Shoyla
ショイラ
Shoyla yumshaq, yéyishliq hem singishliq tamaqlardin biri bolup, u mundaq teyyarlinidu: gösh yangaq chongluqida, sewze qelemche qilip toghrilidu. Gürüch issiq suda ikki – üch qétim yuyulidu. Qazan'gha yagh quyup qizitip daghlap, gösh qizarghiche qorulidu. Kéyin piyaz sélinip sarghayghiche qorulghandin kéyin pemidur we sewze sélip qorup, su quyup qayntilidu. Zire sélip temi tengshelgendin kéyin, sugha gürüch sélinip, qazanning tégi tutuwalmasliq üchün pat – pat arilashturulidu. Ashning süyi tügep gürüch qoyulghanda andin légen'ge usup, üstige qarimuch sépip, dastixan'gha keltürülidu. Bu tamaq qoshuq bilen yéyilidu.
Bezide sewzini yagh bilen qorumay étidighan shoylimu bar. Bu «xam shoyla» dep atilidu. Xam shoyla köpinche bitab kishiler üchün teyyarlan'ghachqa adette «késel tamiqi»mu déyilidu.
ショイラ〔粥状のポロ〕は柔らかく、 おいしく、しかも消化しやすい料理の一つであり、それは次のように作られる。肉がクルミぐらいの大きさに、ニンジンが細切りにされる。米がお湯で2-3回洗われる。丸底鍋に肉を入れて加熱して炒めて、肉が赤くなるまで炒められる。それからタマネギが入れられて飴色になるまで炒められた後でトマトとニンジンを入れて炒めて、水を注いで沸かされる。クミンを入れて味が整えられた後で、水に米が入れられて、丸底鍋の底に焦げ付かないように頻繁にかき混ぜられる。料理の汁が無くなって米〔=粥〕が濃くなったら大皿に盛って、上にコショウを振って、テーブルクロスに運ばれてくる。この料理はスプーンで食べられる。
時にはニンジンを油で炒めないで作るショイラもある。これは「ハム〔生の意〕・ショイラ」と呼ばれる。ハム・ショイラはたいてい病人のために作られるので一般に「病人食」とも呼ばれる。
『ウイグルの風俗習慣』(uyghur orp-adetliri, 1996, ürümchi)より
ショイラ
Shoyla yumshaq, yéyishliq hem singishliq tamaqlardin biri bolup, u mundaq teyyarlinidu: gösh yangaq chongluqida, sewze qelemche qilip toghrilidu. Gürüch issiq suda ikki – üch qétim yuyulidu. Qazan'gha yagh quyup qizitip daghlap, gösh qizarghiche qorulidu. Kéyin piyaz sélinip sarghayghiche qorulghandin kéyin pemidur we sewze sélip qorup, su quyup qayntilidu. Zire sélip temi tengshelgendin kéyin, sugha gürüch sélinip, qazanning tégi tutuwalmasliq üchün pat – pat arilashturulidu. Ashning süyi tügep gürüch qoyulghanda andin légen'ge usup, üstige qarimuch sépip, dastixan'gha keltürülidu. Bu tamaq qoshuq bilen yéyilidu.
Bezide sewzini yagh bilen qorumay étidighan shoylimu bar. Bu «xam shoyla» dep atilidu. Xam shoyla köpinche bitab kishiler üchün teyyarlan'ghachqa adette «késel tamiqi»mu déyilidu.
ショイラ〔粥状のポロ〕は柔らかく、 おいしく、しかも消化しやすい料理の一つであり、それは次のように作られる。肉がクルミぐらいの大きさに、ニンジンが細切りにされる。米がお湯で2-3回洗われる。丸底鍋に肉を入れて加熱して炒めて、肉が赤くなるまで炒められる。それからタマネギが入れられて飴色になるまで炒められた後でトマトとニンジンを入れて炒めて、水を注いで沸かされる。クミンを入れて味が整えられた後で、水に米が入れられて、丸底鍋の底に焦げ付かないように頻繁にかき混ぜられる。料理の汁が無くなって米〔=粥〕が濃くなったら大皿に盛って、上にコショウを振って、テーブルクロスに運ばれてくる。この料理はスプーンで食べられる。
時にはニンジンを油で炒めないで作るショイラもある。これは「ハム〔生の意〕・ショイラ」と呼ばれる。ハム・ショイラはたいてい病人のために作られるので一般に「病人食」とも呼ばれる。
『ウイグルの風俗習慣』(uyghur orp-adetliri, 1996, ürümchi)より