思いつくまま

みどりごを殺す「正義」はありや?
パレスチナ占領に反対します--住民を犠牲にして強盗の安全を守る道理がどこにあろう

日々ウイグル語 (76)

2012-05-21 10:01:00 | ウイグル語
Yapma

ヤプマ

Bu turpan uyghurlirining mötiwer tamiqi. Buning «bolaq yapma», «pétir yapma» dégen türliri bolidu. «Bolaq yapma» mundaq teyyarlinidu: söngeklik gösh, asan ézilmeydighan köktat – sewze, yangyu, chaqma kawa, jangdu, kallekbesey qatarliq seyler ( bu köktatlarning ikki yaki üch türi bilen) qazanda chala qorulghandin kéyin, qazan'gha sey chökküdek su quyulidu. Boldurulghan xémir qol bilen ikkilik qélinliqta échilidu. Andin qorulghan sey üstige yépilidu – de, qazan dümlinidu, yérim sa'etche dümlen'gendin kéyin pishidu. «Pétir yapma»ning xémiri pétir bolidu. Buning xémiri qatlimining xémirigha oxshash qat – qat bolidu. Buning séyi «bolaq yapma» ning séyige, pishurush usulimu «bolaq yapma»ni pishurush usuligha oxshash bolidu. Eziz méhmanlar üchün, yapma qilin'ghanda toxu göshi ishlitilidu. Bu xil yapma hem mezzilik, hem yéyishlik bolidu.

これはトルファンのウイグル人の名高い料理である。これには「ボラク・ヤプマ」、「ペテル・ヤプマ」という種類がある。「ボラク・ヤプマ」は次のように調理される。骨付き肉、簡単に煮崩れしない野菜――ニンジン、ジャガイモ、パンプキン〔果皮がオレンジのカボチャ〕、ササゲ、キャベツなどの野菜が(この野菜のうちの2もしくは3種と一緒に)丸底鍋で半分火を通された後、鍋に具が浸るぐらい水が注がれる。発酵した生地が指二本分の厚さで広げられる。それから〔それがなんと〕炒められた野菜の上に被せられるのだ。鍋が蒸し煮にされ、30分ぐらい蒸し煮にすると火が通る。「ペテル・ヤプマ」の生地はペテル〔酵母なし〕である。この生地はカトリマの生地と同じく層状になっている。これの具は「ボラク・ヤプマ」の具と同じ、加熱する方法も「ボラク・ヤプマ」を加熱する方法と同じである。大事な客人のためには、ヤプマが作られるとき鶏肉が使われる。この種のヤプマは風味豊かで、しかもおいしい。

『ウイグルの風俗習慣』(uyghur orp-adetliri, 1996, ürümchi)より

参考:ボラク・ヤプマの調理写真
    ペテル・ヤプマの写真

最新の画像もっと見る

コメントを投稿

ブログ作成者から承認されるまでコメントは反映されません。