おばさんの料理教室

家庭菜園の野菜を使い皆で料理を楽しもう

おばさんの料理教室 筍を使ったチンジャオロースー

2022年09月30日 | 日記

筍を使ったチンジャオロースー 

ピーマの収穫も終わりに近づきチンジャオロースーを作りました。

ベタつかず、油臭くなく、調理するコツは、材料はすべて事前準備する事、炒めの名人になろう。

  

①牛肉200gを繊維に直角に切り、料理酒小さじ1杯・醤油大さじ1/2杯を肉にからめてから片栗粉小さじ1杯をまぶし下味を付け、サラダ油と香り付けに胡麻油少々で炒め、肉に熱が入れば取り置く。

②鍋を強火で充分熱くなれば、油大匙1/2、塩小匙1/2、で解凍した筍を炒め、①の肉を加え、料理酒小さじ1・醤油大匙・1塩小さじ1・砂糖小さじ1で味付け、最後にニラ(3~4cm切り)を入れさっと手早く炒めて、皿に盛り付ける。

チンジャオロースーは季節の野菜、ピーマン・人参・玉ねぎ・椎茸・ナス等を使うと良い。

椒とはピーマンのことであり、とはの細切りという意味である。つまりチンジャオロースとはピーマンの細切り炒めという意味になる。四料理の定番メニューの一つであり、日本ではチンジャオロースタケノコを入れることが多々あるが中国タケノコを入れることはないと言われている。

ちなみに日本では牛肉を使っているが、中国では豚肉を使用している。補足だが鶏肉を使用した場合、丁(チンジャオチイテン)という名称になる。

Qingjiao Su using bamboo shoots

The harvest of pima was also coming to an end, and we made Qingjiao Su.

It's not sticky, doesn't smell oily, and the trick to cooking is to prepare all the ingredients in advance, and become a master of stir-frying.

 

①Cut 200 g of beef into fibers at right angles, stir 1 teaspoon of cooking sake and 1/2 tablespoon of soy sauce into the meat, sprinkle 1 teaspoon of katamari flour and season with a little sauce, fry with a little sesame oil for salad oil and flavoring, and set aside when the meat is heated.

②When the pan is hot enough over high heat, stir-fry the thawed bamboo shoots with 1/2 oil spoon and 1/2 salt spoon, add the meat of (1), season with 1 teaspoon of cooking sake, a large spoonful of soy sauce, 1 teaspoon of salt, 1 teaspoon of sugar, and finally add a leek (3 ~ 4 cm sliced) and quickly fry it and serve on a plate.

③For Qingjiao Sue, use seasonal vegetables, such as peppers, carrots, onions, shiitake mushrooms, and eggplant.

Blue pepper means peppers, and meat silk means shredded meat. In other words, chinjao rose means shredded stir-fry of peppers and meat. It is one of the staple menus of Sichuan cuisine, and in the Japan it is often put bamboo shoots in chinjiao rose It is said that bamboo shoots are not put in China.

By the  way, Japan mainly uses beef, but in China it uses pork. On a side note, when chicken is used, it is named Qingjiao Chii Teng.

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おばさんの料理教室  素麵のトムヤムクン

2022年09月29日 | 日記

素麵のトムヤムクン

ランチにもぴったりのタイ料理が食べられます。

  

2人前

①鍋にサラダ油小匙2を入れ中火で熱しむきエビ30gを入れて炒める。

②①にベジタブルミックスを入れて中火で炒め、水500mℓ、鶏ガラスープの素小匙1を入れて煮立たせ、トムヤムクンペースト小匙2、茹でた素麺を入れて煮る。

③火から下ろして器に盛り付け、青紫蘇ざく切りをのせて完成。

Tom Yum Kun of Plain Noodles

Thai food perfect for lunch.

 

  • people ago

In a saucepan put 2 tablespoons of salad oil and put 30g of shrimp heated over medium heat and fry them.

Put the vegetable mix in and fry over medium heat, put 500 ml of water, 1 tablespoon of chicken glass spoon, bring to a boil, put 2 tablespoons of tom yum kun paste, boiled plain noodles Let it simmer.

Remove from the heat, serve in a bowl, and put on a blue-purple suzaku cut to complete.

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おばさんの料理教室  ヤムウンセン

2022年09月28日 | 日記

ヤムウンセン

タイの郷土料理をアレンジして作りました。

  

2人前

①ベジタブルミックスを電子レンジで加熱。

②鍋にお湯を沸かし、素麺50gを入れ茹で、取り出す。同じお湯にむきエビ50gと人参を入れて火が通るまで2分程ゆで、湯切り。

③ボウルにナンプラー大さじ1・レモン汁大さじ1・砂糖大さじ1・鷹の爪輪切り小さじ1/2を入れて混ぜ合わせ、①・②加えて和える。

味がなじんだら器に盛り付け、茹で卵・キュウリ・トマト・ブロッコリーの茹でた物・青紫蘇をのせて完成。

*素麺の代わり春雨・うどん・パスタなど、海老の代わりむきアサリでも。

       Yamun-sen

We made Thai local dishes.

   

people ago

①Heat the vegetable mix in the microwave.

②Boil water in a saucepan, put 50 g of plain noodles, boil and take out. Put 50 g of peeled shrimp and carrots in the same hot water, boil for about 2 minutes until the heat passes, and drain the water.

③In a bowl, put 1 tablespoon of Nampula, 1 tablespoon of lemon juice, 1 tablespoon of sugar, 1/2 teaspoon of hawk's nail clipper, and mix, Plus, it's tempered.

➃ When the taste is familiar, serve it in a bowl and finish it with boiled eggs, cucumbers, tomatoes, boiled broccoli, and blue purple su.

* Instead of plain noodles, vermicelli, udon noodles, pasta, etc., even with clams instead of shrimp.

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おばさんの料理教室  栗ご飯

2022年09月25日 | 日記

栗ご飯

今年も栗を収穫して来たので、早速栗ご飯を食べる準備をしましたが、栗540gから皮・渋川を取り除いて400gと大変な作業でした。

  

①米3.5合・もち米5合を洗ってザルにあげて、1時間置き、炊飯器に入れ、分量の水・麺つゆ・昆布茶5g良くかき混ぜ、栗400gを乗せ炊く。

②ご飯が炊きあがれば、良く混ぜて出来上がり。

*さつまいも・むかご等でもお美味しい。

*もち米を混ぜると美味しい。

      Chestnut rice

Since I harvested chestnuts again this year, I immediately prepared to eat chestnut rice, but it  was a lot of work to remove the skin and Shibukawa from 540 g of chestnuts and 400g.

 

①Rice 5 go, glutinous rice 1. Wash 5 go, give it to a colander, leave it for an hour, put it in the rice cooker, stir the amount of water, noodle soup and kelp tea 5 g well, and cook with 400 g of chestnuts.

②When the rice is cooked, mix well and voila.

* Sweet potatoes, mushrooms, etc. are also delicious.

* Delicious when mixed with glutinous rice.

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おばさんの料理教室  揚げの油炒め

2022年09月25日 | 日記

揚げの油炒め

ごま油でこんがり焼いた厚揚げ、簡単な料理ですがとても美味しいです。

①お揚げ豆腐2枚をごま油大匙2で炒める。

醤油3ml・みりん50ml・酒50mlで味付け。

皿に盛り、トマト・茹でたブロッコリー・青紫蘇を天盛出来上がり。

Stir-fry fried in oil

Thick fried in sesame oil, simple but very delicious.

Stir-fry 2 pieces of thick fried tofu with 2 tablespoons of sesame oil.

②Season with 3 ml of soy sauce, 50 ml of mirin, and 50 ml of sake.

erve on a plate and make tomatoes, boiled broccoli, and blue purp

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おばさんの料理教室 簡単栗ようかん

2022年09月25日 | 日記

簡単栗ようかん

寒天で作る、栗ようかんこしあんと栗のペーストを使ってなめらかな口当たりが美味しい。今回沢山栗を収穫したので羊羹を作りました。

  

1台分(12cm×7cm×4.5cmの流し缶))

①鍋に水150mℓ、粉寒天5gを入れて混ぜながら中火で煮立たせ、沸騰したら1分煮る。

②弱火にして栗の甘露煮のシロップ50mℓ・こしあん200g・マロンペースト50gを加えて混ぜ合わせ、栗の甘露煮10個を加え火から下す。

③水でぬらした型に②を流し入れる。粗熱をとり冷蔵庫で30分冷やし固める。

➃型から外し、食べやすい大きさに切り、器に盛り付け完成。

Easy chestnut yokan

Made with agar agar, chestnut paste and chestnut paste are used to create a smooth mouthfeel that is delicious.

 

  • unit (12cm×7cm×4.5cm sink can))

In a saucepan put 150 ml of water, 5 g of powdered agar, cook over medium heat while mixing, and when it starts to boil simmer for 1 minute.

Put on low heat, add 50 ml of chestnut honeydew syrup, 200 g of peppercorn, 50 g of marron paste, mix  and add 10 pieces of chestnut honeydew and remove from heat.

Pour into a mold wet with water. Remove coarse heat and let cool and firm in the refrigerator for 30 minutes.

Remove from the mold, cut it into easy-to-eat sizes, and serve it in a bowl to complete it.

 

 

Made with agar agar, chestnut paste and chestnut paste are used to create a smooth mouthfeel that is delicious.

  • unit (12cm×7cm×4.5cm sink can))

In a saucepan put 150 ml of water, 5 g of powdered agar, cook over medium heat while mixing, and when it starts to boil simmer for 1 minute.

Put on low heat, add 50 ml of chestnut honeydew syrup, 200 g of peppercorn, 50 g of marron paste, mix  and add 10 pieces of chestnut honeydew and remove from heat.

Pour into a mold wet with water. Remove coarse heat and let cool and firm in the refrigerator for 30 minutes.

Remove from the mold, cut it into easy-to-eat sizes, and serve it in a bowl to complete it.

 

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おばさんの料理教室  ナンプラービーフン

2022年09月24日 | 日記

ナンプラービーフン

ナンプラー香るエスニックドレッシングが、食材とよく絡んで美味しいです。

ナンプラーとはタイの代表的な調味料でカタクチイワシを塩に漬け込んで発酵熟成させた魚醤

        

 2人前

①ブロッコリー30g・ベジタブルミックス50gを茹でる、トマト1個は細かく切る。

②お湯を沸騰させた鍋に、ビーフン50gを入れ茹でる。

③フライパンでむきアサリ60g・ベーコン80gをフライパンで炒める。

ボウルにドレッシングの材料をレモン汁大さじ3・ナンプラー大さじ1.5・砂糖大さじ1入れ、よく混ぜ合わせる。

⑤➃に②・③を入れ、よく混ぜ合わせる

⑥器に盛り付け、①をのせて出来上がり。

*ビーフンの代わり素麺・蕎麦・スパゲテイ・うどん・春雨などでも良い。

Nampulabihun

The ethnic dressing with Nampula aroma is delicious because it intertwines well with the ingredients.

Nampula is a typical Thai seasoning and fish sauce made by fermenting and aging sardines by soaking them in salt.

     

people ago

①Boil 30 g of broccoli, 50 g of vegetable mix, cut 1 tomato into small pieces

②In a saucepan with boiling water, put 50 g of bee hoon and boil.

③Put 60 g of peeled shrimp in a saucepan, boil for about 2 minutes and take out. Add 80 g of pork slices, boil for about 3 minutes until it heats, raise it in a colander and drain it into hot water.

➃ Fill a bowl with 3 tablespoons of lemon juice, 1.5 tablespoons of Nampula, 1 tablespoon of sugar, 1/2 tsp of hawk's nail clippers Put and mix well.

⑤➃ Put ② and ③ in ➃ and mix well.

⑥Serve in a bowl, put① on top and voila.

* Instead of bee hoon, it may be plain noodles, buckwheat, spaghettei, udon noodles, vermicelli, etc.

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おばさんの料理教室  牡蠣のクリームシチュー

2022年09月23日 | 日記

牡蠣のクリームシチュー

                                

牡蠣100g・大根・人参1本・ジャガイモ400~500g・タマネギ2個を一口大に切り、サラダ油大匙2で炒め、水1カップ、塩・胡椒・ブイヨン(顆粒コンソメ)少々加え煮る。

②柔らかくなれば、市販のホワイトソース1缶(250g)と牛乳2カップを入れ。塩(昆布茶)・胡椒で味を整える。

茹でたブロッコリーを入れ、湯がいた卵を入れる。

*緑色が変色しない程度に煮る。

*若葉の菜は湯がかなくても良いが、たけている物はあらかじめ湯通ししておく。

*野菜は季節の野菜、ほうれん草でも良い。

*牡蠣代わり、豚肉・鶏肉・ウインナー・ベーコン等でも良い。

*大抵の料理は食べる時間に合わせて作るのがコツ

Cream stew of oysters

                                 

①Cut 1 oyster 00 g, radish, 1 carrot, 400 ~ 500 g of potatoes, 2 onions into bite-sized pieces, stir-fry in 2 tablespoons of salad oil, 1 cup of water, salt, pepper and broth (granule consommé) and boil.

②Once tender, add 1 can (250 g) of commercially available white sauce and 2 cups of milk. Prepare the taste with salt (kelp tea) and pepper.

③ Add boiled broccoli and add eggs with hot water.

* Simmer to the point where the green color does not discolor.

* Young leaf vegetables do not need to be boiled in hot water, but those that are bamboo should be boiled in advance.

* Vegetables can be seasonal vegetables or spinach.

* Instead of oysters, pork, chicken, wiener, bacon, etc. may also be used.

* The trick is to make most dishes according to the time you eat

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おばさんの料理教室 豚肉のマヨネーズ和えのカツ

2022年09月22日 | 日記

豚肉のマヨネーズ和えのカツ

先日テレビで、豚ロースにマヨネーズを塗り付けてパン粉をまぶしカツを作る料理を見たので試みてみました。とても美味しく頂きました。

  

①豚肉ロースを並べ、両面にマヨネーズを塗り付けその上にパン粉をまぶす。

②①を弱火で両面を焼く。

③焼けたカツを皿に乗せ、人参・キャベツ・ブロッコリーを電子レンジで加熱した物、トマト・茹で出た卵を盛り出来上がり。

Pork mayonnaise with cutlet

The other day on TV, I saw a dish in which pork loin is smeared with mayonnaise and sprinkled with bread crumbs to make cutlets, so I tried it. It was very delicious.

   

①Line up the pork loin, smear mayonnaise on both sides and sprinkle bread crumbs on top.

②① Bake both sides over low heat.

③Baked cutlets are placed on a plate, carrots, cabbage, broccoli are heated in the microwave, tomatoes and boiled eggs are served.

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おばさんの料理教室 ジャガイモを使ったグラタン  

2022年09月20日 | 日記

ジャガイモを使ったグラタン

            

①ジャガイモ(キタアカリ)400gを蒸して潰し、卵4・ハム4枚を小さく切る・人参1/2本も細かく切る。

②グラタン皿にバターを敷いて①・とろけるチーズ80gを盛り付けオーブンでこげ目が付くまで焼きパセリを天盛りで、出来上がり。

*ハムの代わり魚や茸や季節の野菜ブロッコリーの茹でた物等

Grattan with potatoes

     

①Steam and crush 400 g of potatoes (kita akari), cut 4 eggs and 4 pieces of ham into small pieces, and cut 1/2 carrot into small pieces.

②Spread butter on a gratin dish ① ・ Serve 80 g of melted cheese and top the baked parsley in the oven until it is burned, and voila.

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おばさんの料理教室  ロストビーフ

2022年09月20日 | 日記

ロストビーフ

皿にレタス・茹で卵・ブロッコリー・トマト・ローストビーフを盛りつけ、上に玉ねぎスライスを飾り出来上がり。

    

Lost Beef

Lettuce, boiled eggs, broccoli, tomatoes, and roast beef are served on a plate, and onion slices are decorated on top.

   

 

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おばさんの料理教室  敬老の日

2022年09月20日 | 日記

敬老の日

 先日は敬老の日で町内の子供会からお赤飯のプレゼントがありました、日本の文化です、感謝・感謝です。

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おばさんの料理教室  野菜炒めと豚肉ヒレのソテー

2022年09月19日 | 日記

野菜炒めと豚肉ヒレのソテー

野菜炒めと、豚肉のソテーと合わせました。

 

①人参・キャベツ・もやし・筍・玉ねぎ・ブロッコリーを炒め・塩胡椒で味付ける。

②豚ヒレを薄く切り醬油麴をまぶし1日冷蔵庫に置きソテとする。

③皿に①・②を盛り付けトマトを添え出来上がり。

*野菜は椎茸等季節の物で、硬いものから順に加える。味付けは味噌・豆板醤などでも良い。

Stir-fried vegetables and sautéed pork tenderloin

I combined it with stir-fried vegetables and sautéed pork.

 

①Stir-fry carrots, cabbage, bean sprouts, bamboo shoots, onions and broccoli and season with salt and pepper.

②Slice the pork tenderloin into thin slices and sprinkle with soy oil noodles and place them in the refrigerator for a day to make cycades.

③Serve and on a plate and serve with tomatoes.

Vegetables are seasonal such as shiitake mushrooms, and are added in order from hard to hard. Seasoning may also be miso or bean plate sauce.

 

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おばさんの料理教室  ハンバーグの具を利用した料理

2022年09月18日 | 日記

ハンバーグの具を利用した料理

ハンバーグの起源は、ドイツのハンブルクで労働者向けの食事として流行した『タルタルステーキ』とされている。

ハンバーグを沢山作りこの具を色々転用しました。ピーマンに詰めたりなすに乗せました。

  

①牛肉ミンチ500g・玉ねぎ1個を細かく切る・牛蒡のささがき・人参・卵2個・パン粉5gに胡椒・塩少々・醤油(香り付け程度)を肉の粒々が消えるように良く練る。

②①をピーマンとナスに乗せてサラダ油で焼き出来上がり。

*野菜は季節の野菜、刻みパセリ等。

*好みにより・ウスターソース・ケチャップ・オーロラソースでも良い。

Cooking with hamburger ingredients

The origin of hamburgers is said to be "tartar steak", which became popular as a meal for workers in Hamburg, Germany.

I made a lot of hamburgers and used this ingredient in various ways. I stuffed it in peppers and put it on a eggplant.

  

①500 g of beef mince, 1 onion cut into small pieces, beef sprouts, carrots, 2 eggs, 5 g of bread crumbs, pepper, a little salt, soy sauce (about flavoring) are kneaded well so that the grains of meat disappear.

②Put on peppers and eggplant and bake in salad oil.

* Vegetables are seasonal vegetables, chopped parsley etc.

* Depending on your preference, Worcestershire sauce, ketchup or Aurora sauce may also be used.

 

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おばさんの料理教室  イカと大根煮

2022年09月18日 | 日記

イカと大根煮

昨年栽培した最期の収穫した大根をイカと煮ました。

  

①イカを洗い適当な大きさに切り鍋に水・醤油を入れ炊く。

②①に大根を洗い適当な大きさに切り入れ、5分煮て発泡スチロールで保温して出来上がり。

*イカと煮ると大根が柔らかくなるのが不思議。

Squid and boiled radish

  The last harvested radish cultivated last year was boiled with squid.

          

①Wash the squid and cut it into appropriate sizes, put water and soy sauce in a saucepan and cook.

②Wash the radish in ①, cut it into an appropriate size, boil for 5 minutes, keep warm with Styrofoam, and voila.

* It is strange that when boiled with squid, the radish becomes soft.

 

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