思いつくまま

みどりごを殺す「正義」はありや?
パレスチナ占領に反対します--住民を犠牲にして強盗の安全を守る道理がどこにあろう

日々ウイグル語 (42)

2012-04-11 17:52:48 | ウイグル語
Samsa

Samsa uyghur xelqining en'eniwi tamaqliridin biri. U mundaq yasilidu: gösh ushshaq toghrilip, uninggha azraq su qoshulidu. Uningdin kéyin ushshaq toghralghan quyruq yagh, toghralghan bash piyaz, soqulghan zire, qarimuch we tuz arilashturup qiyma qilinidu. Quwwetsiz tuz süyi bilen pétir xémir yughurup, yaxshi ishlep tindurulidu. Andin zuwula üzüp, puza bilen jilit échip jilitqa qiyma sélip uzunchaq töt burjek qilip samsa tügülidu. Qizitilghan tonurning dapxunini étip, tonurning yüzige tuz süyi sépip, otini otturigha yighip tonurning hawasi tengshilidu. Tügülgen samsining yüzige su urup, samsining tügülgen teripini tonurgha yéqip, üstige azraq su urup, tonurning aghzini étip, on minutqa qeder xuylinidu. Xuy yégendin kéyin, tonurning aghzini échiwétip, samsining yüzi qizarghan chaghqa qeder pishurulidu. Andin mexsus chömüch bilen awaylap qomurulidu. Bundaq samsa nahayiti mezzilik we temlik bolidu. Chishligen haman shurride méyi éqip turidu.

サムサ

サムサはウイグル民族の伝統的な料理の一つである。それは次のように作られる。肉が細かく刻まれて、それに少し水が加えられる。それから細かく刻まれた尾脂、刻まれたタマネギ、粉にされたクミン、コショウそして塩を加えてキーマが作られる。薄い塩水で酵母なしの生地をこねて、うまく作って休ませられる。それから生地の玉をちぎって、小さな麺棒で皮を広げて皮にキーマを入れて細長い四隅を持って長方形にして〔コメント感謝〕サムサが包まれる。温められたトヌルの通気口を閉じて、トヌルの表面に塩水を振りかけて、その火を中央に集めてトヌルの空気が調整される。包まれたサムサの表面を水で湿らせて、サムサの包まれた側〔塞いだ側〕をトヌルに貼って、その上を少し水で湿らせて、トヌルの口を閉めて、10分ほど蒸し焼きにされる。蒸し焼きにしたあと、トヌルの口を開けて、サムサの表面が赤くなる〔薄く焦げ色がつく〕頃まで火を通される。それから専用のひしゃくで取り出される。このサムサはとても風味豊かでおいしい。かじった途端にたちまち油が流れ出す。

参考:サムサ作り工程の写真: http://bit.ly/IjBDqZ