おばさんの料理教室

家庭菜園の野菜を使い皆で料理を楽しもう

おばさんの料理教室 茗荷とカボチャの糠漬け

2021年09月30日 | 日記

茗荷とカボチャの糠漬け

 茗荷と若いカボチャを収穫して糠漬けに・・美味しいです 

   

①茗荷と若いカボチャの薄皮を剥き、糠どこに入れ1日漬け込む。

取り出し糠を綺麗に洗い、適当な大きさに切り出来上がり。

糠漬けの床の作り 

ぬか1500g・水1500m・塩200gを均一に混ぜる。容器はプラスチックの蓋の出来るものが良い。

作りはじめて1週間は1日に2回朝晩底からしっかりかき混ぜます。ぬか漬けを続けると、だんだんぬか漬けが美味しくなる。野菜からの水分が出て、塩気が足りなくなったら、ぬかと塩を追加する。旨みの昆布・唐辛子・山椒などを加えるのも良い。
 ぬか床は30℃以上になってしまうと、ぬか床の菌が異常発酵する場合があるので、季節によっては冷蔵庫に入れる。ぬか漬けにする野菜は、水洗いした後に、塩もみしてから漬けると早く漬かる。

Pickled sardines and pumpkins

I harvested ajiki and young pumpkin and pickled it into bran.

   

①Peel the light skin of the sardines and young pumpkins, put them in the bran and soak them for a day.

②Wash the extracted bran cleanly and cut it to an appropriate size.

Making a bran-pickled floor

Mix 1500 g of bran, 1500mlofwater, and 200g of salt uniformly. The container is good for the one that the plastic lid can do.

Stir well from the bottom of the morning and evening twice a day for the first week. If you continue to pickle the nukazuke, the nukazuke becomes more delicious gradually. When the moisture from the vegetables comes out and you run out of saltiness, add the bran and salt. It is also good to add umami kombu, chili pepper, sansho, etc.
If the bran floor is above 30 °C, bacteria on the bran floor may ferment abnormally, so depending on the season, put it in the refrigerator. Vegetables that are pickled in a nun are soaked quickly after washing with water and soaking after soaking in salt.

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おばさんの料理教室 ノビルと茗荷のちりめんじゃこ炒め

2021年09月29日 | 日記

ノビルと茗荷のちりめんじゃこ炒め

ノビル(野蒜)の料理

山野など日当たりの良い土手などに普通に見られる多年草で、地中には小さな鱗茎(りんけい)があり丸く白い下部にはひげ根があり、全草にはネギのような芳香がある。今の季節は野山に沢山自生している、採取して来て色々な料理にすると良い。

ノビルはラッキョウやネギ、ニラ、ニンニクの仲間です。柔らかい葉っぱはヌタなど、どんな料理にも使える。根球は甘酢漬けや生でトンカツに添えるとかで美味しい。

     

ノビルと茗荷を細かく切る。

②サラダ油で①を炒め、塩・胡椒・醬油で味付けて最後にちりめんじゃこを加え出来上がり。

  Stir-fried nobil and cargo with       chirimeenjako Dishes by Nobil

It is a perennial plant that is usually found on sunny banks such as mountain fields, and there are small bulbs in the ground, a round white lower part with beard roots, and the whole grass has an onion-like fragrance. This season is home to a lot of wild mountains, so it's a good thing to collect and cook various dishes.

Nobil is a companion of rakkyo, leek, leek and garlic. Soft leaves can be used for any dish, such as nuta. The root bulbs are delicious with sweet and sour pickles or raw tonkatsu.

   

①Ovill and the cargo are cut into small pieces.  

② Fry ① in salad oil, season with salt, pepper and soy sauce, finally add the chirime bean jarko.

 

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おばさんの料理教室  簡単 麻婆茄子

2021年09月27日 | 日記

簡単 麻婆茄子

めんつゆを使い手軽に作る。麻婆豆腐にアレンジも。

 

2人前

ナス3本はヘタを切り落とし、1cm幅の半月切り。

②長ねぎ1本はみじん切り。

③フライパンにごま油大匙1をひいて中火で熱し、②・豚ひき肉150g豆板醤大匙1/2・すりおろし生姜小匙1・すりおろしニンニク小匙1・鷹の爪輪切り小匙1/2を入れて炒めます。豚ひき肉に火が通ったら➀を加えて、ナスに焼き色がつくまで焼く。水150mℓ、めんつゆ大匙3を加えて、全体に味がなじむまで中火で煮る。

④中火のまま水溶き片栗粉大匙2を回し入れ、かき混ぜながら熱し、とろみがついたらラー油大匙1/2を加えて軽く混ぜ、火から下ろす。

⑤器に盛り付け、小ねぎを散らして完成

Easy Mapo Eggplant

Easy to make using a soup. There is also an arrangement for mapo tofu.  

    

2 people in front

①3 eggplants are cut off and cut 1cm wide half moon.

②1 long onion,

③In a frying pan, heatsesame oil 1 over medium heat and② minced pork 150g/ soy sauce 1/2large spoon ・ grated ginger small 1 Grated garlic 1 small spoon ・ hawk's claw slices 1/2 small pieces and  stir-fry. When the ground pork is cooked,  add the eggplant until it is browned.   Add 150mlof waterand 3 large-sized rice  sauces and cook over medium heat until the whole dish blends in.   

④Turn in the water-soluble potato starch 2 over medium heat, heat while stirring, add 1/2 of the thickened oil, lightly mix, and remove from the heat.

⑤Serve in a bowl, scatter the onion and complete .

 

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おばさんの料理教室 鰻ときゅうりの酢の物 鰻ざく 

2021年09月27日 | 日記

鰻ときゅうりの酢の物 鰻ざく

鰻ざく(うざく)は、うなぎときゅうりを合わせ酢などで味付けした酢の物で、うなぎと歯ごたえの良いきゅうりの酢の物は相性抜群。      

2人前

➀生姜15gは薄くスライスし千切り。

②きゅうり2本のヘタを除き、2mm幅に薄く輪切りにし、塩小匙1/4をふって5分程おく。

③ボウルに砂糖小さじ1・少々・大さじ1・しょうゆ大さじ1/2入れて混ぜ、合わせ酢を作り、➀を入れて、よく混ぜ合わる。

④②の水気をよく切り、③に合わせる。

⑤市販のうなぎ蒲焼1/2うなぎを7mm幅に刻み、④と合わせ完成。

 

Tokyu no VinegarEd Eel Zakku

Uzaku is a vinegared item seasoned with vinegar and other things that combine  eel and cucumber, and the eel and textured cucumbers go well together. 

 2 people in front

①15g ginger sliced thinly and shredded.

With the  exception of two cucumbers , cut them into thin slices into 2 mm wide slices, sprinkle with 1/4 salt , and leave for about 5 minutes .

In a bowl put 1 tsp sugar / a little salt  / vinegar 1 tablespoonsvinegar 1/2 tablespoons of soy sauce and mix to make the combined vinegar. Add , and mix well  .

④Drain well and match to .  

⑤Commercially available eel kabayaki 1/2 eel is chopped into 7 mm width andcompleted together with.

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おばさんの料理教室 簡単卵焼き

2021年09月26日 | 日記

簡単卵焼き

➀ミックスベジタブル・ハム細かく切る・卵を混ぜてフライパンで焼く。

②皿に盛りつけ、カボチャのソテー・茹でブロッコリーを乗せ出来上がり。

Easy Omelet

      

Mix vegetable ham, cut into small pieces, mix eggs and bake in a frying pan.

Serve on a plate and add sautéed pumpkin and boiled broccoli.

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おばさんの料理教室 かぼちゃ餅

2021年09月25日 | 日記

かぼちゃ餅

おかずにはもちろん、おやつ感覚でもお召し上がれます。

  

2人前

➀かぼちゃ150gは種を取り皮を剥き、一口大に切り電子レンジで潰せるように加熱。

②柔らかくなったら潰し、片栗粉大さじ2・牛乳大さじ1・砂糖大さじ・1/2・塩ひとつまみを入れ混ぜ合わせ4等分に分け丸める。

③中火に熱したフライパンに有塩バター10gを入れて溶かし、②を焼く。

④両面に焼き目が付いたら、弱火にして、醤油大匙1・みりん大匙1・料理酒大匙1を入れて、アルコールが飛ぶまで絡め、火から下ろす。

⑤皿に盛り付けて完成。

*今回は何か野菜をと思い、ノビルを細かく切り混ぜました。 

Pumpkin Mochi

You can enjoy it not only as a side dish but also as a snack.

  

  • people in front

150g pumpkin, seed, peel, cut into bite-size pieces and cooked in a microwave oven.  

When it is  tender, crush, 2 tablespoons of potato starch , 1 tablespoon milk, 1 tablespoon of sugar, 1/2,  salt, mix and divide into quarters.  

③Melt10g salted butter in a fryingpan heated over medium heat and bake ②.

④When the grilled eyes are attached to both sides, put on low heat, soy sauce large 1, mirin large 1, cooking sake Large 1, entangled until alcohol flies ,  They take from the fire

Serve on a plate and you're done.

*This time I thought of some vegetables and cut the novir into small pieces.

 

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おばさんの料理教室 ポテトサラダ

2021年09月24日 | 日記

ポテトサラダ 

簡単にマヨネーズでシンプルな味付けを楽しみました。

   

➀ジャガイモ・人参を細かく切り電子レンジ500w5分加熱。

②きゅうり・りんご・ショルダーハムを細かく切る。

③➀・②とマヨネーズを加え混ぜ合わせ出来上がり。

④皿に盛りトマト・茹でブロッコリーを添える。

potato salad

I enjoyed simple seasoning with  mayonnaise easily.

Cut the potatoes and carrots into  small pieces and heat the microwave oven for 500w5 minutes.Cut cucumbers, apples and shoulder ham into small piece

add the mayonnaise and mix it together.

④Serve on a plate with tomatoes and boiled broccoli.

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おばさんの料理教室 簡単オクラ料理

2021年09月23日 | 日記

簡単オクラ料理

               

➀オクラ(ジャンボオクラ)をスライス・電子レンジ500w3分加熱。

②①を皿に盛り、鰹節粉を盛りつけ醤油をかけ出来上がり。

*野菜は適当なものブロッコリーなど何でも良い。

Easy Okra Cuisine

  

➀Slice the okra (jumbo okra) and heat it in a microwave oven for 500w3 minutes.

②➀ on a plate, dried bonito flakes are each possible, and soy sauce is poured.

*Vegetables may be suitable for broccoli or anything else.

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おばさんの料理教室 牛丼

2021年09月22日 | 日記

牛丼

 甘辛い煮汁を十分含んだ牛肉と、煮汁がたっぷりかかったごはんがよく合う。お好みで卵を乗せたり、一味唐辛子をかけても美味しく頂けます。

1人前

➀玉ねぎ1/2個は細かく切り・椎茸50g・人参・筍も細かく切り電子レンジ500w3分加熱。

②中火に熱したフライパンにサラダ油大匙1をひき、①を入れ中火で炒め、すき焼きのたれ・牛バラ肉200gを5cm幅に切ったものを煮る。

③ごはんを盛った丼に②を盛り付け、茹でブロッコリー・卵の黄身を添えて出来上がり。

*すき焼きのたれはスーパで簡単に手に入る。

*ご飯の代わりうどんでも良い。

 

Beef bowl

Beef with plenty of sweet and spicy broth goes well with rice with plenty of broth.  You can put eggs on them as you like, or add a little chili pepper.

person in front

1/2 onion is finely cut into small pieces, 50g shiitake mushrooms, carrots and bamboo shoots are also cut into small pieces and heated in a microwave oven for 500w3 minutes.

In a frying pan heated over medium heat, add 1 tablespoon of saladoil, add and fry over medium heat, and cook 200 g of suckuly grilled beef roses cut into 5cm-wide  pieces.

The rice bowl is served with and served with egg yolks.

*Sakiyaki sauce is easily

*Udon instead of rice is also good.

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おばさんの料理教室 青梗菜のシチュー

2021年09月21日 | 日記

青梗菜のシチュー

                                 

①青梗菜3~4cmに切る・パブリカ細切り・もやしを洗う。

②鍋に水を入れ①を加え煮る、途中蟹の缶詰めを加え塩・胡椒・出汁の素・昆布茶・コンソメの素で味を整え最後に溶き片栗粉を加えとろみを付け溶き卵入れて出来上がり。

*緑色が変色しない程度に煮る。

*その他野菜はブロッコリー・ほうれん草でも良い。

*大抵の料理は食べる時間に合わせて作るのがコツ。

 

Stew of green greens

                                

①Cut into 3-4cm green greens, cut into small pieces, wash the mamba.

②Add water to the pan and boil it, add the canned crab on the way, season with salt, pepper, dashi, kombucha, consome, add the soluble starch and thicken it and add the soluble egg.

* Boil to the extent that the green color does not change color.

*Other vegetables may be broccoli or spinach.

*Most dishes are made according to the time of eating.

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おばさんの料理教室 簡単月見うどん

2021年09月20日 | 日記

簡単月見うどん

どんつゆを簡単にめんつゆで作る月見うどんです。とてもシンプルなお料理で、のどごしのいいうどんに、卵が絡みとても美味しい。 

     

1人前

①鍋にお湯を沸かしうどん1玉を茹でる。

②別の鍋に200mlめんつゆ (2倍濃縮)100ml入れて中火でひと煮立ちさせ火から下ろす。

③器に①を入れ中央に卵の黄身・ショルダーハム・茹でブロッコリー乗せて出来上がり。

*刻み葱やカマボコを天盛も良い。

Easy Moon Noodles

It is a very simple dish, and it is very delicious with eggs entwined in udon noodles.

       

  • person in front
  • ①Boil 1 ball of udon in a pot .

②In a separate saucepan, add 200ml water and100ml (twice concentrated), bring to a simmer over medium heat and remove from  heat.

③Put ① in a bowl and put egg yolk, shoulder ham, boiled broccoli in the center 

* Chopped onions and kamaboko are also good.

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おばさんの料理教室 肉とうどんの野菜炒め

2021年09月19日 | 日記

肉とうどんの野菜炒め

    

①肉(豚・鶏・牛肉)を炒めうどんと合わせ炒め取り置く。

②ピーマン・ニラを炒める。

③②に①を合わせ炒めて出来上がり。

*うどんや蕎麦・素麺・スパゲティも油で炒めておくと良い。

 

Stir-fried meat and udon noodles with vegetables

   

①Stir-fry meat (pork, chicken, beef) and stir-fry it with udon.

②Sauteed peppers and nira.

③② and are combined and stir-fried.

*Udon, soba, noodles, and spaghetti should also be stir-fried in oil.

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おばさんの料理教室 海老と椎茸を使ったアヒージョ

2021年09月18日 | 日記

海老と椎茸を使ったアヒージョ

アヒージョは、スペイン語で文字通りには「小さなニンニク」、具体的には「刻んだニンニク」を表わす言葉であり、オリーブオイルとニンニクで煮込む、マドリード以南の代表的な小皿料理(タパス)の一種である。 ... カスエラ(耐熱の陶器)にて熱したオリーブオイルごと供される。

①冷凍エビ・ミックスベジタブルを解凍する。

②椎茸やエリンギは適当な大きさに切る。

③ニンニクは薄切り。

④オリーブオイルと細切り生姜、③を入れて、中火で香りが出るまで加熱し。

⑤海老やエリン・と椎茸を入れて、火が通るまで加熱して、塩こしょうで味を調え出来上がり。

*味付けにアンチョビソースや豆板醬を使うのも美味しい。

*季節の野菜ブロッコリーなどを使うのも良い。

アンチョビー・ソース

アンチョビー・ソースは,熟成した魚肉を砕して塩蔵の浸出液・糊料・香辛料を混和、加熱したヨーロッパ風魚(ぎよしよう)で、濃い塩味とおだやかなしおから様の風味がある。魚臭がするのでかくし味的に用いることが多く,バターに練りまぜてアンチョビー・バターにし,魚貝類のサラダや,まがいもののキャビア,卵ペーストなどの風味づけに使う。

      Ajillo with shrimp and shiitake    mushrooms

Ajillo is literally "little garlic" in Spanish, specifically "chopped garlic", and is a type of tapas that is typical of small plates south of Madrid stewed in olive oil and garlic. ... It is served with olive oil heated in casuela (heat-resistant pottery).

     

①Defrost frozen shrimp mixed vegetables.

②Cut shiitake mushrooms and eringi into appropriate sizes .

③Cut the garlic into thin slices.

④Add olive oil, chopped ginger, and (3) and heat over medium heat until fragrant.

⑤Add shrimp, erin and shiitake mushrooms, heat until cooked, season with salt and pepper, and you're done .

*It is also delicious to use anchovy sauce 醬 bean board and rice as a seasoning.

* It is also good to use seasonal vegetable broccoli.

Anchovy Sauce

Anchovy sauce is a European-style fish 醬 (grilled fish) mixed with leachate,  glue, and spices of the salt storehouse by crushing the aged fish meat, and has a strong salty taste and a gentle salty flavor. Because it smells fish, it is often used for a taste, kneaded into butter and made into anchovy butter, and used for flavoring fish and shellfish salads, caviar of the fish and shellfish, caviar of the fish, egg paste, etc.

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おばさんの料理教室 素麺を使ったナポリタン

2021年09月16日 | 日記

素麺を使ったナポリタン

 スパゲティ界の人気者、ナポリタンをそうめんにアレンジししました。

   

1人前

①玉ねぎ1/4個の皮を剥き薄切りに、ピーマン1個のヘタとタネを取り千切りに、ソーセージ50gを斜め薄切り。

②鍋にお湯を入れて沸騰したら、そうめん100gを茹でる。

③茹でたそうめんをボウルに入れ、オリーブオイル大匙1と混ぜる。

④フライパンにバター10gを入れ、①を中火で炒めて塩こしょうをして火が通ったら、③とケチャップ大匙3を入れて混ぜながら炒める。

⑤器に盛り付けて、粉チーズ適量とパセリをかけて出来上がり。

Neapolitan with noodles

   

The popular sageti world of Neapolitan was arranged in somen.

  • person in front

Peel 1/4  onion, cut into thin slices, cut 1 pepper and seeds into pieces, and cut 50g sausages diagonally.

Put hot water in a saucepan and boil it, then boil 100g  somen .

Put the boiled somen in a bowl and mix with 1 tablespoon of olive oil .

Put10 g of butter in a fryingpan, fry ① over medium heat, salt and pepper, and when it is cooked,stir-fry with ③  and ketchup 3 tablespoons. 

Serve in a bowl and add an appropriate amount of powdered cheese and parsley.

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おばさんの料理教室 皮を使わないしゅうまい

2021年09月16日 | 日記

皮を使わないしゅうまい  

    

①豚ひき肉250g・おろし生姜小1個・椎茸2個・卵1個・砂糖小匙2杯・醤油小匙2杯・塩小匙2/3・胡椒少々で、良く煉る。  

②みじん切り玉ねぎ250g・小芋100g・酒小匙2杯・片栗粉大匙5杯を①に加え混ぜる。

③②を丸めてフライパンに並べ水を高さ2/3位に入れ蓋をして7~8分蒸す。

④蒸し終われば、皿に千切りキャベツを添えて、出来上がり。

    I don't use skin.  

①250 g minced pork, 1 small grated ginger, 2 shiitake mushrooms, 1 egg, 2 teaspoons of sugar, 2 tablespoons of soy sauce, 2/3 teaspoon of salt, a little pepper, and well purged.

②Add 250 g of chopped onion, 100 g of small potatoes, 2 tablespoons of sake, and 5 tablespoons of starch to and mix.

③Round and place in a frying pan, put the water in 2/3 height, cover and steam for 7-8 minutes.

④When you're done steaming, add shredded cabbage to a plate and you're done.

 

  

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