ジローのヨーロッパ考

デンマークやドイツの農家に長期(?)滞在、体験したり感じたことを綴ります。

デンマーク: オレガノ(ハーブ)は温室効果ガス削減に寄与

2016-04-28 16:20:20 | 日記
2016年4月28日(Thu.) 昨日のデンマーク情報です。ハーブを料理などに使う方はご存知のオレガノです。それを牛に食べさせると、ゲップに含まれるメタンガスを削減できる・・・と言うニュースです。(ニュースソース: CPH POST ONLINE  4月27日発 )

<原文の一部>
Oregano to make cow burps more climate friendly
The plant could reduce methane emissions from the bovine beasts by 25 percent

Cow burps account for 40 percent of the Danish agriculture sector's emission of greenhouse gases (photo: iStock)

April 27th, 2016 2:40 pm| by Christian W
A new Danish research project at Aarhus University is looking into how the use of oregano in feed can reduce the production of methane in the guts of organically-raised cows to the benefit of the climate.

The project, undertaken in collaboration with the national organic association Økologisk Landsforening and a number of organic food producers, is investigating whether adding oregano in cow diets can reduce methane emissions from cows by 25 percent.

“We know that organic production contributes positively in a strong of areas such as the environment, biodiversity and animal welfare,” said the environment and food minister, Esben Lunde Larsen.

“But we also realise that it faces challenges in other areas. We can’t stop the cows burping, so it’s essential to try out the researchers’ ideas and look into how organic production can become more climate friendly.”

Milk quality and quantity
Cow burps are about 25 times more potent than CO2 and account for 40 percent of the Danish agriculture sector’s emission of greenhouse gases.

The oregano plant contains essential oils which look to be able to stem the growth of the micro organisms which produce methane. It could also improve the quantity and quality of cow milk production.

The project, which has been given six million kroner by the Environment and Food Ministry’s green development and demonstration program (GUDP), is expecting to generate some initial results in May.

(抜粋)オーフス( Aarhus )大学の研究チームによるレポートでは、このオレガノを牛の飼料に加えた場合、牛のゲップに含まれるメタンガスの、およそ25%を減らすことができると言うことです。

牛のゲップに含まれるメタンガスは、デンマークの農業部門に於ける温室効果ガス排出量の40%を占めるものであり、重要な要素になっていると言います。 オレガノに含まれるオイル成分が、メタンガス生成を抑える作用があることと、同時に、ミルクの量や品質の向上にもつながるとしています。

このプロジェクトには6百万クローネ(約1億円相当)が投入されており、何らかの最初の成果が、この5月に出されることを期待しているそうです。


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オレガノ( Oregano )はハーブの代表的なものの一つではないでしょうか。2013年にドイツに滞在した時、マッシュルーム栽培をしている農家でしたが、乾燥したマッシュルームやガーリック、そしてオレガノなども加えて、パスタ用のソース具材も作っていました(販売用)。この時、多用していたのがオレガノです。

また、現在、私のクライン・ガルテン(自称)の一部にハーブエリアが設けられており、そこで面積的に大きく占めるのはオレガノになっています。今は4月下旬、新芽が勢い良く広がっている最中で、今年もいくつかの料理に使われることになるでしょう。

と言うことで、オレガノは非常になじみのあるハーブなので、このデンマークの記事に目が留まった次第です。









それにしても、牛のゲップに含まれるメタンガスを、オレガノによって25%カットできると言うのは、酪農が盛んなデンマークならではの研究成果なのかも知れませんね。

温室効果ガス削減・・・、持続可能な社会・世界を築く上でも、こうした地道な取り組みは続けてもらいたいし、情報の共有化も図っていただきたいものです。 一方、同じ目的だと仮定しても、原発利用は、全く期待しません、代償がとてつもなく膨大ですから・・・。


*** 下の写真は、記事内容とは関係ありません。尚、間もなく数日間ブログを休止する予定です。 で、お願いですが、当ブログを途中から読み始めた方も少なくないと思いますが、最初の頃のデンマークやドイツ滞在記あたりもユニーク(?)なものが含まれていると思いますので、そうした記事も読んでいただけると幸いです。




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