版画草子 All That Print Work

自作版画作品と日常の写真を日記形式で紹介してゆきます。
(画像の無断使用は固くお断りします。)

八杯汁 Eight -bowl Tofu Soup

2007-12-12 11:35:12 | その他 Other
今回は相方による「泣きいや料理集 その4」です。
"Unwillingly cooked dishes(4)"

八杯汁 Eight –bowl Tofu Soup


Photo by AIKATA (なんという構図の決め方!)

実は誰でも知っている汁物と思っていました。
昨年の恒例のバーベキュウで作ったところ 20数人の中で
知っていたのは北海道出身の2人だけでした。
名前の由来はあんまり美味しいので8杯もお代わりするからだとか
確かに好評で大鍋一杯があっという間になくなりました。

作り方は私好みでいたって簡単
好きな出汁でとった醤油汁(今回はカツオと昆布)に
拍子切りした豆腐を入れ 片栗粉でトロミをつけるだけです。
食べる寸前におろし生姜をぜひ これは欠かせません。

残った後おじやにしたり うどんを入れたりしてもグーですが
いかんせんめったに残ることがありません。

In fact, I had thought that every one knew this soy sauce based soup.
But when I made this at the annual BBQ party last year, which 25 young people attended, no one knew this except two guys from Hokkaido.

It’s name is derived from the story
” It is so tasty that some have an eighth helping of it”
As it’s name suggests, a huge nabe( pot) became empty in an instant.

The recipe is really simple, so I like to make it.

Mix Japanese basic stock ”Dashi”(today I made it from kombu and dried bonito flakes)
and soy sauce.
Put tofu cut in bar rectangles, into the soup above.
Thicken it with potato starch when it's coming to the boil.
Right before surving, add a pinch of grated ginger to it (this is a must!)

Next morning, it is also good if you put rice or Udon into the leftover soup.
But it’s rare to be left.




kei 八杯汁 ご存知でしたか?
  元々は どの辺りの地方で食べられているのか知りたいものです。



我が家の「箸置きコレクション 1」

Our chopsticks collection(1) Featuring wooden ones





にほんブログ村 美術ブログへ

にほんブログ村 美術ブログ 版画へ

にほんブログ村 英語ブログ 英語の日記へ