おばさんの料理教室

家庭菜園の野菜を使い皆で料理を楽しもう

おばさんの料理教室 柚子の利用料理

2021年12月12日 | 日記

柚子の利用料理

今、柚子の収穫期、色々な料理を楽しみます。

柚子酢を作り保存

柚子を横半部に切り柚子酢を絞り塩7%で保存、焼いた魚や色々料理に使う。

         

柚子ジャム

柚子を横半分の切り柚子酢を絞り塩7%で保存、種をり除き熱してフードプロセッツサーで細かくして凍保存し、取り出し500g水600g・砂糖200gで煮沸して、ミキサーをかけ来上がり。

             

柚子味噌

柚子の皮をみじん切りに刻み、しんなりとオリーブ油で炒め、味噌・砂糖・みりん・だしの素を加え練り上げ出来上がり。

         

柚子ジャムを寒天で固めた料理   

柚子の味付け料理

柚子の中身を取り出し、皮を細かく切り、醤油・みりん・砂糖で和え柚子に入れる。

    

柚子の茶わん蒸し

柚子のうどん・素麺

柚子を輪切りにしてうどんに乗せる

 

その他の料理

柚子ジャムを使いオムレツを作る

柚子の種のお茶

 

Yuzu-based dishes

Now, during the yuzu harvest season, I enjoy various dishes.

 Make and preserve yuzu vinegar Yuzu is cut into halfways and the yuzu vinegar is squeezed and stored with 7% salt, and used for grilled fish and various dishes.   

 Yuzu Jam Remove the seeds, heat them with 7% salt, freeze and store the yuzu in 500g water and 200g of sugar, and pour the ingredients.              

 Yuzu Miso Chop the yuzu peels into chopped slices, fry them in fresh olive oil, add miso, sugar, mirin, and dashi.   

A dish made with yuzu jam solidified with agar   

Yuzu seasoning dish Remove the contents of the yuzu, cut the skin into small pieces, add it with soy sauce, mirin and sugar and put it in yuzu.    

Steamed Yuzu With ACha Wan Yuzu Udon noodles Cut the yuzu into slices and put them on udon  

Other dishes Make an omelet using yuzu jam

 

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