思いつくまま

みどりごを殺す「正義」はありや?
パレスチナ占領に反対します--住民を犠牲にして強盗の安全を守る道理がどこにあろう

日々ウイグル語 (74)

2012-05-19 10:02:07 | ウイグル語
Qordaq

コルダク

Qoy yaki kalining söngeklik göshi serengge qépi chongluqida toghrilidu. Qazan'gha yagh quyulidu. Obdan qizighandin kéyin gösh sélinip qizarghiche qorulidu. Andin chong – chong toghralghan pemidur, laza we piyaz sélip ézildürüp qorulidu. Uningdin kéyin yangyu, sewze sélip bir az qorughandin kéyin bular chilashqudek su quyulup, temini tengshep dora – derman sélip, pes otta birer sa'et sim – sim qaynitip dümlep〔原文はdümlem〕 pishurulidu. Pishqandin kéyin légen yaki bashqa qachilargha usulup dastixan'gha élip kélinidu.
Qeshqer, xoten qatarliq rayonlarda toy – tökün bolghanda ayallar üchün poludin bashqa yene qordaqmu étilidu. Toy qordiqi üch kishige bir légendin tartilidu.
Uyghurlar arisida qordaqning « nan qordaq» dégen türimu bar. Bu xil qordaqning süyi köprek bolup, pishay dégende, qétip qalghan nanlarni parchilap qordaq bilen arilashturup, bir qanche minut demligendin kéyin légen yaki qachigha usup yéyilidu.

ヒツジもしくはウシの骨付き肉がマッチ箱の大きさに刻まれる。丸底鍋に油が注がれる。十分熱くなったら肉が入れられて赤くなるまで炒められる。それから大きく切られたトマト、トウガラシとタマネギを入れて柔らかくなるまで炒められる。その後にジャガイモ、ニンジンを入れて少し炒めた後、それらがひたひたになるぐらい水が入れられて、調味料を入れて味を調え、弱火で1,2時間ことこと煮て火を通される。火が通ったら大皿もしくは他の器に盛られてテーブルクロスに運ばれて来る。
カシュガル、ホタンなどの地方では結婚式をするときに女性たちのためにポロのほかに更にコルダクも作られる。結婚式のコルダクは3人毎に1つの大皿で配られる。
ウイグル人のコルダクには「ナン・コルダク」という種類もある。このコルダクはスープを多めにして、煮えたところに硬くなってしまったナンをコルダクに割り入れて、数分煮た後に大皿もしくは器に盛って食される。

参考:コルダクの写真

『ウイグルの風俗習慣』(uyghur orp-adetliri, 1996, ürümchi)より