おばさんの料理教室

家庭菜園の野菜を使い皆で料理を楽しもう

おばさんの料理教室 キクイモのきんぴら(4人分)

2022年10月31日 | 日記

キクイモのきんぴら(4人分)

キクイモの収穫が始まり、今年は豊作で旬を味わいます。

     

①キクイモ200g洗い、半切り位。

②鍋にサ胡麻油小匙1を入れ、人参・サンド豆・キクイモが透明になるまで炒め、砂糖大匙1・醤油小匙1・酒大匙1を加え、好みにより赤唐辛子1本を入れて水気がなくなるまで炒める。

③皿に盛りつけて好みにより、煎りゴマ少々をふりかける。

*キクイモは生でも食べられますが、透き通るまでしっかり炒めてから調味すると、味がしみこみやすくなる。

*人参・セロリ・レンコンなどを混ぜた物も良い、その時少しの酢で味付けも良い。

Jerusalem artichoke kinpira

The Jerusalem artichoke harvest has begun, and this year we are enjoying the season with a good harvest.

      

①Wash 200g Jerusalem artichoke and cut it in half.

②Put 1 small spoon of sa sesame oil in a pan, fry carrots, sand beans, and Jerusalem artichoke until transparent, 1 large spoon of sugar, 1 small spoon of soy sauce ・Add 1 large spoonful of sake, add 1 red pepper if you like, and fry until drained.

③Serve on a plate and sprinkle with a little roasted sesame seeds if you like.

* Jerusalem artichoke can be eaten raw, but if you fry it thoroughly until it is clear and then season it, the taste will soak in easily.

* A mixture of carrots, celery, lotus root, etc. is also good, and seasoned with a little vinegar at that time.

 

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おばさんの料理教室 むかごの白和え

2022年10月31日 | 日記

むかごの白和え

秋の野山にはむかごの実が沢山ある、収穫したので色々な料理に。塩ゆでだけでも酒のあてに美味しい。

 

①むかご・ほうれん草・人参をさっと炒める。

②最後に豆腐を加え昆布茶で味付けて出来上がり。

*味付けは醤油等好みの物で良い。

Mukago no Shiroe

There are many nuts in the mountains in autumn, and I harvested a lot of them, so I used them in various dishes. Salt boil alone is delicious for sake.

    

①Quickly fry the mukago, spinach and carrots.

②Finally, add tofu and season with kombucha.

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