おばさんの料理教室

家庭菜園の野菜を使い皆で料理を楽しもう

おばさんの料理教室 もんじゃ焼き

2022年01月08日 | 日記

もんじゃ焼き

随分昔のレシピを思い出し作ってみました。

粉もの料理の一つで、小麦粉を水に溶き、鉄板の上に流して焼く料理である。

お好み焼きに似た食べ物であるが、生地の粉液比が非常に低いうえに、ソースなどの調味料を一緒に混ぜ込んでしまうため、加熱後の鉄板上においても糊状で固形化しないのが特徴である。鉄板へらで押さえつけて焼きながら食べるので、鉄板に接する部分は程良く焦げた状態で歯ごたえもあるが、押さえつけによる加熱が足りない部分などは粘った状態となる。

現在は、東京都下町埼玉県南部・東部、群馬県東部と栃木県南部に店が多い

          

①ボールに小麦粉30g・ウスターソース25g・水250gを加え、混ぜ合わせ、粗めにきざんだキャベツ100gと小えび、明太子や切いか・天かす少々を入れ、軽く混ぜ合わせる

②ホットプレートに薄くサラダ油を敷き①を流し込み生地がグツグツして具材のフチがパリパリになってきたらチーズを乗せる。

③皿に盛り明太子やトマトを添え出来上がり。好みにより青のりをふりかける。
⁂タコ・イカ・肉・ハム等を入れるのも良い。

 

Monjayaki

       I remembered a long time ago recipe and made it

Powder is one of the dishes, where flour is dissolved in water and poured over an iron plate.

It is a food similar  to escnomiyaki, but the powder liquid ratio of the dough is very low, and seasonings such as sauces are mixed together, so it is characterized by not solidification in a glue shape even on an iron plate after heating.  Because it is eaten while being held down with a hel on the iron plate and grilled, the part that touches the iron plate is moderately burnt and has a chewy texture, but the part etc. where heating by the press-down is insufficient become a sticky state.

Currently , there are many shops in the below towns of Tokyo , in the southern and eastern parts of Saitama Prefecture , in the eastern part of Gunma Prefecture and in the southern part of Tochigi Prefecture .   

                      

①Add 30 g of flour, 25 g of Wor

cesterist sauce, and 250 g of water to the bowl, mix, add 100 g of coarsely grained cabbage, small shrimp, a little mektaiko, cut squid, and tempura, and mix

②Thinly spread salad oil on a hot plate and put cheese on it when the dough is tight and the ingredients are

③Serve on a plate with meiko and tomatoes. Sprinkle with blue nod depending on your preference.  

⁂ can also add octopus, squid, meat, ham, etc.

コメント
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