おばさんの料理教室

家庭菜園の野菜を使い皆で料理を楽しもう

おばさんの料理教室 金時草を使った十割蕎麦

2021年11月29日 | 日記

金時草を使った十割蕎麦

小麦粉を使わずに、100パーセントそば粉だけで打ったそばが十割そばです。

先日友人との会食会があり、友人がお土産に持参頂きました。

キンジソウの名の由来は、裏面の色が「金時芋」に似た美しい赤紫色である事から「金時草」と呼ぶようになったらしい。18世紀に中国から渡来したものであるが、九州の熊本市で古くから栽培されて、江戸時代以降、石川県で栽培されている、金沢の友人に貰い、挿し木をしておいたら見事に成長したので調理をしました。

    

①金時草を茹でて、おひたしを作る。

②10割蕎麦を茹でる。

③➁を器に盛り付け付いている蕎麦つゆをかけ①・ハムを盛りつけ出来上がり。

 100% buckwheat noodles made with Kin toki grass

100% buckwheat noodles are made with only 100% buckwheat flour without using flour.

The other day, there was a dinner party for my friend, and my friend brought me a souvenir.

The origin of the name of Kingisou seems to have come to be called "Kintoki grass" because the color on the back is a beautiful reddish purple  similar to "Kintokiimo".   Although it was introduced from China in the 18th century, it was cultivated from ancient times in Kumamoto City, Kyushu, cultivated in Ishikawa Prefecture since the Edo period, and it was picked up by a friend in Kanazawa, and when I cut it, I cooked it because it grew splendidly.  

       

①Boil kin toki grass and make ohhishi.

②Boil 100% buckwheat noodles.

③Add the buckwheat soup served in a bowl ① and serve the ham

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