大根炊き(だいこだき)
関西では無病息災を願ってお寺などで行われる「大根炊き」の行事があります。だいこ炊きを作りました。
2人分
鰹節適量酒1/3カップ(好みで)みりん1/3カップ(好みで)しょうゆ1/3カップ(好みで)
①大根1本を3cmくらいの輪切りにし、皮をむき米のとぎ汁で透き通るまで下ゆでする。
油揚げ5枚は2つにきる。
②昆布適量と鰹節適量と①と酒1/3カップ・みりん1/3カップ・醤油1/3カップ加えて煮込む。
③前の晩に①②までの前処理して、一晩置いてから再び煮込む。
水分が少なすぎるようなら水または出汁を差しつつ煮込む。
大根があめ色になるまでとにかく煮込む!
圧力鍋がある方は早くできるかもしれません。
Daikon Taki (Daikodaki)
In Kansai, there is an event of "Daikon Taki" held at temples and other places in hopes of health-free health. I made daiko-taki.
2 people divided
1/3 cup dried bonito flakes (as you like) 1/3 cup mirin (if you like) 1/3 cup soy sauce (if you like)
①Cut 1 radish into 3cm slices and peel and boil it down until clear with rice Five deep-fried tofu pieces are in two pieces.
②Kombu: Add the appropriate amount and bonito flakes and ① and 1/3 cup of sake, 1/3 cup mirin, 1/3 cup of soy sauce and
③Pretreat until ①and ②the night before, leave overnight, and then simmer again. If the water is too low, simmer with water or dashi. Simmer until the radish is candy brown! If you have a pressure cooker, you may be able to do it sooner.