理系のじじいリケジイのブログ

リケジイがアッチコッチ行ったことや蝶や料理の話です。

世界平和のお焼き

2024-08-10 18:23:22 | 日記





信州の郷土料理「お焼き」の進化系です。名付けて「お焼きパン」です。進化系とは生地にイーストを加えて西洋風に発酵させたこと。中身の餡を本物のお焼きのように茄子の味噌和えを継承したこと。韓国料理の野菜のコチュジャン和えナムルにしたこと。中華料理の肉まんみたいに豚の挽き肉そぼろにしたことなどです。
国際色豊かな世界平和の味でした。

是信州的鄉土料理“燒”的進化系。 命名為“烤麵包”。 進化系是指在麵團中加入酵母,使其發酵成西洋風。 把裡面的餡兒像真正的燒烤一樣繼承了茄子的味增拌菜。 做了韓國料理的蔬菜辣醬拌南露。 像中國菜的肉包一樣,猪肉的肉末很薄。
是國際色彩豐富的世界和平的味道。

It is evolution system of the regional cuisine \"oyaki\" of Shinshu. I name it and am \"an oyaki bun\". Having let you added yeast to cloth with the evolution system and ferment in Western style. Having succeeded to eggplant with miso like genuine oyaki with the bean jam of the contents. Having had Korean food with flathead Jean namul of vegetables. It is ground meat of the pig like a steamed meat bun of Chinese food.
It was taste of the world peace that was full of international atmosphere.


豆花自作

2024-08-01 09:22:27 | 日記





毎日酷暑が続きます。こんな時は台湾🇹🇼旅行なんてとても無理です。せめて美味しい豆花を食べて台湾へ行った気持ちになりましょう。
作り方は豆乳を加熱して台湾の迪化街で買ってきた凍露鹽で固めるだけです。ひと口食べたら心は台湾🇹🇼へひとっ飛び✈️。

每天持續酷暑。 至少要有吃了美味的豆花去臺灣的心情吧。
製作方法只是把豆漿加熱,用在臺灣迪化街買來的凍露鹽凝固 ✈️。

Intense heat continues every day. When I do not come, 🇹🇼 trip to Taiwan is absolutely impossible. Let's become the feeling that eats a delicious beans flower at least, and went to Taiwan.
I only harden it in 凍露鹽 which how to make heats soybean milk and bought in Taiwanese Defargey. If eat a mouthful; the heart is whisk ✈️ to Taiwan 🇹🇼.




アカボシゴマダラ蝶

2024-07-30 10:55:32 | 日記



アカボシゴマダラ蝶です。昨今の地球温暖化現象の影響でしょうか?
私が昆虫少年だった頃には全く見たことも聞いたこともなかった熱帯の蝶です。それが我が家の庭木で一晩泊まったようです。
おはようよく来たね。
アカゴマちゃん。

是紅斑蝶。 是受最近全球變暖現象的影響嗎?
我是昆蟲少年的時候完全沒見過也沒聽說過的熱帶蝴蝶。 那個好像在我家的庭院裏住了一晚。
早上好。
紅斑蝴蝶。

It is Akabosigomadara butterfly. Is it influence of the global warming of these days?
When I was an insect boy, it is the tropical butterfly which it has not heard that saw it really. It was a garden tree of my home and seemed to stay overnight.
Good morning and wel come,Akagomatyan.


土用干し二日目

2024-07-26 13:25:49 | 日記





今日も快晴です。土用干し二日目です。
梅干しの肌は産毛でおおわれた赤ちゃんの頬のようです。そこで俳句を一句。
土用干し
赤子の頬の
梅の肌

今天也很晴朗。 土用晾乾的第二天。
梅幹的皮膚就像被產毛覆蓋的嬰兒的臉頰。 在那裡寫了一句俳句。
土用幹赤子臉頰上的梅子的皮膚

It is clear today. It is the summer airing second day.
The skin of the pickled plum is like the cheeks of the baby covered with a downy hair. Therefore I made a haiku.
Summer airing
Of the cheeks of the baby
Skin of the plum.




梅仕事・土用干し

2024-07-25 13:22:40 | 日記

梅仕事です。
日本の梅雨は終わってから10日間は真夏の晴天が続くと言われています。この時期は土用干しと言って今年塩漬けにした梅を直射日光で干す大切な梅仕事のシーズンです。
今年も真っ赤で美味しくて酸っぱい梅干しができますように。

梅工作。
據說日本的梅雨結束後10天盛夏的晴天會持續下去。 這個時期叫做土用幹,是今年用陽光直射曬醃制的梅花的重要梅花工作季節。
希望今年也能做出美味又鮮紅又酸的梅幹。

It is plum work.
It is said that fine weather of the midsummer continues for ten days after being over in the rainy season in Japan. It is a season of the important plum work to say summer airing at this time, and to dry the plum which I preserved in salt this year by direct rays of the sun.
So that the pickled plum which is bright red, and is delicious, and is sour is done this year.