思いつくまま

みどりごを殺す「正義」はありや?
パレスチナ占領に反対します--住民を犠牲にして強盗の安全を守る道理がどこにあろう

日々ウイグル語 (88)

2012-06-02 11:24:43 | ウイグル語
Sangza sélishta ot küchige diqqet qilish zörür. Nawada qazandiki yaghning témpératurisi töwen bolup qalsa, sangza chécheklimey, lengmendek sidam bolup qalidu. Yagh heddidin tashqiri qizip ketse, sangzining ichi xam, téshi köyük chiqidu. Shunga yaghning témpératurisini bilish üchün sinaq teriqiside sangza xémiridin bir – ikki poshkal sélip körüsh kérek. Eger poshkal chécheklep tekshi pishsa andin sangza pishurushni bashlash kérek.

サンザを作るときには火力に注意することが必要である。もし鍋の油の温度が低くなってしまったら、サンザは花開かず、ラグマンのようにつるつるになってしまう。油が熱くなりすぎると、サンザの中が生で、外が焦げてしまう。だから油の温度を知るための試験方法としてサンザの生地で1つ2つポシカルを作ってみるべきである。もしもポシカルが花開いて均等に揚がったらサンザを揚げ始めるべきである。

Sangza sélish – xémir teyyarlashtin tartip taki uni pishurup légen'ge tizip chiqquche bolghan pütkül jeryan yuqiri maharet we téxnika telep qilidighan murekkep emgek jeryanidur. Shunga sangza sélishta ikki kishi hazir bolushi shert, biri zuwulini éship teyyarlisa, biri qazan béshida turup pishurushqa we tizishqa mes'ul bolidu.

サンザ作りは――生地を用意してから、それを揚げて大皿に積み上げ終えるまで、全工程で高い技能と技術を要求する複雑な作業工程である。ゆえにサンザを作るときは二人で携わることが必要であり、一人が生地の玉をひねって準備するとき、一人はコンロで揚げることと積み上げることを担当する。

『ウイグルの風俗習慣』(uyghur orp-adetliri, 1996, ürümchi)より

参考:サンザの写真 (1) (2)

最新の画像もっと見る

コメントを投稿

ブログ作成者から承認されるまでコメントは反映されません。