版画草子 All That Print Work

自作版画作品と日常の写真を日記形式で紹介してゆきます。
(画像の無断使用は固くお断りします。)

鰊漬け 2011Herring Pickles

2011-01-31 11:09:41 | 食品 Food
いゃー しばれますねぇ。

北海道の方には申し訳ないのですが こちら関東も結構寒いです。

でもこの寒さ 漬け物にはありがたいんです。
じっくり発酵が進んで 絶妙な味を作り出してくれます。

そして今年も出来ました! 「鰊漬け」

It’s freezing!
The people in Hokkaido must have a tough time now.
The cold has been piercing us to the bone in Kanto region as well.

But this coldness is good for pickles.
They are fermented slowly, which creates a nice and unique taste.


And it has well done this year! "Herring Pickles"




漬け込んでから3週間程 丁度食べごろになりました。
左上にちょこっと見えるのは 白菜漬け

Three weeks have passed since I pickled them.
Now, good for eating.
You can see Chinese cabbage pickles upper left.
(The recipe is here)

(レシピはこちらを


鰊漬け UP




野菜の量に対して身欠き鰊はかなり多めになりましたが
それが野菜にたっぷりしみ込んで いい味!!

「お茶うけ」にも「お酒のあて」にも最高です。

普段 市販の漬け物は 私には甘すぎて 薬漬けみたいで 
発酵などには縁遠い味なので ほとんど食べる事はありません。 
ですからこの季節 「発酵物好き」の私にとっては天国です。

I used much herring compare to the mount of vegetables, which has made the taste superb.
This goes best with Sake or tea (particularly Hojicha… hot roasted tea)

Ordinarily, I rarely eat ready-made pickles because they seem to be full of sugar
and additive, moreover not to be fermented enough.

So I who am a fermented food-lover feel like being in heaven in this season.



でもって 次回は「沢庵漬け」です。
The next time, I’m going on Takuan pickles.