おばさんの料理教室

家庭菜園の野菜を使い皆で料理を楽しもう

おばさんの料理教室  「ソテー」と「ムニエル」・「ピカタ」の違い

2022年07月16日 | 日記

ソテー・ムニエル・ピカタの違い

   

         ソテー              ムニエル           ピカタ

レストランに「なんとかのソテー」や「なんとかのムニエル」というメニューがありますが、両方ともフランス語ですが、 どう違うのでしょうか?

ソテーは、フランス語で『飛び跳ねる』の意味で、フライパンで炒めると油が飛び跳ねる事の由来。西洋料理の基本で、野菜・肉をバターで炒めたり・焼いたりする事。

ソテー」・・西洋料理の1つで、 肉類や西洋野菜を油でいため焼きにした料理の総称

「ムニエル」・・魚のバター焼き. 下味をつけた魚に小麦粉をまぶし, フライ-パンで焼いたもの 。

つまり「ソテー」は肉料理や魚料理もあったが(マグロのソテーというメニューがあり)、「ムニエル」は 魚料理。

ソテーとはフランス語で、「肉や魚・野菜をバターや油などでいためる、西洋料理の調理法。また、その料理」を指します。平たいフライパンに少量の油やバターをひいて、材料を強火で短時間でいため焼きにするのがコツです。 素早く調理するために、へらを使ってかき混ぜたりフライパンを揺すったりすることもあります。また、食材は柔らかいもの、薄く切ったものを用意することが多いようです

ピカタとは、塩コショウなどで下味をつけたお肉に小麦粉をまぶし、溶き卵に粉チーズを混ぜたものをたっぷり絡めて焼いた料理のこと。
本場イタリアでは子牛の肉をバターソテーにしていますが、日本では豚肉のほか、鶏肉や鱈、鮭を卵にからめて焼き上げることが多いです。また、アメリカでは鶏肉を使ったチキンピカタが一般的。ピカタは、さまざまな材料で作ることができる料理なのですね。

The difference between "sautéed" and "meunier" and "picata"

    

                 Sautéed        Meunier         Picata

The restaurant has a menu called "Sautéed Something" and "Somehow Meunier", both of which are in French, but what is the difference?

Sauté means "to jump" in French, and it is derived from the fact that when fried in a frying pan, the oil jumps. The basics of Western cuisine are to fry or bake vegetables and meat in butter.

"Sautéed" is a general term for dishes in which  meat and Western vegetables are baked in oil.

"Meunier"---grilled fish in butter.  Seasoned fish sprinkled with flour, frying-pan-baked.

In other words, "sautéed" had meat dishes and fish dishes (there was a menu called sautéed tuna), but "meunier" was a fish dish.

Sautéing is the French word for "a Western cooking method in which meat, fish, and vegetables are served with butter or oil, and it is also a dish of it." The trick is to grind a little oil or butter in a flat frying pan and bake the ingredients over high heat for a short time. To cook quickly, you may also use a spatula to stir or shake the frying pan. Also, it seems that ingredients are often prepared soft and thinly sliced.

Picata is a dish in which meat seasoned with salt and pepper is sprinkled with flour, and beaten eggs mixed with grated cheese are mixed with plenty of baked and baked. In Italy, veal meat is sautéed in butter, but in Japan, in addition to pork, chicken, cod and salmon are often baked in eggs. Also, in the United States, chicken piccata using chicken meat is common. Picata is a dish that can be made with various ingredients.

 

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