おばさんの料理教室

家庭菜園の野菜を使い皆で料理を楽しもう

おばさんの料理教室 ごまめ(田作り)

2022年10月06日 | 日記

ごまめ(田作り)

田作りは、魚が沢山とれた頃、猫またぎの魚として、鰯等を畑の肥料にし

た事から、田作りと呼んだとか、五穀豊穣を祝い正月に頂く祝儀魚です。

 

①フライパンを温め、ごまめ60gを入れ焦がさないようにゆっくり煎り、固くなれば紙に広げ冷ます。

②鍋に砂糖大匙3杯・醤油大匙3杯・酒大匙1杯を入れ、弱火で煮詰め、かき混ぜて鍋底に筋が立てば①のごまめを加え、焼き胡麻を手早くからめて出来上がり。

ごまめ

型のカタクチイワシ素干し。御健在(ごまめ)のにあてて縁起物として正月料理に用いられる。おもにあめ煮にするが,だしをとるのにも利用。田作(たづくり)とも呼ばれるがこれは昔イワシが肥料とされたためなどといわれる。

Sesame (rice making)

In rice cultivation, when a lot of fish was harvested, sardines etc. were used as fertilizer for the field as fish for cats and cats.

Because of that, it is called rice making, or it is a celebration fish that celebrates the abundance of five grains and receives it on New Year's Day

    

①Warm the frying pan, add 60 g of sesame seeds, roast slowly so as not to burn, and when it becomes hard, spread it on paper and let it cool.

②In a saucepan put 3 tablespoons of sugar, 3 tablespoons of soy sauce, and 1 tablespoon of sake, boil over low heat, stir, add the sesame seeds of when the streak stands on the bottom of the pot, and quickly stir the baked sesame seeds and voila.

Sesame

Dried sardines of small shapes.  It is used in New Year's cuisine as an auspicious event to signify the good (sesame). It is mainly used to boil candy, but it is also used to take broth.  It is also called tazukuri, but it is said that this is because sardines were used as fertilizer in the past.

 

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おばさんの料理教室 大根のけんちょう

2022年10月06日 | 日記

大根のけんちょう

山口県の精進料理の郷土料理けんちょう、大根とにんじんにしっかりと味が染み、ほぐし入れた豆腐とよくなじんでいます。 

2人前

①大根200gは5mm幅のいちょう切りにし、にんじん100gは5mm幅の半月切り。

②木綿豆腐150gはクッキングシートに包み耐熱ボウルに入れラップをせずに600Wの電子レンジで3分加熱し粗熱をとる。

③小鍋を中火で熱し、ごま油大匙1を入れ①を炒め、大根が透き通ってきたら②をスプーンでほぐしながら加え混ぜ合わせ、全体に油が回ったら、醤油大さじ2・料理酒大匙1・砂糖大匙1・みりん大匙1/2を入れ混ぜ合わせ、弱火にし汁気が少なくなるまで10分程混ぜながら煮詰め、火から下ろします。

➃皿に盛り付けて出来上がり。

Radish Kenchō

The local dish kenchō of Yamaguchi Prefecture's vegetarian cuisine, radish and carrot are firmly steeped in flavor and blend well with loosened tofu.

2 people ago

①200g of radish is chopped 5mm wide, and 100g of carrot is cut into 5mm wide half-moon slices.

②Put 150g of cotton tofu in a cooking sheet and place it in a heat-resistant bowl and heat it in a 600W microwave oven for 3 minutes without wrapping it to remove rough heat.

③Heat a small saucepan over medium heat, add 1 large spoonful of sesame oil and fry ①, and when the radish becomes transparent, add ② while loosening with a spoon, mix and when the oil circulates throughout , 2 tablespoons of soy sauce, 1 tablespoon of cooking sake, 1 tablespoon of sugar, mirin  Add 1/2 spoonful, mix and cook over low heat for about 10 minutes, and remove from heat.

➃Serve on a plate and voila.

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