おばさんの料理教室

家庭菜園の野菜を使い皆で料理を楽しもう

おばさんの料理教室 山芋のどぼ漬け

2022年03月31日 | 日記

山芋のどぼ漬け

山芋のどぼ漬けを楽しみました。

            

山芋の表面を塩でこすり、糠漬けの床に夕方入れ、2~3日漬け取りだし切って皿に盛る。

②取り出して横に薄く切り、キュウリも添え出来上がり。

糠漬けの床の作り 

ぬか1500g・水1500mℓ・塩200gを均一に混ぜる。容器はプラスチックの蓋の出来るものが良い。

作りはじめて1週間は1日に2回朝晩底からしっかりかき混ぜます。ぬか漬けを続けると、だんだんぬか漬けが美味しくなる。野菜からの水分が出て、塩気が足りなくなったら、ぬかと塩を追加する。旨みの昆布・唐辛子・山椒などを加えるのも良い。
 ぬか床は30℃以上になってしまうと、ぬか床の菌が異常発酵する場合があるので、季節によっては冷蔵庫に入れる。ぬか漬けにする野菜は、水洗いした後に、塩もみしてから漬けると早く漬かる。

Pickled yam

I enjoyed pickling yam.

    

Rub the surface of the yam with salt, put it in the evening on the bran-soaked floor, pickle for 2-3 days, and serve on a plate.

Take out and cut it thinly sideways, but the cucumber is also served.

Making a bran-pickled floor

Mix 1500 g of bran, 1500 ml of water, and 200 g of salt uniformly. The container is good for the one that the plastic lid can do.

Stir well from the bottom of the morning and evening twice a day for the first week. If you continue to pickle the nukazuke, the nukazuke becomes more delicious gradually. When the moisture from the vegetables comes out and you run out of saltiness, add the bran and salt. It is also good to add umami kombu, chili pepper, sansho, etc. If the bran floor is above 30 °C, bacteria on the bran floor may ferment abnormally, so depending on the season, put it in the refrigerator. Vegetables that are pickled in a nun are soaked quickly after washing with water and soaking after soaking in salt.

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おばさんの料理教室 酒粕のお焼き

2022年03月30日 | 日記

酒粕のお焼き

友人からの酒粕プレゼント、トースターで焼いて食べました。

      

➀酒粕をトースターで少し焦げ目がつくまで温める。

②①に自作の柚子ジャム・板チーズ・イチゴを乗せいただく。

Grilled sake lees

How to eat sake lees deliciously, various dishes

     

➀Warm the sake lees with a toaster until slightly charred.

②①It is better to eat it by putting your own jam, yuzu jam or board cheese on top.

 

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おばさんの料理教室 椎茸の保存方法

2022年03月30日 | 日記

椎茸の保存方法

沢山収穫出来た場合乾燥保存も良いが、冷凍保存も使い方により色々な料理に良い。

収穫した椎茸の軸は固いので取り除き、フドープロセッサーで細かく砕きシチュー・スープ・ハンバーグ・餃子等に使うと良い。

②軸を取り除いたものは細かく切り1~2日太陽で軽く簡素して冷凍保存する。

*太陽に当てるとビタミンDが出来る。

How to preserve shiitake mushrooms

Dry storage is also good when you can harvest a lot, but frozen storage is also good for various dishes depending on how to use it.

  

Remove the shaft of the harvested shiitake mushrooms and crush them finely in a fudo processor and use them for stew, soup, hamburger, etc.

②The one with the shaft removed is cut into small pieces and stored in the sun lightly and simply for 1-2 days and stored frozen.

* Vitamin D can be made when exposed to the sun.

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おばさんの料理教室 パクチーチャーハン(コリアンダー)

2022年03月28日 | 日記

パクチーチャーハン(コリアンダー)

パクチーの好きな人必見!パクチーチャーハン」の作り方。

    

2人前

➀パクチー50gを1~2cm幅に切る(または刻み葱)。

②豚バラ肉100gをみじん切り。

⓷ボウルに卵2個を割り入れたら、菜箸で溶きほぐす。

➃ごま油大匙1を温めたフライパンに②を入れ、火が通るまで中火で炒める。

⑤温かいごはん2膳を加え、中心を空け③を流し入れ切るように混ぜ合わせる。

鶏ガラスープの素大匙1・醤油小匙1・ナンプラー小匙1・を適量と①を加え、全体に馴染んだら完成。 

Coriander With Coriander

A must-see for coriander lovers! How to make "Pakuchi Fried Rice".

         

2 people ago

Cut 50 g of coriander into 1-2cm widths (or chopped leeks).

②100g pork belly, chopped.

Break the two eggs in a bowl and melt them with chopsticks.

Put in a frying pan heated with sesame oil 1 and fry over medium heat until cooked.

⑤Add 2 bowls of warm rice and mix the center to drain.

⑥1 large chicken soup, 1 small soy sauce, 1 small nampura, and 1 sake Add ➀ and complete when you are familiar with the whole.

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おばさんの料理教室 ジャガイモを使ったグラタン

2022年03月26日 | 日記

ジャガイモを使ったグラタン   

           

➀ジャガイモ400gを蒸して潰し、卵4個・ハム4枚を小さく切る・人参1/2本も細かく切る。

②グラタン皿にバターを敷いて①・②・とろけるチーズ80gを盛り付けオーブンでこげ目が付くまで焼きパセリを天盛りで、出来上がり。

*ハムの代わり魚や茸や季節の野菜ブロッコリーの茹でた物等、

Gratin with potatoes

         

➀Steam and crush 400 g of potatoes (kitaakari), cut 4 eggs and 4 ham into small pieces, and cut 1/2 carrot.

②Spread the butter on a gratin dish ➀② and melt 80g of melted cheese, and bake the baked parsley until it is thick in the oven.

* Boiled fish, mushrooms and seasonal vegetable broccoli instead of ham, etc.

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おばさんの料理教室 極簡単いなり寿司

2022年03月26日 | 日記

極簡単いなり寿司

    簡単にいなり寿司を作りましょう。

    

2人前

➀お揚げ4枚を半分に切り、だし200ml・砂糖20g・しょうゆ40g・みりん40g入れ弱火で煮汁が1/3まで煮詰まったら火からおろし冷ます。

②ボウルに寿司酢20g・砂糖20g入れ混ぜる。ご飯1合にかけ全体的に混ぜ合わせたら白ごま適量・刻んだたくあん3枚とシソ2枚を入れて混ぜる。

⓷①に②を詰めて完成

Extremely easy sushi

Let's make inari sushi easil

  • people ago

Cut 4 fried chickens in half, dashi 200ml, sugar 20g, soy sauce 40g, mirin 40g, boil juice in low heat 1/ When it boils down to 3, let it cool down from heat.

In a bowl, combine 20g sushi vinegar and 20g sugar. Mix in 1 bowl of rice and mix the appropriate amount of white sesame, 3 chopped takuan and 2 persimmons.

⓷① and are packed and completed.

 

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おばさんの料理教室 いわしの蒲焼(2人分)

2022年03月25日 | 日記

いわしの蒲焼(2人分)

 いわしは開いたのがスーパーで手に入る、ごみが出ないので料理に手頃。

     

①いわし4匹の腸と腹側小骨・背骨を取り、手で開き綺麗に洗い、水であらい水を拭き、小麦粉大匙2を袋に入れて均一にまぶす。

フライパンにサラダ油大匙1・いわしの皮を上にして中火で2~3分焼き、裏返し3分程焼き、油を拭き取る。

②に醤油大匙2・みりん大匙2・酒大匙2を入れ、適当に煮詰める。

④皿に盛り付け、粉山椒・木の芽を天盛りして出来上がり。

*魚はうなぎ・さんま等

大匙1=15mℓ、小匙1=5mℓ、カップ1=200mℓ

液体は一杯:1/2は7分目、粉体はすり切り:1/2は半分を減らす。

Sardine Kabayaki (for 2 people)

Sardines are available at supermarkets and are affordable because there is no garbage.

        

➀ake the intestines, abdominal bone, and spine of 4 sardines, open them by hand, wash them cleanly, wipe the dry water with water, put 2 large flour spoons in a bag and sprinkle uniformly.

Put 1 tablespoon of salad oil on top in a frying pan and bake over medium heat for 2-3 minutes, turn over for about 3 minutes, and wipe off the oil.

Put 2 tablespoons of soy sauce, 2 tablespoons of mirin, and 2 tablespoons of sake in and simmer appropriately.

Serve on a plate and make a tempura of powdered japanese pepper and wood buds.

*Fish is eel, sanma, etc.

* 1=15ml, 1=5ml, 1 cup=200ml

* Liquid is full: 1/2 is 7 minutes, powder is sliced: 1/2 reduces half.

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おばさんの料理教室 簡単鯛のしんじょう

2022年03月24日 | 日記

簡単鯛のしんじょう

 鯛を使ったしんじょう、意外と簡単に作れます。

      

①鯛の切り身70g・はんぺん1片を切りフドープロセッサーで細かくする。

ボウルに①・片栗粉大匙➁・昆布茶・顆粒出汁の素を少々入れて手でよく混ぜて一口大に丸める。

鍋に湯を沸かし➁を5分ほど茹でる。

器に乗せ、菜花の茹でたものを適量を盛り完成。

  *野菜は筍・椎茸などを入れても美味しい。

Easy sea bream shinjo

Shinjo using sea bream is surprisingly easy to make.

     

①Cut 70g of sea bream fillets and 1 piece of hanpen and finely chop them in a fluffy processor.

In a bowl, put ① potato starch large spoon, kombucha, and a little of granule soup stock, mix well by hand and round into bite-size pieces.

 ⓷Boil  water in a saucepan for about 5 minutes.

➃Put it on a bowl and fill the boiling rape blossoms and complete it.

  *Vegetables are delicious even if you put bamboo shoots and shiitake mushrooms.

 

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おばさんの料理教室 人参のラペ

2022年03月23日 | 日記

人参のラペ

人参ラペの簡単作り方。

 フランスの家庭料理キャロット・ラペとは「すりおろす」という意味で、いわば、人参のせん切りサラダです、作りためをしておける。

    

①にんじん2本は皮をむき、スライスし柔らかくなるように電子レンジで加熱。

②①大さじ4・オリーブオイル大さじ2・少々こしょう少々を入れ、混ぜ合わせ盛り付けたら完成、色々な料理に添える。柔らかい好みは更に熱を加える。

*レイズン・クルミ・ピーナツなどを混ぜてても良い。

Carrot Lape

French home cooking Carrot Lape means "grated", so to speak, it is a sliced carrot salad, so to speak, you can make it.

How to make carrot lape easily.

      

➀Peel, slice and microwave the two carrots to soften.

②①4 tablespoons vinegar, 2 tablespoons olive oil, 1 tablespoon of sugar, a little salt and a little pepper Mix and serve, then serve with various dishes.

* You may mix raisin walnuts, peanuts, etc.

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おばさんの料理教室 ネギトロ丼

2022年03月22日 | 日記

ネギトロ丼

  

①丼にご飯を軽く盛る。

➁マグロの背骨・カマの身の部分をかき取った物と刻みねぎを混ぜる。

⓷わさびを丼の縁に付ける。

➃刻み海苔添え、醤油をかけ出来上がり。

マグロ・雲丹丼も同じで乗せる物が違う。

山芋のすりおろしがあれば、なお良い。           

Negi toro don

  

①Serve rice lightly in a bowl.

➁Mix the tuna spine and kama body with chopped green onions.

⓷Put wasabi on the edge of the bowl.

➃Served with chopped nori and soy sauce.

* Tuna and sea urchin rice bowls are the same and have different items to put on board.

* Grated yam is even better.

           

 

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おばさんの料理教室 ほうれん草のおひたし

2022年03月21日 | 日記

ほうれん草のおひたし

 今の時期、ほうれん草が甘味があり美味しい、麺つゆで味付けて胡麻を振りかけるだけの簡単料理です。

   

2人前

鍋にお湯を沸かし、塩を入れほうれん草3~4cmに切り2分程茹で冷水に取り、水気をよく絞る。

①ボウルに①をめんつゆで和える。

➁器に盛り付け胡麻を振りかけ出来上がり。

*ツナ缶・胡麻・鰹節を使うのも良い。

Spinach Ohitsu

At this time of year, spinach is sweet and delicious, it is a simple dish just to season with noodle soup and sprinkle sesame.

      

2 people ago

Boil water in a saucepan, add salt, cut into spinach 3-4 cm, boil it for about 2 minutes, and squeeze the moisture well.

①In a bowl, soften with a bowl.

➁Serve on a bowl and sprinkle sesame seeds and you're done.

*You can also use tuna cans, sesame seeds, and bonito flakes.

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おばさんの料理教室 葱の肉巻き

2022年03月20日 | 日記

葱の肉巻き

     

①葱を3~4cmくらいの長さに切り塩・胡椒を振る。

➁豚肉を①に巻き付け、フライパンに巻き口を下にして、肉がはがれないようにして2分程焼き、ひっくり返し、醤油4:酒4:砂糖4:みりん1の割を入れ、弱火で蓋をして5分程蒸し出来上がり。

*その他ネギ・ごぼう・鶏・ベーコンやウナギで巻いた『う巻き』等。

Leek roll

      

①Cut the leeks into 3-4cm lengths and sprinkle with salt and pepper.

➁Wrap the pork around , roll it down on the fry bread, bake for about 2 minutes so that the meat does not come off, turn it over, soy sauce 4: Sake 4: Sugar 4: Add 1 crack, Cover over low heat and steam for about 5 minutes.

*Other "umaki" wrapped in green onions, burdock, chicken, bacon and eels, etc.

 

 

 

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おばさんの料理教室 菜花の胡麻和え

2022年03月20日 | 日記

菜花の胡麻和え

今の時期、滋賀県大津市の田上で菜花(菜の花)収穫が真っ盛り。茹でた菜の花を、麺つゆで味付けて胡麻を振りかけるだけの簡単料理です。

   

2人前

鍋にお湯を沸かし、塩を入れ菜の花100g半部に切り2分程茹で冷水に取り、水気をよく絞る。

➁ボウルにめんつゆで和える。

⓷器に盛り付け胡麻を振りかけ出来上がり。

*ツナ缶・胡麻・鰹節を使うのも良い。

Rapeseed with sesame seeds

this time of year, rape blossoms (rape blossoms) harvested in the rice field of Shiga Prefecture.   It is a simple dish that only sprinkles boiled rape blossoms with noodle soup and sprinkled with sesame seeds.

     

2 people ago

Boil water in a saucepan, add salt, cut into 100 g and a half portion of rape blossoms, boil it for about 2 minutes, and squeeze the moisture well.

➁In a bowl, soften with a bowl.

Serve on a bowl and sprinkle sesame seeds and you're done.

*You can also use tuna cans, sesame seeds, and bonito flakes.

 

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おばさんの料理教室 ブログ肉じゃが(4人分)

2022年03月18日 | 日記

肉じゃが(4人分)         

 肉じゃがの発祥は、東郷平八郎がヨーロッパ滞在の折り、ビーフシチューの味が忘れられず、呉・舞鶴着任のおり、部下に命じ、作らせたのが、始まりとか。

   

①肉200g(3~4cmに切る)をサラダ油大匙3でからめて炒め、その中に、適当な大きさのジャガイモ(厚さ1cm位)4個と炒める。

②水2カツプ・砂糖大匙3・醤油大匙4・酒大匙2を入れ炊く。

⓷炊きあげ途中糸コンニャク1袋・グリンピース大匙3・人参(ジャガイモより固いので小さく切った物)1本・玉葱大1個(乱切り)を入れ煮て、柔らかくなれば出来上がり。

*収穫したての玉葱は煮崩れするので後から入れる。

Meat potatoes (for 4)

I made the first harvest present of potatoes from a friend, and (baron) meat potatoes immediately.

The origin of meat potatoes was the beginning when Heihachiro Togo was not forgotten about the folding of his stay in Europe and the taste of beef stew, and ordered his subordinates to make it.

     

①Fry 200 g (cut into 3-4 cm pieces) of meat with 3 tablespoons of salad oil, and fry 4 potatoes of the appropriate size (about 1 cm thick).

②Put 2 cutlets of water, 3 tablespoons of sugar, 4 tablespoons of soy sauce, and 2 large amounts of sake.

⓷In the middle of cooking, 1 bag of yarn konjac, 3 tablespoons of grin peas, carrots (cutinto smaller pieces because they are firmer than potatoes)1 large onion (randomly sliced) are put in and boiled, and if softened, they are ready.  

* Freshly harvested onions will collapse, so put them in later.

 

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おばさんの料理教室 クロワッサン

2022年03月17日 | 日記

クロワッサン

 パイシートでサクサク クロワッサン

      

6個分

①冷凍パイシート(10×17cm)1枚を3等分に切り、さらに斜めに三角形に切る。

②ラップにのせ、めん棒で左右対称になるように、10cmの長さに伸ばす。手前から巻き、両端をねじって曲げます。

クッキングシートを敷いた天板にのせ、溶き卵1個を塗る。

グラニュー糖20gをかけて、200℃のオーブンで15分程、焼き色がつくまで焼いて完成。

tcroissan

Crispy croissant on pie sheet

   

  • points

Cut 1 frozen pie sheet (10×17 cm) into 3 equals and cut into triangles diagonally.

Place on a wrap and stretch it to a length of 10 cm so that it is symmetrical with a bean stick. Wind from the front and twist and bend both ends.

Place on  a top with a cooking sheet and apply 1 beaten egg.

Put 20 g of  granulated sugar and bake in a 200°C oven for about 15 minutes until it is browned.

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