おばさんの料理教室

家庭菜園の野菜を使い皆で料理を楽しもう

おばさんの料理教室 里芋の衣かつぎ

2021年11月22日 | 日記

里芋の衣かつぎ

友人から、今年も福井の大野の素晴らし里芋が届きました、今後色々な料理を楽しみます、まずは衣かつぎを・( ^ω^)・・・。

茹でると皮が簡単に、剥けて食べやすい、塩を軽くつけてどうぞ。

  

2人前

①小芋を洗い、根の部分を取り除き、皮のまま水と圧力鍋に入れて10分煮沸。

➁皮を取り除き皿に盛り、塩・紫蘇味噌や醤油麹を天盛りして出来上がり。

*醤油麹・・・麹500g・醤油500g・水150gを袋に入れ、炊飯器で保温設定し5~6時間で、麹が柔らかくなれば出来上がり。3~4ヶ月冷蔵庫保存OK。

*小芋を煮る場合の出汁は、昆布15g・水1ℓに夏場30分・冬場1時間浸け、取り出し煮沸させ、鰹節25gを入れ、火を止め鰹節がしずめばこす。なければ出汁の素を水で溶いても良い。

Taro's Robe Katsugi

From a friend, I will enjoy various dishes  in the future where the wonderful taro of Ono in Fukui arrived  again this year, first of all, the clothes katsugi ( ^ω ^)...

When boiled, the skin is easy, it is easy to peel off and eat,  lightly salt.

       

2 people before

Wash the sweet potatoes, remove the roots, leave the skin in water and a pressure cooker and boil for 10 minutes.

②Remove the skin, serve on a plate, and top with salt, Shiso miso and soy sauce koji.

* Soy sauce koji: Put 500 g of koji, 500 g of soy sauce, 150 g of water in a bag, set the heat with a rice cooker, and in 5 to 6 hours, if the koji becomes soft, it is completed. Refrigerator storage ok for 3-4 months.

*When simmering small potatoes, soak in 15 gof kombu・ 1 l of water for 30 minutes in summer and 1 liter in winter, remove and boil, add 25 g of bonito flakes, turn off the heat and remove the bonito flakes. If not, the source of the dashi may be dissolved with water.

 

 

コメント
  • X
  • Facebookでシェアする
  • はてなブックマークに追加する
  • LINEでシェアする