思いつくまま

みどりごを殺す「正義」はありや?
パレスチナ占領に反対します--住民を犠牲にして強盗の安全を守る道理がどこにあろう

日々ウイグル語 (68)

2012-05-11 11:40:52 | ウイグル語
Chöchüre

チョチュレ

Chöchüre – uyghurlarning ésil tamaqliridin biri. Bu tamaqni a’ililerde adette qilip yéyishtin tashqiri, yene eziz méhmanlar bu tamaq bilen kütülidu. Bu tamaqning étilishi mundaq: sémiz qoy göshi ushshaq toghrilidu. Buninggha bash piyaz chanilip arilashturulidu. Andin tuz, qarimuch arilashturulup qiyma qilinidu. Aq un bilen xémir yughurulup (xémirning ézilip ketmesliki üchün xémirgha birer tuxum arilashturuwetse téximu yaxshi) ügrining xémiridek yéyilidu. Andin buningdin töt burjek jilit teyyarlinidu. Jilitqa teyyarlan'ghan qiyma sélinip güle qaq chongluqida tügülidu. Bu tamaqning süyi mundaq teyyarlinidu: dagh sugha söngek tashlinip shorpa qilinidu yaki azraq chöchüre qiymisi tashlinip shorpa qilinidu. Buninggha ushshaq toghralghan turup yaki chamghur tashlinidu. Süyi taza pishqanda chöchüre sélinidu. Ashni qachigha usush waqtida qazan'gha azraq (meyli höl yaki qurutulghan bolsun) ashköki (yumghaqsüt), reyhan yaki pinne sélip qazanni bir örlitip usulidu. Chöchüre temlik, lezzetlik hem quwwetlik bolidu.

チョチュレ――ウイグル人のごちそうの一つである。この料理を家庭で普段作って食べるだけでなく、さらに尊敬する大事な〔コメント感謝〕客がこの料理でもてなされる。この料理の作られ方は次の通り。ヒツジの脂身肉が細かく刻まれる。これにタマネギが刻まれて混ぜられる。それから塩、コショウが混ぜられてキーマが作られる。小麦粉で生地がこねられて(生地がふやけてしまわないように生地にいくつかタマゴを混ぜるととても良い)ユグレの生地のように広げる。そのあと、これで四角い皮が作られる。皮に用意されたキーマが入れられて干しアンズぐらいの大きさに包まれる。この料理のスープは次のように作られる。沸かした湯に骨を除かれたが入れられて〔コメント感謝〕ショルパ〔スープ〕が作られ、もしくは少しチョチュレのキーマが入れられたショルパが作られる。それに細かく刻まれたダイコンもしくはカブが入れられる。スープに完全に火が通ったらチョチュレが入れられる。料理を食器に盛るときに丸底鍋に少し(生でも乾燥でもどちらでもよい)シャンツァイ(コリアンダー)、バジルもしくはカワミドリを入れて鍋を少し沸騰させてから盛られる。チョチュレは風味があって、おいしく、しかも栄養満点である。

『ウイグルの風俗習慣』(uyghur orp-adetliri, 1996, ürümchi)より

参考:チョチュレの写真
   カワミドリの写真