おばさんの料理教室

家庭菜園の野菜を使い皆で料理を楽しもう

おばさんの料理教室  鰻のじゅんじゅん鍋

2022年08月26日 | 日記

鰻のじゅんじゅん鍋

たまには国産の鰻を使いじゅんじゅんを頂きましょう。

鰻のじゅんじゅん鍋とは縄文時代から琵琶湖北地方に伝わるすき焼き料理。肉ではなく鰻を「じゅん…じゅん…」と煮込むので、じゅんじゅん鍋と言います。

①玉ねぎ・せり・青ネギ・人参・椎茸・豆腐を用意する。

➁醤油・酒・みりん砂糖の鍋に入れ①を炊き上げ、野菜が柔らかくなれば鰻を入れ炊き出来上がり

③生卵でいただく。

Eel Pot

Once in a while, let's eat jujutsu using domestic eels.

Eel no Junjun Nabe is a sukiyaki dish that has been transmitted to the Lake Biwa region since the Jomon period. Eels, not meat, "Jun... Junjun...", so I say juunju pot.

①Prepare onions, seri, green onions, carrots, shiitake mushrooms, and tofu.

➁Put it in a saucepan of soy sauce, sake, and mirin sugar (1) and cook it up, and when the vegetables are soft, add the eels and cook it.

③Serve with raw eggs.

 

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