今、ここで(Now ,here) by 中村真生子

自分探詩(じぶんさがし)& 山陰柴犬かれんとの日々

日本人が生きてきた道

2010-07-06 11:24:15 | 

梅干しを漬ける。

毎年、漬ける。

毎年、漬けることで道となる。

味噌を仕込む。

毎年、仕込む。

毎年、仕込むことで道となる。

手と、時と、自然とが撚られ、道となる。

道は人とともに生まれ、

道は時とともに生まれ、

道は自然とともに生まれる。

梅干し道、味噌道…。

小さな道が撚られ、大きな道となる。

Wisdom that Japanese has brought up

The person makes the pickled ume.
It is necessary to make it every year when making it once.
Wisdom to live arises in making it every year.
The person makes the miso.
It is necessary to make it every year when making it once.
Wisdom to live arises by every year in making it.
The hand, time, and nature are twisted, and it becomes wisdom to live.
Wisdom arises with the person, wisdom arises at time, and wisdom arises with nature.
Wisdom of wisdom of pickled ume and miso etc. .
Small wisdom is twisted, and it becomes big wisdom.

Photo_2

梅干しの仕込み 梅酢が上がった状態

Copyright Maoko Nakamura