おばさんの料理教室

家庭菜園の野菜を使い皆で料理を楽しもう

おばさんの料理教室 大根炊き(だいこだき)

2022年01月18日 | 日記

大根炊き(だいこだき)

関西では無病息災を願ってお寺などで行われる「大根炊き」の行事があります。だいこ炊きを作りました。

       

2人分

鰹節適量酒1/3カップ(好みで)みりん1/3カップ(好みで)しょうゆ1/3カップ(好みで)

①大根1本を3cmくらいの輪切りにし、皮をむき米のとぎ汁で透き通るまで下ゆでする。
油揚げ5枚は2つにきる。

②昆布適量と鰹節適量と①と酒1/3カップ・みりん1/3カップ・醤油1/3カップ加えて煮込む。

③前の晩に①②までの前処理して、一晩いてから再び煮込む。
水分が少なすぎるようなら水または出汁を差しつつ煮込む。
大根があめ色になるまでとにかく煮込む!
圧力鍋がある方は早くできるかもしれません。

Daikon Taki (Daikodaki)

In Kansai, there is an event of "Daikon Taki" held at temples and other places in hopes of health-free health. I made daiko-taki.

2 people divided

1/3 cup dried bonito flakes (as you like)  1/3 cup mirin (if you like) 1/3 cup soy sauce (if you like)

①Cut 1 radish into 3cm slices and peel and boil it down until clear with rice Five deep-fried tofu  pieces are in two pieces.

②Kombu: Add the appropriate amount and bonito flakes and and 1/3 cup of sake, 1/3 cup mirin, 1/3 cup of soy sauce and

③Pretreat until and the night before, leave overnight, and then simmer again. If the water is too low, simmer with water or dashi. Simmer until the radish is candy brown! If you have a pressure cooker, you may be able to do it sooner.

 

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