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Scurati Nero d'Avola Terre Siciliane 2012

2015-02-09 00:00:00 | イタリア
Scurati Nero d'Avola Terre Siciliane 2012
Scurati Nero dAvola Terre Siciliane IGP 2012
チェウラ
1990年代初頭、シチリアのワイン業界は革命的な時を迎えていました。そんな中、メリア家の兄弟によって、「これまでにない新しいシチリアの赤ワインを造ろう!」という決意のもと、チュウソは誕生しました。最初の年には6,000本のワインを造りましたが、醸造は全て彼らの持っていたガレージで行われました(このことについて、ワイン雑誌で「彼らは整備士(garagistes)だ」と揶揄されました)。1999年に、1860年に生産された地元シチリアのワインを手に入れたことをきっかけに、最先端の醸造技術を取り入れることから離れ、伝統的な素晴らしい手法に立ち戻ることになりました。チュウソのワインが国際的な賞に輝くようになると、彼らの誇りとモチベーションは高まり、ワインを通してシチリアの名を上げるよう、より一層努力に励みました。オーナーの醸し出す温かな雰囲気のもとに多くの人が訪れ、セラーや醸造の過程を見学し、テイスティングを楽しんでいます。
ワインショップ・ワインホリックより)




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SICILIA PRINT PDF VISIT WEBSITE CEUSO
Ceuso is located in Salemi about 12 miles from Alcamo. The estate consists of 124 acres of vineyards dominated by the native Nero d’Avola, which occupies approximately half of the vineyards. In addition, Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc and Petit Verdot are grown on the property.
A family-run business, the Melia inherited the Ceuso vineyards in Salemi and released their first vintage in 1995. They soon expanded, purchasing a baglio property in 1999. The historic baglio,which dates back to the 1860s, is the present day headquarters of Ceuso. The Melia family was greatly influenced by the work of Giacomo Tachis in the region during the 1990s and considers themselves lucky to call him a friend. In fact, Tachis was the inspiration behind the Melia family’s first wine, a blend of Nero d’Avola, Cabernet Sauvignon and Merlot which even today carries the name of the estate.
One of the defining features of Ceuso is its white clay soil. The extremely poor soil reflects the Sicilian sun, helping the grapes mature earlier with a thicker skin. This unique terroir leaves its mark on final wines, imparting elegance that has become a signature of the Ceuso style.
www.ceuso.it


Scurati Nero d'Avola Terre Siciliane IGP Sicilia

The 2011 vintage is the first expression of Scurati as a pure Nero d’Avola wine. Always focused on the native varietals of Sicily, Ceuso produces a very drinkable expression of Nero d’Avola that shows off all the personality of this indigenous variety.
Owner: Melia Family
Website: www.ceuso.it
Winemaker: Vincenzo and Giuseppe Melia
Type: Red wine
Varietals: 100% Nero d’Avola
Vineyard Location: Salemi
Orientation: North - East
Vines Planted: 1992, 2002, 2005
Trellising: Controspalliera with Guyot pruning
Vines/Acre: 1,860
Yield/Acre: 21 hl
Soil: Calcareous with a component of dark clay
Vinification
Manual harvest in September followed by maceration for eight days in stainless steel using natural yeasts at a controlled temperature of 79°F, malolactic fermentation in cement tanks with glass lining
Aging Process
Eight months in cement vats with glass lining, bottle refined for three months
Tasting Notes
Color: Ruby red with purple highlights
Bouquet: Fruit nose of blackberries, blueberries and cherries with hints of liquorice and damp earth
Flavor: Balanced with good tannins, long finish
Pairings: Pairs well with salumi, grilled meats and medium-aged cheeses
Alcohol Content: 13.5%
Serving Temperature: 62°F
Production: 80,000 bottles

Press Reviews Sicilia 2012 Ceuso Scurati Nero d'Avola Terre Siciliane IGP - 87 pts
Wine Enthusiast, September 2014
“Here’s a dense but easygoing Nero d’Avola with sensations of blue flower, sweet black cherry, blueberry extract, clove and cinnamon. The soft, round palate offers juicy fruit, with a succulent blackberry finish.” - Kerin O’Keefe
Vias Imports Ltdより)





NERO D'AVOLA  ネーロ・ダーヴォラ

ネーロ・ダーヴォラ原産地呼称ワイン分布図 「カラブレーゼ」としても知られているネーロ・ダーヴォラ。その名前からカラブリア起源のものと思われがちだが、実際はシチリアが原産で、この地方で一番の赤ブドウ品種とされている。品質を追求するシチリアの生産者たちは、この品種のみでワインをつくることも少なくない。ネーロ・ダーヴォラのワインは甘いタンニンを感じるしっかりとしたボディ。洗練されたアロマが特徴で、プラムやスパイス香がする。長い熟成にも耐える。


ワインの種類: 赤
葉: 大きなハート型。縁は波打っており、葉の表面は無毛で光沢はない。
ブドウの房: 岐肩をもった中程度の円錐形。中密粒。
果粒: 中長粒もしくは中楕円粒。表面の色は青味がかっており、蝋粉が多い。
適した土壌: どのような土地でも比較的よく育つ。

■ネーロ・ダーヴォラで作られる原産地呼称ワイン
<カラブリア州>
Bivongi DOC

<シチリア州>
Alcamo DOC
Cerasuolo di Vittoria DOCG
Contea di Sclafani DOC
Contessa Entellina DOC
Delia Nivolelli DOC
Eloro DOC
Erice DOC
Mamertino di Milazzo DOC
Marsala DOC
Menfi DOC
Monreale DOC
Riesi DOC
Salaparuta DOC
Sambuca di Sicilia DOC
Santa Margherita di Belice DOC
Sciacca DOC
Vittoria DOC
Vino Vino Vino.comより)




竹八にて
抜栓日:2015年2月5日
濃い目のパープルレッド。香りがのっけからもう、特徴的で赤い実のドライフルーツの香り。ドライラズベリー、完熟した果実の香り。アセロラとはちょっと違うんだけど、マルベックの時に感じるような、レッドカラント的なニュアンス。味わいも結構濃厚で、フルーツ爆弾的ないかにも南の島のワイン! という印象。これは特徴的なんだろうな~。次のんだらわかるかな? 自分的に好きな味わいでした。