おばさんの料理教室

家庭菜園の野菜を使い皆で料理を楽しもう

おばさんの料理教室  野ウドの花の天ぷら

2022年11月30日 | 日記

野ウドの花の天ぷら

野ウドの花も終わりに近くなりました、天ぷらを楽しみました。

    

①適当なところでカットする。

②衣をかるくつけて、さっと揚げる。

Noudo flower tempura

Let's also enjoy the tempura of the autumn Noudo flowers.

    

①Cut where appropriate

②Dip the batter and fry quickly.

 

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おばさんの料理教室  かす汁

2022年11月29日 | 日記

かす汁

寒い時期やって来ました、かす汁で温まろう。 

   

①鍋に水を入れ、豚肉・大根・人参・牛蒡・こんにゃく・椎茸など硬いものを先に入れ、あげ・白菜・ネギ・エノキを煮て、最後にわさび菜・菊菜など季節の野菜で煮る。

②煮る途中、塩・こぶ茶・だしの素で味付けて、酒粕を煮汁で溶いて、火を止めて味噌で好みの味に仕上げる。

*魚(鮭汁)、肉を入れるのも美味しい。

*豚肉・大根・人参等を炒めてから、水を入れる炊き方も良い。

*味噌を入れない場合は塩で味を付ける。 

Kasu soup

Warm up with dregs juice during the cold season.

   

①Pour water into a pot, add hard foods such as pork, radish, carrots, beef, konjac, and shiitake mushrooms first, boil age, Chinese cabbage, green onions, and enoki, and finally with seasonal vegetables such as wasabi choy and chrysanthemum.

②During the simmering, season with salt, kobucha, and dashi stock, melt the sake lees in the broth, turn off the heat, and use miso to get the taste you like.

* Fish (salmon soup) and meat are also delicious.

* It is also good to fry pork, radish, carrots, etc. and then add water.

* If you do not add miso, season with salt.

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おばさんの料理教室  簡単ミートボール

2022年11月28日 | 日記

簡単ミートボール

今日は市販品の冷凍肉団子でミートボールを作りました。

    

冷凍肉団子500g・水150ml・砂糖大さじ2・ケチャップ大さじ2・お好み焼きソース大さじ2・焼き肉のタレ大さじ1

①冷凍肉団子(市販品)をそのまま鍋に入れる。

②水、砂糖、ケチャップ、お好み焼きソース、焼き肉のタレを全部入れ、トロミが付くまで煮たら皿に盛り生野菜をトッピングで出来上がり。

Easy meatballs

Today I made meatballs with commercially available frozen meat dumplings.

                                   

500g frozen meat dumplings, 150ml water, 2 tablespoons sugar, 2 tablespoons ketchup, 2 tablespoons okonomiyaki sauce, 1 tablespoon grilled meat sauce

①Put the frozen meat dumplings (commercial product) in the pot as it is.

②Add water, sugar, ketchup, okonomiyaki sauce, and yakiniku sauce, simmer until toromi, and top with raw vegetables on a plate.

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おばさんの料理教室  椎茸のソテー(ステーキ)

2022年11月27日 | 日記

椎茸のソテー(ステーキ)

今日は椎茸の初収穫、バター焼きのステーキにしました。

  

椎茸を洗い一口大に切る。焼くと小さくなるから大きめに切る。

②フライパンに少量の水に塩(昆布茶)・胡椒を混ぜ、①の椎茸にまぶし、サラダ油で蓋をして炒め、しんなりすれば醤油・バターで香りを付け出来上がり。

③②皿に②を盛り付けてスダチ・レモン・柚子をかけて熱いうちに食する。  

Sautéed shiitake mushrooms (steak)

The other day, I suddenly harvested two unexpected shiitake mushrooms and made them into steaks.

  

①Wash the shiitake mushrooms and cut them into bite-sized pieces.Cut into large pieces because they become smaller when baked.

②Mix salt (kombucha) and pepper in a small amount of water in a frying pan, sprinkle on shiitake mushrooms, cover with salad oil, stir-fry, and if it is soft, fragrant with soy sauce and butter.

③Serve ② on a plate and sprinkle with sudachi, lemon, and yuzu and eat hot.

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おばさんの料理教室  簡単ん豚カツ

2022年11月26日 | 日記

簡単ん豚カツ

孫が遊びに来ました、豚肉が好きだと云う事で急遽油で揚げました。

        

①人参・ジャガイモを茹でて、油でカリッと唐揚げる。

②豚肉に小麦粉をまぶし、粉をはたいて、溶き卵をまぶし、パン粉を付け揚げる。

③皿に盛り、オーロラソース(ケチャップとマヨネーズを混ぜたもの)をかけて出来上がり。

Easy cutlet

 My grandson came to visit, and he said he liked pork, so I fried it in oil in a hurry.

   

①Boil carrots and potatoes and fry them crispy in oil.

②Sprinkle the pork with flour, flour, sprinkle with beaten egg, breadcrumbs and fry.

③Serve on a plate and drizzle with aurora sauce (a mixture of ketchup and mayonnaise).

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おばさんの料理教室 ブリの照り焼き

2022年11月25日 | 日記

ブリの照り焼き

リの照り焼きです。甘くこってりしたタレと、時間もかからずすぐできます。

   

2人前

①ブリ2切れの両面に塩こしょうをふり、5分程置く。キッチンペーパーで水気を拭き取り、薄力粉小匙1をまぶす。

②中火で熱したフライパンにごま油をひき、①を入れて焼く。中に火が通り、表面に焼き色がつくまで両面を2分ずつ焼いたら料理酒を入れて煮絡め、一度取り出す。

③同じフライパンにしょうゆ大さじ2・料理酒大さじ2・みりん大さじ2・きび砂糖大さじ1ごま油大さじ1入れて中火で煮立たせ、②を戻し入れ、全体に味がなじんだら火から下ろす。

  • お皿に盛り付け、小ねぎをのせて完成。

Buri no Teriyaki

This is Buri teriyaki. With a sweet and thick sauce, it doesn't take much time and you can do it immediately.

   

  • people ago

①Sprinkle salt and pepper on both sides of 2 slices of yellowtail and leave for about 5 minutes. Wipe off the moisture with kitchen paper and sprinkle with 1 small spoon of plain flour.

②Heat sesame oil in a frying pan heated over medium heat, add ① and bake. Cook for 2 minutes on each side until the inside is cooked and the surface is browned, then add the cooking sake and simmer and remove once.

③In the same frying pan, 2 tablespoons soy sauce, 2 tablespoons cooking sake, 2 tablespoons mirin, 1 tablespoon cane sugar 1 tablespoon sesame oil Put it in, bring it to a simmer over medium heat, put back in, and remove from heat when the taste blends in with the whole.

Serve on a plate and top with small onions to complete

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おばさんの料理教室  小蕪の糠漬け

2022年11月24日 | 日記

小蕪の糠漬け

小蕪の収穫が本格的にはじまりました。早速糠漬けや色々な料理を作ります。    

  

①小蕪塩を手でこすりつける、葉も洗う。

②①をぬか床に漬けて1晩おく。

③細かく切り皿に盛り付ける。

*スイカの皮・なすも同じように漬ける。

糠漬けの床の作り 

糠1500g・水1500mℓ・塩200gを均一に混ぜる。容器はプラスチックの蓋の出来るものが良い。

作りはじめて1週間は1日に2回朝晩、底からしっかりかき混ぜます。ぬか漬けを続けると、だんだんぬか漬けが美味しくなる。野菜からの水分が出て、塩気が足りなくなったら、糠と塩を追加する。旨みの昆布・唐辛子・山椒などを加えるのも良い。
 ぬか床は30℃以上になってしまうと、ぬか床の菌が異常発酵する場合があるので、季節によっては冷蔵庫に入れる。ぬか漬けにする野菜は、水洗いした後に、塩もみしてから漬けると早く漬かる。

Pickled small turnip bran

The harvest of small turnips has begun in earnest. I will immediately make bran pickles and various dishes.

     

①Rub the small turnip salt with your hands, wash the leaves as well.

②Soak① on the bran floor and leave for one night.

③Cut into small pieces and serve on a plate.

* Pickle watermelon peels and eggplants in the same way.

Making a bran-pickled floor

Mix 1500g of bran, 1500ml of water, and 200g of salt evenly. The container should have a plastic lid.

For the first week, stir thoroughly from the bottom twice a day, morning and evening. If you continue to pickle bran, the bran pickle will gradually become more delicious. When the moisture from the vegetables comes out and there is not enough saltiness, add bran and salt. It is also good to add umami kelp, chili pepper, sansho, etc. If the temperature of the bran bed reaches 30°C or higher, the bacteria in the bran bed may ferment abnormally, so depending on the season, put it in the refrigerator. Vegetables to be pickled in bran can be pickled faster if they are washed with water and salted.

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おばさんの料理教室  我が家の簡単クリームシチュー(3~4人分)

2022年11月23日 | 日記

我が家の簡単クリームシチュー(3~4人分)

        

①じゃがいも2個の皮をむいて一口大に切る、人参1/2本は5mm幅のいちょう切りにして、ラップで包んで600Wレンジで3分加熱する。

②ブロッコリー1/2株は小房に分けて煮沸水に20秒処理。

③鍋にバター20gを入れて加熱し、中火で肉を入れて表面を焼く。

④肉の色が変わったら、玉ねぎ1個8等分に切り・じゃがいも・人参を加え、玉ねぎが少し透き通るまで炒める。

⑤薄力粉大匙3を加え、粉っぽさがなくなるまで炒め、水200mℓ・牛乳500mℓ・コンソメ1個(粉でも良い)強火で煮る。

⑥沸騰したら、弱めの中火で時々混ぜながら野菜が柔らかくなるまで煮る。

⑦野菜が柔らかくなったら、スライスチーズ1枚を手でちぎって加え、チーズが溶けたら塩・こしょうで味を整え、ブロッコリーを加え、ひと煮して出来上り。

*味付けは市販のシチューの素でも良い。

*肉は鶏肉・豚肉・ベーコンや牡蠣なども良い。

Easy cream stew at home (for 3~4 people)

       

①Peel 2 potatoes and cut them into bite-sized pieces, chop 1/2 carrot into 5mm wide chops and wrap in plastic wrap Heat in the 600W range for 3 minutes.

②Divide 1/2 broccoli into small bunches and treat in boiling water for 20 seconds.

③Put 20 g of butter in a saucepan and heat, put the meat over medium heat and sear the surface.

④When the color of the meat changes, cut 1 onion into 8 equal pieces, add the potatoes and carrots, and fry until the onion is slightly clear.

⑤Add 3 large spoons of plain flour, fry until no longer powdery, and boil 200 m l of water, 500 ml of milk, and 1 consommé (powder is fine) over high heat.

⑥After boiling, simmer over medium-low heat, mixing occasionally, until the vegetables are tender.

⑦When the vegetables are soft, tear one slice of cheese by hand and add it, and when the cheese melts, season it with salt and pepper, add broccoli, and simmer.

*Seasoning can be a commercially available stew base.

* Meat such as chicken, pork, bacon and oysters are also good.

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おばさんの料理教室  生海老のソテー

2022年11月22日 | 日記

生海老のソテー

新鮮な海老を手に入れました、簡単にソテーにしました。

    

①生エビを綺麗に洗い、塩胡椒を振りサラダ油で炒める。

②色が赤くなり焼ければバター乗せ溶けたら皿に盛り出来上がり。

Sautéed raw shrimp

Got fresh shrimp, easily sautéed.

     

①Wash the raw shrimp clean, sprinkle with salt and pepper and fry in salad oil.

②If the color turns red and baked, put butter on it and melt, and then serve on a plate.

 

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おばさんの料理教室  海老の出汁の豆腐煮

2022年11月22日 | 日記

海老の出汁の豆腐煮

海老の新鮮な物を手に入れソテーにしたもの食べ残りを、出汁にして豆腐の料理を。

  

①海老の甲羅の食べ残しを醤油・みりん・酒・砂糖で煮て片栗粉で固める。

②別に豆腐の温めてその上に①をかけて出来上がり。

Shrimp broth stewed in tofu

Get fresh shrimp and sauté it, and make leftovers into soup stock and cook tofu.

       

①The leftover shrimp shell is boiled in soy sauce, mirin, sake, and sugar, and hardened with potato starch.

②Heat the tofu separately and put ① on top of it.

 

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おばさんの料理教室  豚肉の角煮

2022年11月20日 | 日記

豚肉の角煮

  

①豚肉をサイコロ状に切る。

②鍋に肉・水・鮭・醤油・みりん・砂糖を入・刻み生姜・キクイモ」・人参を入れ10分火度煮る。

③皿に盛り付け出来上がり。

*茹でた卵やジャガイモ・里芋などを使うのも良い。

Braised pork

      

①Cut the pork into dice.

②Put meat, water, salmon, soy sauce, mirin, sugar, chopped ginger, Jerusalem artichoke, and carrots in a pot and cook for 10 minutes.

③Serve on a plate and voila.

* You can also use boiled eggs, potatoes, taro, etc.

 

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おばさんの料理教室  柚子の絞り液

2022年11月19日 | 日記

柚子の絞り液

今年は柚子を裏山で何とか収穫、絞り液は色々な料理用に保存します。

        

柚子を半部に切り、手できつく絞り、種をのぞく。

絞り液に保存用に少し塩を加え冷蔵庫で保存。

   種は乾かして煎じてお茶にする。

Yuzu squeeze liquid

This year, we managed to harvest the yuzu in the back mountains and squeeze it and save it for various dishes.

                   

Cut the yuzu into halves, squeeze tightly with your hands, and remove the seeds.

Add a little salt to the squeezed liquid for storage and store in the refrigerator.

Seeds are dried and brewed into tea.

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おばさんの料理教室 簡単コロッケ

2022年11月18日 | 日記

簡単コロッケ

幼い頃、良く母親が作ってくれたコロッケ。

ジャガイモはアンデスレッド・デストロイヤー・モメークイン等。

     

①じゃがいもを茹でて潰す。電子レンジで加熱するのも良い。

 蒸し器があれば、可溶性澱粉・ビタミンCが流れ出ないから、また新ジャガイモは水分が多いので蒸す方が、ホクホク感がある、蒸す前に塩を摺り込んでおくとより美味しい。

②玉ねぎをみじん切り、牛肉または豚肉ミンチと炒める、塩・胡椒で味付ける。

③①②を粉を混ぜて適当な小判形に整形する。

④③パン粉(フライパンでこげめ付ける)をまぶして出来上がり。

*新ジャガイモは茹でたもの(蒸した)を潰し、丸めて、パン粉をまぶすだけで、ジャガイモの本来の味が、味わえる。

*簡単コロッケはソースケチャップなどお好みの食べ方を。

      Easy Croquette 

Croquettes made by my mother when I was a child.

     

①Boil and crush the potatoes.

If there is a steamer, soluble starch and vitamin C do not flow out, and new potatoes have a lot of moisture, so it is more delicious to steam it if you steam it, and if you slip salt before steaming.

②Chop the onions and stir-fry with beef or mince pork, season with salt and pepper.

③①② Is mixed with powder and shaped into an appropriate oval shape.

④⓷ Sprinkle the breadcrumbs (browning in a frying pan) and you are ready.

* The new potatoes are crushed (steamed), rolled and breaded.

Just by tasting the original taste of potatoes.

* Easy croquette is your favorite way to eat such as sauce ketchup.

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おばさんの料理教室 みょうがと柚子酢のにぎり寿司

2022年11月17日 | 日記

みょうがと柚子酢のにぎり寿司 

          

①ご飯に柚子のしぼり汁・塩・酢で柚子酢を作りご飯

に混ぜる。

②みょうがを茹でて甘酢に浸ける。

③①に②を乗せて出来上がり。

*キュウリやナスの漬けものなどでも良い。 

Nigiri sushi with ginger and yuzu vinegar

             

①Make yuzu vinegar with yuzu juice, salt, and vinegar on rice  Mix in.

②Boil the ginger and dip it in sweet vinegar.

③Put on and it's done.

  * Pickled cucumbers and eggplants are also acceptable.

 

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おばさんの料理教室 さつまいものあんぱん(12個分)

2022年11月16日 | 日記

さつまいものあんぱん(12個分)

      

①強力粉350g・ドライイースト5g・砂糖30g・塩3g・バター50g・水350gを良く練り、生地が引っ張って、ちぎれないように延びれば、室温で60分ほど置くと、2~2.5倍に嵩が膨れる、再び練り直す。

②サツマイモ230gの皮を取り細かく切り、柔らかくなるまで茹でて、バター20g・砂糖30g・牛乳50mℓ入れペースト状に練り餡を作る。

③①の生地を25×30cm角に伸ばし、②を均等に敷き、25cmの長さ位に丸く巻き12等分にして室温で1時間置く。

④③をオーブン180℃で12~13分焼いて出来上がり

Sweet potato anpan (for 12 pieces)

   

①Knead 350g of strong flour, 5g of dry yeast, 30g of sugar, 3g of salt, 50g of butter, and 350g of water well, and if the dough is pulled and stretched so that it does not tear, if you leave it at room temperature for about 60 minutes, the bulk will swell 2~2.5 times, and you will knead again.

②Remove the skin of 230g of sweet potatoes, cut them into small pieces, boil them until soft, and knead the bean paste into a paste with 20g of butter, 30g sugar, and 50ml of milk.

③Roll out the dough of to 25×30 cm square, lay ② evenly, roll it into 12 equal parts in a circle about 25 cm long, and leave it at room temperature for 1 hour.

④Bake in the oven at 180°C for 12~13 minutes.

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