おばさんの料理教室

家庭菜園の野菜を使い皆で料理を楽しもう

おばさんの料理教室 ずんだ餅の作り方

2023年01月10日 | 日記

ずんだ餅の作り方

 ずんだ餅は、南東北を中心にした郷土菓子、じんだ(ん)餅、ずんだん餅、ぬた餅(東北地方)、宮城県山形県福島県岩手県秋田県栃木県(ばんだい餅)などの家庭料理、材料と作り方の似た菓子に大阪泉州くるみ餅(あぜ餅)がある。

            

①もち米2カップを洗って、分量の水に30分以上浸けて炊く。(20個分)

➁枝豆300gを茹で、砂糖を混ぜ潰す。

①の炊きあがったご飯をすりこぎで半分ほど潰す。

④ご飯を俵型にまるめて②の餡を乗せる。

How to make dumpster mochi

Zunda mochi is a local confectionery centered on the southern Tohoku region, jinda (un) mochi, zundan mochi, nuta mochi (Tohoku region), Miyagi, Yamagata, Fukushima, Iwate, Akita, Tochigi (Bandai mochi)  One  of the sweets that are similar in home-cooked cuisine and in terms of ingredients and preparation methods is Kurumimochi (Azemochi) in Osaka Senshu.

 

①Wash 2 cups of glutinous rice and soak in water for at least 30 minutes. (20 piecesBoil

➁300g of edamame, mix with sugar and mash.

③ Crush the cooked rice in (1) about half with a scraper.

④Roll the rice into a bale shape and place the bean paste (2) on top.

 

 

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