桂花(けいか)茶
桂花グイファ」は、中国語で金木犀(キンモクセイ)のこと。 桂花茶は、キンモクセイの花だけを摘み取って乾燥させたお茶です。お湯をそそぐと甘く濃厚な花の香。
我が家の金木犀は、10月1日に満開となり玄関先を素晴らしい香りが漂う、花を摘み取り、桂花茶を楽しみました。独特の香りは気分を和らげ眠気を覚まし、頭痛をほぐし緊張した気分をリラックスする。
①金木犀(きんもくせい)の花を摘み取り、さっと洗い、熱湯に入れ、そのまま飲むか、茶こしでこして飲む。
②沢山摘んだら冷凍保存か、自然乾燥して保存しておく。
他のお茶と混ぜて飲むと、独特の香りと味わいを楽しむ事ができます。
その他の方法は金木犀の花を天日乾燥して保存しておき、寒天羊羹を作るの
も良い。粉ゼラチンでも良い。
桂花茶寒天羊羹
①水を鍋で沸騰させ、火を止めて金木犀の花適量入れ、5分蒸らす。
②分量の粉ゼラチンと砂糖をボールに入れ混ぜておきましょう。
③①.をストレーナー(目の細かい茶濃し)で漉し、ゼラチンと砂糖を入れてよくかき混ぜながら溶かす。
➃粗熱を取り、器に入れて冷蔵庫で冷やし固める。
⑤レモンシロップの材料をすべて混ぜ冷やし、ゼリーが出来あがったら皮をむ いたグレープフルーツを乗せて、シロップをかけて出来あがり。
Katsura Flower Tea
Our Kaneki Ryu is in full bloom on September 30, and we picked flowers with a wonderful fragrance wafting on the doorstep, and enjoyed Katsura flower tea. The unique aroma relieves the mood, wakes up drowsiness, relieves headaches and relaxes the tense mood.
①Pluck the flowers of the golden rhinoceros, wash them quickly, put them in boiling water, and drink them as they are, or rub them with a tea strainer.
②If you pick a lot, freeze it or store it naturally dry.
If you mix it with other teas, you can enjoy the unique aroma and taste.
Another way is to preserve the flowers of the golden rhinoceros by drying them in the sun and making agar sheep bamboo.
Also good. Powdered gelatin may also be used.
Osmanthus tea cold day yokan soup
①Boil the water in a saucepan, turn off the heat, put in the appropriate amount of golden rhino flowers, and let it steam for 5 minutes.
②Put the amount of powdered gelatin and sugar in a bowl and mix.
③Strain (1) with a strainer (fine eye tea thickening), add gelatin and sugar, stir well and dissolve.
➃Remove the rough heat, put it in a bowl and cool and solidify in the refrigerator.
⑤Mix all the ingredients in the lemon syrup and let it cool, and when the jelly is ready, put on the peeled grapefruit and pour over the syrup.