おばさんの料理教室

家庭菜園の野菜を使い皆で料理を楽しもう

おばさんの料理教室 鯛の昆布絞め

2022年10月21日 | 日記

鯛の昆布絞め

鯛の大きいものを手に入れました。沢山あるので昆布締めにしました。

     

①鮮魚を三枚におろし、酢の塩飽和液を(塩だけでも良い)に殺菌程度に1~2分浸け、刺身大に切る。

昆布に敷き詰め、ラップで包み1~2日冷蔵庫で保存して出来上がり。

*白身の魚に適し、油の乗ったトビウオ・鯖・鯵は適さない。

*長期保存の場合は、昆布の旨みがしみ込んだら冷凍保存すればよい。

盛り付け

お皿に使用した昆布を敷き、その上に5~6切れ盛り付け、好みにより刺身醤油か、レモンを搾り食する。

*昆布は捨てないで、佃煮にして食する。

Sea bream kelp stranglehold

Got a large one of bream. There are a lot of them, so I decided to tighten the kelp.

  

①Grate the fresh fish into three pieces, soak in the salt saturation of vinegar (salt alone is fine) for 1~2 minutes, and cut into sashimi-sized pieces.

Spread on kelp, wrap in plastic wrap, and store in the refrigerator for 1~2 days.

* Suitable for white fish, not oiled flying fish, mackerel, or mackerel.

* For long-term storage, you can freeze it when the umami of the kelp has soaked in.

Paste

Spread the kelp used on the plate, serve 5~6 slices on it, and squeeze sashimi soy sauce or lemon according to your preference.

* Do not throw away the kelp, but eat it in tsukudani.

コメント
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