら②をスプーンでほぐしながら加え混ぜ合わせ、全体に油が回ったら、醤油大さじ2・料理酒大匙1・砂糖大匙1・みりん大匙1/2を入れ混ぜ合わせ、弱火にし汁気が少なくなるまで10分程混ぜながら煮詰め、火から下ろします。

➃皿に盛り付けて出来上がり。

Radish Kenchō

The local dish kenchō of Yamaguchi Prefecture's vegetarian cuisine, radish and carrot are firmly steeped in flavor and blend well with loosened tofu.

2 people ago

①200g of radish is chopped 5mm wide, and 100g of carrot is cut into 5mm wide half-moon slices.

②Put 150g of cotton tofu in a cooking sheet and place it in a heat-resistant bowl and heat it in a 600W microwave oven for 3 minutes without wrapping it to remove rough heat.

③Heat a small saucepan over medium heat, add 1 large spoonful of sesame oil and fry ①, and when the radish becomes transparent, add ② while loosening with a spoon, mix and when the oil circulates throughout , 2 tablespoons of soy sauce, 1 tablespoon of cooking sake, 1 tablespoon of sugar, mirin  Add 1/2 spoonful, mix and cook over low heat for about 10 minutes, and remove from heat.

➃Serve on a plate and voila.

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おばさんの料理教室 素麺かぼちゃのナポリタン

2022年10月05日 | 日記

素麺かぼちゃのナポリタン

                 

①トマトは湯むきして皮を取る。

②ピーマンは縦にスライス。

③素麺かぼちゃを電子レンジで柔らかくなるまで加熱。

➃フライパンにオリーブ油大匙1・ニンニク2カケのみじん切り・ベーコン4枚2cm・塩・胡椒で炒め、②を加えしんなりしたら火を止め、③加えケチャップや塩・胡椒少々で味を調える。

⑤皿に盛り④を盛り付け周りにトマトを盛り付け出来上がり。

*玉ねぎ・トマト・白菜(塩でもんで茹でてくと良い)・やホウレンソウ・ブロッコリー等季節の野菜等でも良い。

Neapolitan with plain noodle pumpkin

   

①Tomatoes are boiled and peeled.

②Slice the peppers lengthwise.

③Heat the plain noodle pumpkin in the microwave until tender.

➃In a frying pan, fry with 1 tablespoon of olive oil, 2 chopped garlic, 4 pieces of bacon 2 cm, salt and pepper, add ②, turn off the heat when it is ready, add ketchup, salt and pepper a little to taste.

⑤Serve on a plate and serve tomatoes around and voila.

* Onions, tomatoes, Chinese cabbage (it is good to boil with salt), spinach, broccoli and other seasonal vegetables may also be used.

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おばさんの料理教室 桂花(けいか)茶 

2022年10月03日 | 日記

桂花(けいか)茶

桂花グイファ」は、中国語で金木犀(キンモクセイ)のこと。 桂花茶は、キンモクセイの花だけを摘み取って乾燥させたお茶です。お湯をそそぐと甘く濃厚な花の香。

我が家の金木犀は、10月1日に満開となり玄関先を素晴らしい香りが漂う、花を摘み取り、桂花茶を楽しみました。独特の香りは気分を和らげ眠気を覚まし、頭痛をほぐし緊張した気分をリラックスする。 

     ①金木犀(きんもくせい)の花を摘み取り、さっと洗い、熱湯に入れ、そのまま飲むか、茶こしでこして飲む。

②沢山摘んだら冷凍保存か、自然乾燥して保存しておく。

他のお茶と混ぜて飲むと、独特の香りと味わいを楽しむ事ができます。

その他の方法は金木犀の花を天日乾燥して保存しておき、寒天羊羹を作るの

も良い。粉ゼラチンでも良い。

桂花茶寒天羊羹

①水を鍋で沸騰させ、火を止めて金木犀の花適量入れ、5分蒸らす。

②分量の粉ゼラチンと砂糖をボールに入れ混ぜておきましょう。

③①.をストレーナー(目の細かい茶濃し)で漉し、ゼラチンと砂糖を入れてよくかき混ぜながら溶かす。

➃粗熱を取り、器に入れて冷蔵庫で冷やし固める。

⑤レモンシロップの材料をすべて混ぜ冷やし、ゼリーが出来あがったら皮をむ  いたグレープフルーツを乗せて、シロップをかけて出来あがり。

Katsura Flower Tea

Our Kaneki Ryu is in full bloom on September 30, and we picked flowers with a wonderful fragrance wafting on the doorstep, and enjoyed Katsura flower tea. The unique aroma relieves the mood, wakes up drowsiness, relieves headaches and relaxes the tense mood. 

    

①Pluck the flowers of the golden rhinoceros, wash them quickly, put them in boiling water, and drink them as they are, or rub them with a tea strainer.

②If you pick a lot, freeze it or store it naturally dry.

If you mix it with other teas, you can enjoy the unique aroma and taste.

Another way is to preserve the flowers of the golden rhinoceros by drying them in the sun and making agar sheep bamboo.

Also good. Powdered gelatin may also be used.

Osmanthus tea cold day yokan soup

①Boil the water in a saucepan, turn off the heat, put in the appropriate amount of golden rhino flowers, and let it steam for 5 minutes.

②Put the amount of powdered gelatin and sugar in a bowl and mix.

③Strain (1) with a strainer (fine eye tea thickening), add gelatin and sugar, stir well and dissolve.

➃Remove the rough heat, put it in a bowl and cool and solidify in the refrigerator.

⑤Mix all the ingredients in the lemon syrup and let it cool, and when the jelly is ready, put on the peeled grapefruit and pour over the syrup.

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おばさんの料理教室  棒餃子

2022年10月03日 | 日記

棒餃子

   

①海老のみじん切り・玉葱・オクラ・椎茸・ネギ・生姜・醤油・昆布茶で味をつけ均一に混ぜ込み、春巻きの皮に包む。

②フライパンに油を敷き、間隔を置き並べて焼き、お湯を加えて蒸し焼きとし、最後に胡麻油を僅かに加えフライパンに焦げ付かない様に焼く。

③焼き揚げて皿に盛りつけ出来上がり。

*野菜は季節のキャベツ・もやし・白菜(湯通しした物)・ホウレン草・タケノコなど季節に合った、ひき肉・ベーコン・鰹節を加えるのも良い。

餃子の皮・市販品を使うと便利 

強力粉90g・片栗粉10gと水で適当な硬さに煉る。これを適当な厚さに延ばし具を包む。この仕込みで20個の皮が出来る。

たれの調合

 三杯酢(醤油大匙2:砂糖大匙1と2/3;酢大匙1と1/3)に胡麻油小匙1・豆板醤5gを入れ1週間寝かす。

*簡便なものは二杯酢にラー油・おろしにんにくで良い。

好みによりキムチを添えて食べるのも・・・

Stick dumplings

   

①Chopped shrimp, onions, okra, shiitake mushrooms, green onions, ginger, soy sauce and kelp tea are mixed evenly and wrapped in spring roll skin.

②Spread the oil in a frying pan, bake them side by side at intervals, add hot water to make it steamed, and finally add a little sesame oil and bake so that it does not burn in the frying pan.

③Baked and fried, served on a plate and voila.

* For vegetables, it is also good to add minced meat, bacon, bonito bonito that match the season, such as seasonal cabbage, bean sprouts, Chinese cabbage (boiled food), spinach, bamboo shoots, etc.

* Convenient to use dumpling peel and commercial products

Purify to a suitable hardness with 90 g of strong flour, 10 g of katamari flour and water. Wrap the stretching fixture to an appropriate thickness. With this preparation, 20 skins can be made.

* Sauce concoction

Put 1 small spoonful of sesame oil and 5 g of bean plate soy sauce in three tablespoons of vinegar (2 tablespoons of soy sauce: 1 and 2/3 of sugar; 1 tablespoon of vinegar and 1/3) and let it sit for a week.

* For simple things, two tablespoons of vinegar can be made with chili oil and grated garlic.

* You can also eat it with kimchi according to your preference ...

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