おばさんの料理教室

家庭菜園の野菜を使い皆で料理を楽しもう

おばさんの料理教室  バターライス

2023年08月30日 | 日記

バターライス

 

①洗った米をバターで混ぜる。

②炊飯する前に塩・胡椒・スープの素などで味付け。

 椎茸や豆など色々な具を加えるのも良い。

応用

ご飯をバターで炒める、味付けは塩・胡椒・刻みパセリを少量入れると良い、カレーライスやハヤシライスに合わせると美味しい。

具・ケチャップなどを加え炊飯する、又は残りご飯を炒め、同様に味付け、チキンライスにも。   

Butter rice

 

①Mix washed rice with butter.

②Season with salt, pepper, soup bae,s etc. before cooking.

It is also good to add various ingredients such as shiitake mushrooms and beans.

application

* Stir-fry rice in butter, add a little salt, pepper, and chopped parsley for seasoning, and combine it with curry rice or hayashi rice.

*  Add ingredients and ketchup to cook rice, or fry leftover rice and season it in the same way for chicken rice.  

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おばさんの料理教室  キャベツを使った餃子(30個)

2023年08月30日 | 日記

キャベツを使った餃子(30個)

 

①キャベツ250gをみじん切りにし、塩小匙1で、もんで10分程置いて水を充分絞る。

②玉葱1/2みじん切りをサラダ油大匙1・塩小匙1で飴色になるまで炒め、更に豚肉ミンチ100g・胡椒少々で炒め皿に取り置く。

③①、②を加え椎茸50g・ニラ30gみじん切り・すり生姜1/2かけ・昆布茶・胡椒少々・醤油大匙1・片栗粉大匙1・ゴマ油大匙1を入れ粘りが出るまで練り、30分程寝かせ、皮で包む。

④フライパンに油を敷き、餃子10個程を等間隔に並べて熱湯カップ1を入れ、蓋をして蒸し焼きにする(約5分)、最後に、ごま油を僅かに餃子の間にたらし焼くとパリパリ餃子が出来る。

野菜は季節の茸・エリンギ・チンゲンサイ・小松菜・もやし・白菜(湯通しした物)・ホウレン草・タケノコ・オクラなど。

その他、海老のミンチ・ベーコン・鰹節・厚揚げ・豆腐・おから等も。

たれの調合

 二杯酢(醤油;酢=1;1)・おろしにんにく少々・ラー油を数滴。

Dumplings with cabbage (30 pcs.)

①Chop 250g of cabbage and leave it with 1 small spoon of salt for about 10 minutes and squeeze the water thoroughly.

②Fry 1/2 chopped onion with 1 large spoon of salad oil and 1 small spoon of salt until candy brown, then place on a stir-fry plate with 100g minced pork and a little pepper.

③Add and and add 50g shiitake mushrooms, 30g chopped chives, 1/2 soaked ginger, kombucha, a little pepper, 1 large spoon of soy sauce, 1 large spoon of potato starch, and 1 large spoon of sesame oil, knead until sticky, let it sit for about 30 minutes, and wrap it in the skin.

④Spread oil in a frying pan, arrange about 10 dumplings at equal intervals, add 1 cup of boiling water, cover and steam (about 5 minutes), and finally, sprinkle a little sesame oil between the dumplings to make crispy dumplings.

* Vegetables include seasonal mushrooms, eringi, bok choy, komatsuna, bean sprouts, Chinese cabbage (blanched), spinach, bamboo shoots, okra, etc.

* In addition, minced shrimp, bacon, bonito flakes, atsuage, tofu, okara, etc.

* Sauce blending

 Two tablespoons of vinegar (soy sauce; Vinegar = 1;1), a little grated garlic, a few drops of chili oil.

 

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おばさんの料理教室  カボチャのバター焼き

2023年08月30日 | 日記

カボチャのバター焼き

              

①カボチャを和輪きりにして、バターを乗せ電子レンジで柔らかくなるまで加熱してする。

②皿にレタスをひいて①を乗せトマト・ブロッコリー・人参・キュウリを盛りつけ出来上がり。

Baked pumpkin in butter

      

①Cook the pumpkin in Japanese rings, put butter on it, and heat it in the microwave until soft.

②Put lettuce on a plate, put ① on it, and serve tomatoes, broccoli, carrots, and cucumbers.

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おばさんの料理教室  キャベツたっぷりのお好焼き

2023年08月26日 | 日記

キャベツたっぷりのお好焼き

             

キャベツを細かく切る。

  *好みの野菜、オクラ・長芋(山芋)・人参・長ネギ・椎茸などの茸類でも良い。

卵・水・豚肉を細かく切り小麦粉・①を混ぜる。 

フライパンに胡麻油を敷き、②を入れ、両面を焼く。

お好み焼きソース・マヨネーズや鰹節・青海苔・トマト・ブロッコリー・人参盛り付け出来上がり。  

*肉は牛肉・豚肉・鶏肉・ベーコン・ウインナー・イカ・エビ・明太子などでも良い。

Grilled cabbage with plenty of

Cut the cabbage into small pieces.

  * You can use your favorite vegetables, such as okra, long potatoes (yams), carrots, green onions, and shiitake mushrooms.

Cut the egg, water, and pork into small pieces and mix the flour and . 

Spread sesame oil in a frying pan, add , and cook on both sides.

Okonomiyaki sauce, mayonnaise, bonito flakes, green seaweed, tomatoes, broccoli, and carrots are served.  

 * Meat may be beef, pork, chicken, bacon, sausage, squid, shrimp, mentaiko, etc.

 

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おばさんの料理教室  野菜サラダ

2023年08月26日 | 日記

野菜サラダ

食べ過ぎの胃を休める野菜を食べましょう

  

①レタスを洗い、季節の野菜の大根・玉ねぎ・人参・キャベツ・胡瓜をスライスし、皿に盛り付ける。

 *野菜は季節の物を適当に選ぶ

②豪華にするにはアスパラ・フロッコリー・カリフラワー(湯がいた物)・プチトマト・キュウリ・茹で卵などを乗せる。

③更に豪華に豚肉の焼いたのや蟹缶・鮭のフレークを上に盛りつけ出来上がり。

簡単ドレッシング

酢:醤油:油=1:1(二杯酢)に塩・胡椒:砂糖少々を良く混ぜ、これに同量の油を入れ出来上がり。

*ドレッシングは胡椒少し多めがレタスの苦みを消す、

*盛りつけは美的、緑・赤・黄色の配色が食欲をそそる

Vegetable salad

Eat vegetables to rest the stomach of overeating for the New Year

     

①Wash the lettuce, slice the seasonal vegetables radish, onion, carrot, cabbage and cucumber, and serve on a plate.

* Choose seasonal vegetables

To make it gorgeous, add tomatoes, asparagus, floccory, cauliflower, petite tomatoes, cucumbers, boiled eggs, etc.

③In addition, grilled pork, canned crabs and salmon flakes are served on top.

Easy dressing

Vinegar: Soy sauce: oil = 1: 1 (two tablespoons of vinegar) with a little salt and pepper and a little sugar and add the same amount of oil to it.

* Dressing a little more pepper eliminates the bitterness of lettuce,

* The presentation is aesthetic, and the green, red, and yellow color scheme is appetizing.

 

 

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おばさんの料理教室  ガパオライス

2023年08月26日 | 日記

ガパオライス

タイ料理の彩り鮮やかなガパオライス。

         

①ピーマン2個とパプリカ1/4個は長さを揃えて細切りに、玉ねぎ1/4個は縦に薄くスライス、にんにく1片はみじん切り。

ナンプラー小さじ2・オイスターソース小さじ2・大さじ1・砂糖小さじ1を合わせておく。

③フライパンにサラダ油をしき卵を目玉焼きにして、取り出し取り置く。

④サラダ油大匙2にんにくと豆板醤小匙1を加えて炒め、香りが立ってきたら挽肉200gを炒め、色が変わったら、①の野菜を加えて炒め、火が通ったら②を加えて汁気が落ち着くまで炒める。

⑤皿にごはんに③と④を乗せ出来上がり。

Gapao Rice

Colorful gapao rice of Thai cuisine.

①2 bell peppers and 1/4 paprika are cut into thin strips of the same length, 1/4 onion is thinly sliced lengthwise, and 1 garlic clove is chopped.

Combine 2 teaspoons of nam pla, 2 teaspoons oyster sauce, 1 tablespoon sake and 1 teaspoon sugar.

③Fry the egg in a frying pan with salad oil, take it out and set it aside.

④Add 2 large spoons of salad oil and 1 small spoon of bean plate sauce and stir-fry, and when the aroma starts, fry 200g of minced meat, when the color changes, add the vegetables from ① and stir-fry, and when cooked, add② and fry until the juice settles.

⑤Put③ and ④ on a plate and it's done.

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おばさんの料理教室  パセリの野菜炒め

2023年08月25日 | 日記

パセリの野菜炒め 

             

①もやし・キャベツ・・人参・玉ねぎ・適当な大きさに切り、電子レンジで加熱する。

②鍋にオリーブオイル多少の酒で加えを熱し①を入れ柔らかくなればコンソメ・塩・胡椒で味付けて、皿に盛り付け茹でたブロッコリーを盛り出来上がり。

*電子レンジで温めておくと料理が早い。

*味が頼りないなら 醤油・オイスターソース・ウスターソース・や豆板醤等でも良い。

*野菜は季節の茸・筍・ほうれん草・パブリカ等何でも良い。

Stir-fried parsley with vegetables

    

①Cut the bean sprouts, cabbage, carrots, onions, into appropriate sizes and heat in the microwave.

②Heat ① with olive oil in a pot, add ①, and when it becomes soft, season with consommé, salt, and pepper, serve on a plate and serve the boiled broccoli.

* Cooking is faster if you warm it in the microwave.

* If you don't rely on the taste, you can use soy sauce, oyster sauce, Worcestershire sauce, or bean plate sauce.

* Vegetables can be seasonal mushrooms, bamboo shoots, spinach, publica, etc.

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おばさんの料理教室  食パンを使ったピザの朝ご飯

2023年08月24日 | 日記

食パンを使ったピザの朝ご飯

  豚ミンチで作ったミートソースを作り、パンに乗せ朝ご飯です。

         

①ひき肉・人参・茸・玉ねぎ等をサラダ油炒めるミートソースを作る。

②パンに①・チーズ乗せトースターで温め出来上がり。

*野菜はオクラやパブリカ等季節の野菜で良い。好みによりキムチを乗せのるも良い。

Pizza with bread

  I made a meat sauce made from minced pork and put it on bread.

Make a meat sauce in which minced meat, carrots, mushrooms, onions, etc. are stir-fried in salad oil.

②Put ① cheese on bread and warm it in a toaster.

* Vegetables can be seasonal vegetables such as okra and publica. You can put kimchi on it if you like.

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おばさんの料理教室  なめろう

2023年08月23日 | 日記

なめろう

めろうとは、もともと船の上で作られていたといわれる漁師料理。新鮮な魚をおろして、みそや香味野菜と一緒にたたき合わせて作ります。味噌と薬味で生臭さが消えて美味しく、皿までなめたために『なめろう』と言われた千葉県の郷土料理

カルパチョの残り物の鯛を細かく切り、なめろうとしました。

鯛の残り刺身120g・ねぎ1/2本・しょうが大1かけ・みそ大さじ1・青じそ(あれば)2枚

①鯛を細かして、包丁でたたいて細かくする。

②①を青じそ・葱混ぜ、トマト・人参・ブロッコリーを添え出来上がり。

Let's lick

Licking is a fisherman's dish that is said to have been originally made on boats. It is made by grating fresh fish and pounding it together with miso and flavored vegetables.  The fishy smell disappears with miso and condiments, and it is delicious, and it is a local dish of Chiba Prefecture that was said to be "licked" because even the plate was licked.

I cut the leftover carpacho bream into small pieces and tried to lick them.

120g sea bream sashimi, 1/2 green onion, 1 large ginger, 1 tablespoon miso, 2 green jiso (if any)

①Finely chop the sea bream and beat it with a kitchen knife to make it finer.

②Mix ① with green jiso and onion, and garnish with tomato, carrot and broccoli.

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おばさんの料理教室  冷麺

2023年08月22日 | 日記

冷麺

我が家の朝ご飯、冷たいサッパリした料理で食欲が進む。

          

麺を茹で、冷やしておく。

②麺つゆ・酒大匙2・サラダ油小匙1・酢小匙1を煮沸させ、醤油小匙1・塩小匙1/2・胡椒少々を加え冷やして取り置く。

③卵の錦糸卵を作っておく。

④器に①・②・③を盛り、ハム・キュウリの細きり・トマト・紫蘇の葉の刻み等を盛り付け出来上がり。

*つけ汁は、ナムルや梅酢など何でも良い。肉は豚・牛・鶏等など缶詰め等を天盛りでも良い

* Cold noodles

Our breakfast and cold refreshing dishes will increase your appetite.

        

①Boil the noodles and leave to cool.

②Boil the noodle soup, 2 large spoons of sake, 1 small spoon of salad oil, and 1 small spoon of vinegar, add 1 small spoon of soy sauce, 1/2 small spoon of salt, and a little pepper, and set aside cool.

③Make egg brocade eggs.

④Place ①, ②, and ③ in a bowl, and serve the ham, thin cucumbers, tomatoes, chopped leaves of Shiso, etc.

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おばさんの料理教室  ピクルス

2023年08月21日 | 日記

ピクルス

ピクルスとは

日本式は塩で柴漬け等は漬けるが。西洋は酢で漬けるのがピクルスと呼ぶ。

野菜,果実などを香辛料とともに酢漬にしたもの。きゅうり,花野菜,人参,大根,玉ねぎ,いちじく,レモン,なしなどを適当な大きさに切って,重しをして塩水に漬け,1夜放置して取出し,水洗塩出しをする。次いで,砂糖,丁子肉桂などの香味料を加えた調味液に漬込んでつくる。西洋の漬物。

                   

セロリ1本・人参5本・キュウリ2本を5cm程の長さ

 に切り縦に半分か4つ切り・玉葱2~3個を半月切り。

湯を1ℓほど沸かし、酢を少々入れ、野菜をさっと茹で

 水を切る。固いもから先茹でる。 茹でる代わり塩で揉む方法でも良い。

別の鍋酢250mℓ・砂糖100g・ローリエ2~3枚・塩少々を沸騰させて、冷す。

熱湯で消毒したビンに、②の漬け汁・野菜・鷹のつめ2本・粒胡椒を入れ半日漬け込み出来上がり。

  *野菜は大根・ラデイシュ・なす・生姜・ピーマン・茗荷も良い。

 *野菜を茹でるかわり、塩で揉んでおく方法でも良い。

pickles

What is a pickle?

Although the Japanese style is salt and pickled shiba pickles. In the West, pickled pickles are called pickles.

Vegetables, fruits, etc. are pickled with spices. Cut cucumbers, flower vegetables, carrots, radish, onions, figs, lemons, etc. into appropriate sizes, weigh them and soak them in salt water, leave them for one night, take them out, wash them with water. Salt out. Next,  it is made by soaking in a seasoning liquid with flavorings such as vinegar, sugar, clove, and meat cinnabar. Western pickles.

                  

①1 celery, 5 carrots, 2 cucumbersabout5 cmlong

Cut in half or 4 pieces lengthwise, cut 2 or 3 onions into half moons.

②Boil about 1 l of hot water, add a little vinegar, and quickly boil the vegetables.

Drain the water. Boil from hard thighs.  It may be rubbed with salt instead of boiled.

③In another saucepan, 250ml of vinegar, 100g of sugar, Laurier 2~3

Boil a little bit of salt and let cool.

In a bottle disinfected with boiling water, the pickled juice of ②, vegetables, and hawk's claw 2

Put the book and grain pepper and soak it for half a day and voila.

* Vegetables are also good for radish, radish, eggplant, ginger, peppers, and strawberries.

* Instead of boiling vegetables, you can rub them with salt

 

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おばさんの料理教室  我が家の朝ご飯オムレツ

2023年08月20日 | 日記

我が家の朝ご飯オムレツ

      

1人前

①玉ねぎ60g・ピーマン1個は種を取りみじん切り、ハム4枚は5mm角の角切り。

②ボウルに卵2個を割り入れ、溶きほぐす。牛乳大匙1、片栗粉小匙1、塩一つまみを加え、混ぜ合わせる。

③中火に熱したフライパンにサラダ油大さじ1/2を入れ、②を流し入れてフライパン全体に広げ、卵の表面が固まったらラップに取る。

④同じフライパンに塩少々・バター15gを溶かし、①を入れ、中火で炒める。味を調える。

⑤➂の上に④を乗せ、包み込む。

⑥お皿に⑤を盛り付け、ケチャップをかけ、キュウリ・トマト等を添えたら完成。

 

Our breakfast omelet rice

  

  • serving

①60g onions and 1 bell pepper are seeded and chopped, and 4 slices of ham are cut into 5mm cubes.

②Break 2 eggs into a bowl and beat. Add 1 large spoon of milk, 1 small spoon of potato starch, and a pinch of salt and mix.

③Put 1/2 tablespoon of salad oil in a frying pan heated to medium heat, pour ② in, spread throughout the pan, and when the surface of the eggs harden, remove to plastic wrap.

④Melt a pinch of salt and 15g of butter in the same frying pan, add ①, and fry over medium heat. Season to taste.

⑤Put ④ on top of the ➂ and wrap it.

⑥Serve ⑤ on a plate, sprinkle with ketchup, garnish with cucumbers, tomatoes, etc. to complete.

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おばさんの料理教室  カツオのたたきのカルパッチョ

2023年08月19日 | 日記

カツオのたたきのカルパッチョ

 カルパッチョとはイタリア料理のひとつで、魚介類や牛肉を薄切りにして並べたものにオリーブオイルやチーズ、ソースなどをかけて食べる料理です。

     

①野菜を皿に盛る、野菜は、・キュウリスライス・紫蘇葉・トマト・茹で卵など季節の野菜。 

②カツオの叩きの切り身をの上に盛る。

魚は、タコ・マグロ・サーモン・白身の魚食塩水で絞めて置く)・貝類も美味しい。 

Seared bonito carpaccio

 Carpaccio is an Italian dish of seafood and beef that is thinly sliced and served with olive oil, cheese, and sauce.

   

①Vegetables are served on a plate, and vegetables are seasonal vegetables such as cucumber slices, shiso leaves, tomatoes, and boiled eggs. 

②Place the bonito pounded fillet on top of .

As for fish, octopus, tuna, salmon, white fish (squeezed with saline), and shellfish are also delicious.

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おばさんの料理教室  赤魚の煮付け

2023年08月18日 | 日記

赤魚の煮付け

  先日、赤魚の美味しそうで買って来ました。

   

①赤魚の鱗を剥がし内臓を取り除く。

②鍋に①を入れ、酒・醤油・みりんだけで、煮て汁が無くなるまで煮詰めて身が固い状態で出来上がり。

 Boiled red fish

The other day, I bought it because it looked delicious red fish.

  

①Peel off the scales of the red fish and remove the internal organs.

②Put in a pot, boil it with only sake, soy sauce, and mirin, and boil it until the juice is gone.

 

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おばさんの料理教室  簡単なピクルス

2023年08月17日 | 日記

   簡単なピクルス 

                                 

①茗荷はスライスして塩をまぶして水を絞る。

②玉ねぎ・人参はスライスして電子レンジで加熱。

③ボウルに①・②を入れ甘酢(酢・水・砂糖・鷹の爪))を入れて混ぜる。

④器に③きゅうりを盛り付けて完成。

野菜は大根なども良い。

         Easy pickle

        

①Slice the cucumbers, sprinkle with salt and squeeze the water.

②Onions and carrots are sliced and heated in the microwave.

③Put ① and ② in a bowl and mix with sweet vinegar (vinegar, water, sugar, hawk's claw).

④erve ③ in a bowl to complete.

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