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日々ウイグル語 (58)

2012-04-30 10:33:54 | ウイグル語
Cheynek Shorpisi

チェイネック・ショルパ

Gösh (meyli loq gösh yaki söngeklik gösh bolsun ) üch – töt parche qilinip chongraq chine cheynekke (cheynek bolmighanda aghzi bar kurushka bolsimu bolidu) sélip qaynaq su quyup on – on besh minut qaynitip tuz, kawawichin sélip, bosh otta yérim sa'et miqdari dümlinidu. Buninggha soqulghan qarimuch, toghralghan bash piyaz sélinip otta yene besh minutche qoyup, göshni texsige shorpini chinige qoyup dastixan'gha qoyulidu. Bezide méhman aldigha cheynek bilen keltürüshi mumkin. Bu xil shorpa nahayiti mezzilik. Gösh nahayiti yumshaq, temlik bolidu.

肉(骨なし肉でも〔コメント感謝〕骨付き肉かは好みででも良い〔コメント感謝〕)を3~4切れ用意して大きめの陶器のチェイネック〔ティーポット〕(チェイネックがない時は注ぎ口のあるマグカップでもよい)に入れて熱湯を注いで10~15分沸かして、塩、サンショウ〔カホクザンショウ、Zanthoxylum bungeanum、漢名花椒〕を入れて、弱火で30分間煮られる。これに粉にされたコショウ、刻まれたタマネギが入れられて、さらに5分ぐらい火を加えて、肉を皿に、ショルパ〔スープ〕をカップに入れてテーブルクロスに置かれる。時には客の前にチェイネックを持ってくることもある。この種のショルパはとても風味豊かである。肉はとても柔らかく、おいしくなる。

Uyghurlar olturaqlashqan sheherlerde mexsus chayxanilar köp bolup, cheynek shorpisi ene shu chayxanilarning beziliride qoshumche teyyarlinidu. Cheynek shorpisi peqet bir kishige layiq teyyarlinidighan tamaq bolup, herbir kishige bir cheynek shorpa tartilidu. Cheynek shorpisi üchün asasen yéngi qoy göshi ishlitilidu.

ウイグル人が住んでいる都市には独特なチャイハナ〔ティーハウス〕が〔かつては〕たくさんあって、チェイネック・ショルパはまさにそのチャイハナの一部で付随的に作られる。チェイネック・ショルパはそもそも一人用に作られる料理で、銘銘(めいめい)に一つのチェイネック・ショルパが提供される。チェイネック・ショルパには大抵新鮮な羊肉が使われる。

『ウイグルの風俗習慣』(uyghur orp-adetliri, 1996, ürümchi)より