個人的ワインのブログ

個人的ワインのブログ引っ越し

Pouilly Fuisse Clos Reissier 1996

2008-08-25 05:23:33 | フランス・ブルゴーニュ

Pouilly Fuisse Clos Reissier Georges Duboeuf 1996

実家のワインセラーシリーズです。


プイイ・フュイッセ
Pouilly-Fuiss醇P〈 プイイ・フュイッセ 〉はフランス - ブルゴーニュ地方 - マコネ地区で造られるワイン( AOC )です。

白ワイン
白ワインの許可ぶどう品種 Chardonnay 100%
生産区域 県 Sa醇sne-et-Loire
      市町村 Fuiss醇P, Chaintr醇P, Solutr醇P-Pouilly, Vergisson
Biblio-wineより)


プイィ・フュイッセは、ボージョレ地区との境にあり、ブルゴーニュ地方の南部に位置するマコン地区のワインの中で最も高級なワインとされています。プイィ・フュイッセのブドウ栽培面積は700haで、フュイッセ村や、ソリュトレ・プイィ村、ヴェルジソン村、シャントレ村の険しい坂の上に広がっています。土壌は白亜質と粘土の混合です。
NLWINE.COMより)


Pouilly Fuiss醇P, Clos Reissier
This rich and charming Pouilly Fuiss醇P comes from a vineyard dating back to Roman times. It has been called Clos Reissier for more than 200 years. The combination of bright fruit, a bit of toasty oak and mineral notes on the finish make this absolutely classic for the appelation. And the warm vintage gives a bit more weight on the palate, without any over-ripeness.
K&L Wine Merchantsより)


Burgundy, France

Moulin Pouilly-Fuiss・Clos Reissier from Les Vins du Moulin is a fine example of the appellation, which is perhaps the most well-known white wine of the Macon region of Burgundy. The grapes were picked by hand.

Moulin Pouilly-Fuisse Clos Reissier is soft yellow-green in color with a nose of green apples, peaches, citrus, limestone, and floral notes. This white Burgundy is medium-full in body, dry with crisp acidity and flavors of apple, peach, lemon, and spice, with a touch of oak. Layered and complex with nicely balanced fruit and acidity, it is crisp and clean on the finish.

Enjoy Moulin Pouilly-Fuisse Clos Reissier over the next 7-8 years with lobster, oysters, grilled shrimp, roast chicken, and cheeses.
Select Wines LLCより)



ジョルジュ・デュブッフ社の作るピュイイ・フュイッセです。日本語ではうまくネット情報がヒットしません。ジョルジュ・デュブッフのホームページでの情報はこちらです。


ジョルジュ・デュブッフのホームページはこちら

2011年1月16日抜栓。コルクは比較的長いコルクでしっかりしていました。Vintageが刻印されています。液漏れはなし。比較的冷えた状態で抜栓しました。グラスはリーデルのオーヴァチュア・レッドワインを使用。色はきれいな山吹色+やや琥珀と言った感じでしょうか。濁りもなくきれいな色です。最初、香りはあまり立ちませんが、洋なし、樽香がします。ちょっと温度が上がってくると藁、ブラックペッパーの香りが混ざってきました。口に含むと、干し草のニュアンスが口の中に広がります。酸味はそんなに強くはありません。杏、ラ・フランスの要素も感じます。脚はさほど強くはありません。鶏肉のクリームシチューと合わせましたが結構いけました。ミネラル感もしっかりとしています。時間と共に柑橘系の味が加わってきます。喉越しもよく、美味しいワインでした。