おばさんの料理教室

家庭菜園の野菜を使い皆で料理を楽しもう

おばさんの料理教室 しらす丼

2021年11月28日 | 日記

しらす丼

しらすの丼は如何?

シラス干しとして、乾物屋の店先などに山盛りにされているシラス。たんぱく質やビタミンD、カルシウムやマグネシウムが豊富なシラスは骨ごと食べられる魚です。地域により呼び名が異なる場合がありますが、水分率が多い順に、釜揚げシラス、シラス干し、チリメンジャコと呼ばれています。シラスと名前や見た目の似たシロウオやシラウオという魚がいますが、この3種はまったく別種の魚なんです。

 

1人前

①甘酢ミョウガ縦に切る。

丼にごはんを入れ、茗荷・しらすを盛り付け・海苔を散らし・卵黄を乗せる。

③食べるとき塩か醤油をわずかにふる。

 

Shirasudon

How does shirasu-no-don go out ?

Shirasu is served in piles of dried shirasu in the store of a dry matter shop. Shirasu, rich in protein, vitamin D, calcium and magnesium, is a bone-eaten fish. The names may vary depending on the region, but in order of high moisture content, it is called kamaage shirasu, shirasu dried, and chili menjako. There are fish called shirauo and shirauo with similar names and appearances, but these three species are completely different kinds of fish.

 

  • person in front

①Sweet vinegar Aluma is cut vertically .

Put rice in a bowl , serve the cargo and whitebait , scatter the nori , and put the yolks on top .

When eating, shake the salt or soy sauce slightly.

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