おばさんの料理教室

家庭菜園の野菜を使い皆で料理を楽しもう

おばさんの料理教室  きゅうりもみ

2022年08月31日 | 日記

きゅうりもみ

今、我が家はキュウリ・青紫蘇の収穫最盛期、キュウリもみやモロキュウに。

  

①きゅうりをスライサーでスライスし、塩でもんで水切り。

②青紫蘇を細かく刻む。

③酢合わせ酢(酢100g・砂糖50g・塩5gの割合)に①・②とツナ缶を混ぜる。

④皿に盛り付けり胡麻をかけ出来上がり。   

モロキュウ

*きゅうりの最も簡単な食 

           

①きゅうりを適当な大きさに切る。

②お皿に盛りつけ、紫蘇味噌やモロミを乗せ出来上がり。

*好みにより赤味噌でも美味しい。

*その他の野菜セロリやラデイツシュ・人参を添えると色どりが良い。
Cucumber fir

Now, our house is at the peak of the harvest of cucumbers and blue purple su, cucumber firs and moro cucumbers.

    

①Slice the cucumbers with a slicer and drain them with salt.

Chop the blue purple su finely.

③Mix and with a can of tuna in vinegar combined vinegar (100 g of vinegar, 50 g of sugar, and 5 g of salt).

Serve on a plate and sprinkle with sesame seeds.   

Morokyū

* The easiest way to eat cucumbers

        

①Cut the cucumber into appropriate sizes.

Serve on a plate, put on Shiso miso and Moromi, and voila.

*Depending on your preference, even red miso is delicious.

* Other vegetables are good to accompany celery and radeitsch and carrots.

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おばさんの料理教室  白身魚のフリット

2022年08月30日 | 日記

白身魚のフリット

フリットは食材に、小麦粉・卵黄・油・牛乳・塩、そしてメレンゲの入った衣をつけて揚げたものを指します。

    

①タラ4切れを一口サイズに切り、塩こしょうで下味をつける。

➁衣・・薄力粉大さじ3・ベーキングパウダ小さじ1・小さじ1/2・片栗粉大さじ3を混ぜ合わせ、更にオリーブオイル大匙1とビール70mℓを加え混ぜ合わせる。

③タラに➁の衣を絡ませて、180℃の油で揚げる。

④皿に盛り野菜を乗せ出来あがり。

*カレー粉を混ぜるのや、野菜はジャガイモ・さつまいもなども良い。

White fish frit

.Frit refers to fried ingredients with flour, egg yolks, oil, milk, salt, and a batter containing meringue

    

①Cut 4 slices of cod into bite-sized pieces and season with salt and pepper.

➁ Batter: 3 tablespoons of flour,  1 tsp baking powda, 1/2 teaspoon of salt, 3 tablespoons of katamari flour Mix, add 1 tablespoon of olive oil and 70ml of beer and mix.

Entangle the cod with a batter of ➁ and fry in oil at 180ºC.

Pickled ginger.

* Mix curry powder and vegetables such as potatoes and sweet potatoes are also good.

 

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おばさんの料理教室  豚の角煮ホロホロ煮

2022年08月29日 | 日記

豚の角煮ホロホロ煮

丁寧に仕上げる基本の豚の角煮です。豚肉を水煮をして、圧力鍋で煮る、とろとろに仕上がり、こってりした風味がごはんとの相性抜群。  

2人前

①鍋に水適量・豚肉バラ300g3cm切り・長ねぎの青い部分1本・生姜20g細切りを入れて中火で熱し、沸騰したらアクを取り除き、蓋をして弱火で30分茹で、ザルに取り置く。

②鍋に煮汁水400mℓ・醤油60mℓ・酒50mℓ・②を入れて圧力鍋に入れ弱火で10分程煮る蓋を開けゆで卵を入れ、暫く煮て出来上がり。

Pork horn boiled holoholo

It is a basic pork horn boil that is carefully finished. The pork is boiled in water and boiled in a pressure cooker, and the finish is thick, and the sticky flavor is excellent with rice.   

  • people ago

In a saucepan put the appropriate amount of water, pork belly 300 g 3 cm slices, 1 blue part of long onion, 20 g of ginger shredded and heat over medium heat, when it starts to boil, remove the aku, cover and boil over low heat for 30 minutes, and put it in a colander Setback.

②Put 400ml of boiled water, 60ml of soy sauce, 50ml of sake, ② in a saucepan, put it in a pressure cooker, put the lid on simmering for about 1 0 minutes over low heat, put the boiled egg, boil for a while, and voila.

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おばさんの料理教室  カボチャのチャーハン

2022年08月27日 | 日記

カボチャのチャーハン

かぼちゃと挽肉のチャーハン、バターとニンニクの香り、炒めた醬油の香ばしさが食欲をそそる。

  

2人前

①カボチャ200g・オクラ・人参1㎝角を500W電子レンジで5分程加熱。

②中火で熱したフライパンに有塩バター20gを溶かし、すりおろしニンニク小匙1、ニンニクの香りが立ったら、ひき肉20gを炒め次に①とご飯400gと醤油大匙1を加え、中火で炒める。

③全体に味が馴染んだら、塩、白こしょうで味を調えて火から下ろします。

④器に盛りつけて、小ねぎを散らして完成。

*ベーコンやハム・海老・むきアサリを使うのも良い。

Pumpkin fried rice

The fried rice with pumpkin and minced meat, the smell of butter and garlic, and the aroma of stir-fried soy sauce oil whet the appetite.

     

2 servings 200g

pumpkin, okra, 1cm square carrot are heated in a 500W microwave oven for about 5 minutes.

Dissolve 20 g of salted butter in a frying pan heated over medium heat, grated garlic spoon 1, when the smell of garlic comes up, stir-fry 20 g of minced meat, then add (1), 400 g of rice, and 1 large spoonful of soy sauce, and fry over medium heat.

When the taste is familiar with the whole, adjust the taste with salt and white pepper and remove from the heat.

Serve in a bowl and scatter small onions to complete.

 * It is also good to use bacon, ham, shrimp and bare clams

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おばさんの料理教室  お好焼き

2022年08月27日 | 日記

お好焼き

 

  キャベツ300g・人参1/2・玉ねぎ1/2を細かく切り、もやし1束を電子レンジで加熱。  

卵3個・水200mℓ・小麦粉250gに①・②を混ぜる。 

③フライパンに胡麻油を敷き、入れ、上にベーコン100gを並べて、両面を焼く

お好み焼きソース・マヨネーズや鰹節・青海苔をかけ出来上がり。  

*野菜はオクラ・葱等、肉は鶏肉・牛肉・ベーコン・イカ・網エビ・明太子なども良い。

Okyo-yaki

      

①   Cut 300 g of cabbage, 1/2 carrot, and 1/2 onion into small pieces and heat 1 bunch of bean sprouts in the microwave.

Mix and into 3 eggs, 200 ml of water, and 250 g of flour.

(3) Spread sesame oil in a frying pan, put in, arrange 100 g of bacon on top, and bake both sides.

Okonomiyaki sauce, mayonnaise, bonito bonito, blue laver and voil.

* Vegetables such as okra and onions, and meat such as chicken, beef, bacon, squid, net shrimp, and Meitai are also good.

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おばさんの料理教室  鰻のじゅんじゅん鍋

2022年08月26日 | 日記

鰻のじゅんじゅん鍋

たまには国産の鰻を使いじゅんじゅんを頂きましょう。

鰻のじゅんじゅん鍋とは縄文時代から琵琶湖北地方に伝わるすき焼き料理。肉ではなく鰻を「じゅん…じゅん…」と煮込むので、じゅんじゅん鍋と言います。

①玉ねぎ・せり・青ネギ・人参・椎茸・豆腐を用意する。

➁醤油・酒・みりん砂糖の鍋に入れ①を炊き上げ、野菜が柔らかくなれば鰻を入れ炊き出来上がり

③生卵でいただく。

Eel Pot

Once in a while, let's eat jujutsu using domestic eels.

Eel no Junjun Nabe is a sukiyaki dish that has been transmitted to the Lake Biwa region since the Jomon period. Eels, not meat, "Jun... Junjun...", so I say juunju pot.

①Prepare onions, seri, green onions, carrots, shiitake mushrooms, and tofu.

➁Put it in a saucepan of soy sauce, sake, and mirin sugar (1) and cook it up, and when the vegetables are soft, add the eels and cook it.

③Serve with raw eggs.

 

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おばさんの料理教室  牛肉とカボチャ炒め

2022年08月25日 | 日記

牛肉とカボチャ炒め

    

①フライパンで牛肉を炒める。

➁カボチャ一口大・玉ねぎ3cm位・オクラを電子レンジで加熱。

③①に②を入れすき焼きのタレ・醤油・バターを入れ出来上がり。

*野菜はシシトウや・モロヘイヤの季節の野菜で良い。

  Stir-fried beef and pumpkin

     

①Fry the beef in a frying pan.

②Pumpkin bite-sized, scallions about 3 cm, okra heated in the microwave.

③Put in and put the sauce of sukiyaki, soy sauce, and butter and voila.

*Vegetables are good seasonal vegetables of shishito and moloheiya.

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おばさんの料理教室  すもも(プラム)ジャム

2022年08月24日 | 日記

すもも(プラム)ジャム

甘酸っぱいすももジャム、皮ごと一緒に煮詰めることでとてもきれいなピンク色になります。パンに塗ったり、ヨーグルトやクラッカーに添えたりなど。

  

①すもも120gは皮付きのまま一口大にざく切り。

②鍋に①と 砂糖30g・レモン汁大さじ1を入れて中火にかけながら木べらでかき混ぜる。 

③沸騰したら弱火にし、実を潰しながらさらに煮詰める。

④とろみが出てきたら種を取り出し、火から下ろして完成。

Peach (plum) jam

Sweet and sour chairs also become a very beautiful pink color when boiled together with jam and skin. It can be applied to bread, served with yogurt or crackers, etc.

  

120g of thighs is cut into bite-sized pieces with the skin attached.

②In a saucepan put①, 30 g of sugar and 1 tablespoon of lemon juice and stir with a wooden spatula while putting it on medium heat.

③When it starts to boil, put it on low heat and cook it further while crushing the fruit.

④When the thickening comes out, take out the seeds, remove them from the heat and complete.

 

 

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おばさんの料理教室  豚ヒレの棒カツ

2022年08月23日 | 日記

豚ヒレの棒カツ

①豚ヒレに小麦粉をまぶし、更に溶き卵に小麦粉まぶし物を絡めてパン粉付けてサラダ油で揚げる。

②皿に盛り付け人参・キャベツ等を添えて出来上がり。

Pork fin stick cutlet

①Pork tenderloin is sprinkled with flour, then beaten eggs are mixed with flour dust, breadcrumbs and fried in salad oil.

②Serve on a plate with carrots, cabbage, etc. and voila.

 

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おばさんの料理教室  簡単人参しりしり

2022年08月22日 | 日記

簡単人参しりしり

人参シリシリーは、“シリシリ器”(大きな付き穴のおろし金)でおろした人参を炒めて卵でとじた料理で、沖縄県全域の家庭料理として知られ、他県でも家庭料理として浸透しつつある。 「シリシリー」とは、「すりおろす動作」、すりおろす時の音の「すりすり」を表す沖縄県の言

  

2人前

①人参150gの皮を取り除きスライサーでスライス。

中火で熱したフライパンにごま油小匙1をひき、①を入れて人参しんなりするまで炒め料理酒小匙2・醤油小さじ2・みりん小匙2・砂糖小匙2・顆粒和風だし小匙1/2を入れて中火で炒め、全体に味がなじんだら溶き卵1個を回し入れて炒める。

③お皿に盛り付け、白いりごま適量を散らして完成。

*ツナ缶やちりめんじゃこ等を使うのも良い

Easy carrot stubble

Okinawa's local dish carrot shirishiri. The sweetness of carrots is delicious, and it is a dish that can be eaten crisply. Easy to make.

 

people ago

①Remove the skin of 150 g of carrots and slice them with a slicer.

Grind 1 tablespoon of sesame oil in a frying pan heated over medium heat, put and fry until carrots are shiny, cooking sake 2 tablespoons, soy sauce 2 teaspoons, mirin small spoons 2, sugar spoonfuls 2, Add 1/2 tablespoon of granulated Japanese-style dashi and fry over medium heat, and when the taste is familiar to the whole, turn 1 beaten egg and fry it.

Serve on a plate, scatter the appropriate amount of white sesame seeds, and you are done.

* It is also good to use canned tuna and chili noodles.

 

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おばさんの料理教室  すき焼き素麺

2022年08月21日 | 日記

すき焼き素麺

 すき焼きを沢山作り残りを素麺に乗せました。

①素麺を茹でる。

➁皿に素麺を盛り、すき焼きを乗せ黄味卵を盛りつけ出来上がり。

Beef bowl noodles

I made a lot of sukiyaki and put the rest on the plain noodles.

①Boil the noodles.

Serve the noodles on a plate, put the sukiyaki on top, and serve the yellow egg.

 

 

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おばさんの料理教室  マウワウリのスムージ

2022年08月20日 | 日記

マウワウリのスムージ

スパーで手頃なまくわうりを見つけて来ましたスムージを作りました。

スムージとは、野菜や果物をミキサーにかけて作るドリンク。

 

マウワウリの皮と種を取り除き,牛乳を加えミキサーで潰す。

➁コップに入れ出来上がり。

*甘さを好む場合は砂糖を加えれば良い。

Mauwauri's Smoothie

I found an affordable pillow in the spur and made a smoothie.

A smoothie is a drink made by putting vegetables and fruits in a blender.

     

①Remove the skin and seeds of the Mauwauri, add milk, and crush with a blender.

Put it in a cup and voila.

* If you prefer sweetness, you can add sugar.

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おばさんの料理教室  シーフードミックスのカレーピラフ 

2022年08月19日 | 日記

シーフードミックスのカレーピラフ  

シーフードミックスとベジタブルミックスを使った簡単で、旨味がたっぷりのピラフ。 

一人分                            

①市販のシーフードミックスとミックスベジタブルを解凍しておく。

➁豚こま切れ50g肉は粗みじん切り。

③中火で熱したフライパンに有塩バター15gを溶かし、①を炒め、色が変わってきたらシーフードミックス、ミックスベジタブル50gを入れる。

④塩こしょうをふり、中火で3分程炒め、シーフードミックスに火が通ったらご飯200g、カレー粉小さじ2・ケチャップ小さじ2・コンソメ顆粒小さじ1/2を入れ、中火で炒め合わせたら火からおろす。

⑤器に盛り付け完成。

Seafood Mixed Curry Pilaf

Simple and umami-rich pilaf with seafood mix.

One person

①Defrost commercial seafood mixes and mixed vegetables .

➁50g minced pork, roughly chopped meat.

③Melt15g of salted butter in a frying pan heated over medium heat, fry (1), and when the color changes, add 50g of mixed vegetables, a seafood mix .

④Sprinkle with salt and pepper, fry over medium heat for about 3 minutes, add 200g rice, 2  teaspoons currypowder,     2teaspoons ketchup and 1/2  teaspoon consome granules when cooked over medium heat, then remove from the 

⑤It is warethy and completed.

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おばさんの料理教室 ブロッコリーのペペロンチーノ

2022年08月18日 | 日記

ブロッコリーのペペロンチーノ

ブロッコリーを美味しく食べられるのでぜひ作ってみてください。

ペペロンチーノとは、イタリア語で「唐辛子」を表します。

 2人前

フライパンにオリーブオイル大匙1・すりおろしにんにく1片・鷹の爪1切れを炒め、ブロッコリー150gを食べ易い大きさに切り、油切りしたツナ缶を入れ炒める。

➁ご飯を盛り①を乗せ黒コショウをかけて完成

Peperoncino with broccoli

You can eat broccoli deliciously, so please try to make it.

Peperoncino stands for "chili pepper" in Italian

  • people ago

①n a frying pan, fry 1 tablespoon of olive oil, 1 piece of grated garlic, and 1 slice of hawk's claw, cut 150 g of broccoli into a size that is easy to eat, and fry the oil-cut tuna can.

rve rice ①and put black pepper on it

 

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おばさんの料理教室  ガレットで朝食に

2022年08月16日 | 日記

ガレットで朝食に

ガレットとはフランス料理の一種で、そば粉を丸く平たい料理やスイーツのことを指します。

  

4人前

①ボールにそば粉80g、薄力粉20g、塩ひとつまみを良く混ぜ、卵2個と水200mℓを溶いたものをボールにダマにならないように少しずつ加えていき、冷蔵庫に30分休ませる。

➁フライパンにオリーブオイル小匙2をしき、入れ、上に茹でたジャガイモ150g・薄切りハーフベーコン4枚・ピザ用チーズ50g乗せ、蓋を閉じ卵が半熟になれば完成。

For breakfast at Garrett

Garrett is a type of French cuisine that consists of buckwheat flour that is round and flat, or a sweet.

  

  • people ago

①Mix 80 g of buckwheat flour, 20 g  of light flour, a pinch of salt well in a bowl, and dissolve 2 eggs and 200 ml of water. Add things little by little to the ball so that they do not become sloppy, and let the refrigerator rest for 30 minutes.

➁In a frying pan, put 2 small spoonfuls of olive oil, put , 150g of boiled potatoes on top, 4 slices of thinly sliced half bacon, 50g pizza cheese Put it on, close the lid and complete when the egg is half-ripe.

 

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